Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Επιπτώσεις στην οικογενειακή ζωή από την οικονομική κρίση

Κάτι παρόμοιο θα γίνει και στην Ελλάδα (Η Σύνταξη)

Τρίτη, 10 Αυγούστου, 2010
Οι οικονομολόγοι μπορεί να εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται στα πρώτα στάδια της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά οι έρευνες, ωστόσο, συνεχίζουν να καταδεικνύουν ότι η ύφεση έχει μεγάλες επιπτώσεις στις αμερικανικές οικογένειες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μια έρευνα του ερευνητικού κέντρου «Πιου» που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από περίπου ένα μήνα κατέδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς έχουν βιώσει δυσκολίες κάθε είδους στην επαγγελματική τους ζωή (είτε πρόκειται για περίοδο ανεργίας, είτε για περικοπές μισθού ή ωρών εργασίας ή οτιδήποτε άλλο παρεμφερές) από τότε που ξεκίνησε επίσημα η ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Δεκέμβριο του 2007.
Μια έκθεση τον περασμένο Μάρτιο από το Population Reference Bureau κατέδειξε ότι περισσότερο από το 70% των Αμερικανών ηλικίας 40 χρόνων και άνω έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.
Τα σχετικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταδεικνύουν ότι το εισόδημα της μέσης αμερικανικής οικογένειες έχει συρρικνωθεί κατά 20%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η μακροχρόνια ανεργία, εξάλλου, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1940. Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία του Κέντρου Ροκφέλερ, το 20% των Αμερικανών πολιτών έχουν δει το οικογενειακό τους εισόδημα να μειώνεται κατά περίπου 25%.
Παρά τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κρίση έχει και τα θετικά της: λιγότερα χρήματα για ξόδεμα σημαίνει λιγότερος υλισμός, δηλαδή μια πραγματική ευκαιρία για να προσδιοριστεί εκ νέου και με τον σωστό τρόπο τη σημαίνει ευ ζην, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Τζιμ Τέιλος, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Harrison Group, μιας εταιρείας που μελετά τις τάσεις της αγοράς και έχει την έδρα της στο Γουοτερμπούρι του Κονέκτικατ.
Τη στιγμή που οι μεγάλες τράπεζες κατέρρεαν σαν χάρτινοι πύργοι, το φθινόπωρο του 2008, οι άνεργοι μπαμπάδες ανακάλυπταν, χωρίς να το περιμένουν, τη χαρά που παίρνει κανείς ότι περνάει ώρες με τα παιδιά του στο σπίτι του.
Παράλληλα, οι μαμάδες στα μίνιβανς άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι οι ημέρες στις δημόσιες παραλίες είναι το ίδιο εποικοδομητικές με το να παίζουν τα παιδιά τένις.
Με αφορμή την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να προσφέρουν όλο και πιο πολύ τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και παράλληλα να συνεργάζονται με τους συνανθρώπους τους και να δείχνουν σε αυτούς την αλληλεγγύη τους.
«Υπάρχει ένα νέο επίπεδο κοινωνικού συντονισμού» είναι μεταξύ άλλων τα λόγια του Νταν Αριέλι, ο οποίος είναι οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ.
Κατά κάποιο τρόπο, στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία παρατηρεί κανείς φαινόμενα τα οποία είχαν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης τη δεκαετία του 1930: οι οικογένειες έμεναν μέσα στο σπίτι και έπαιζαν μονόπολη, και προσπαθούσε ο ένας να αντλήσει κουράγιο από τον άλλο. Βέβαια, οι ιστορικοί δεν παραλείπουν να προσθέτουν ότι οι άνθρωποι εκείνη την εποχή δεν είχαν και άλλη επιλογή.
Θα πρέπει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι σε εκείνη την περίοδο κατά την οποία οι οικογένειες ξόδευαν περισσότερο χρόνο μαζί, η κατάσταση που επικρατούσε δεν ήταν και τόσο υγιής. Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι οι έφηβοι οι οποίοι ήταν δυσαρεστημένοι με τις οικογένειες τους δημιουργούσαν μια κουλτούρα εντελώς διαφορετική και μάλιστα για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία. Η ζωή μέσα στην οικογένεια δεν ήταν ευχάριστη καθώς οι γονείς και κυρίως οι μπαμπάδες εξαιτίας των έντονων οικονομικών προβλημάτων βρίσκονταν μέσα στην κατάθλιψη.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Μεγάλη Υφεση έχει κάποιες ομοιότητες με την σημερινή κατάσταση στις ΗΠΑ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές διαφορές.
Σήμερα οι φτωχοί γίνονται ακόμα φτωχότεροι, ενώ οι πλούσιοι, παρά τα προβλήματα στις χρηματαγορές, γίνονται ακόμα πιο πλούσιοι. Αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο κατά τα δύο τελευταία χρόνια είναι αυτοί οι οποίοι ανήκουν σε λεγόμενη μεσαία τάξη. Η έρευνα του «Πιου» κατέδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς που ήταν άνεργοι για περισσότεροι από έξι μήνες άρχισαν να έχουν προβλήματα μέσα στην οικογένειά τους εξαιτίας της ανεργίας.
Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι σε μια άλλη έρευνα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» το 40% των ανέργων απάντησε ότι η παρατεταμένη ανεργία τους είχε αρχίσει να έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά των παιδιών τους.
Επιπλέον, οι γονείς που εξακολουθούν να έχουν δουλειά δουλεύουν περισσότερες ώρες σε σχέση με πριν ενώ οι μητέρες κάνουν όλο και λιγότερο χρήση των αδειών μητρότητας. Παράλληλα τα ποσοστά γεννήσεων είναι σε καθοδική πορεία, ενώ τα αντίστοιχα των διαζυγίων σε ανοδική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου