Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Όπου φτωχός και η μοίρα του…

Στον κατάλογο των Περιφερειών όπου οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας συμπεριλαμβάνεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τις τραγικές ανισότητες και τους αποκλεισμούς που υπάρχουν στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι αποκαλυπτικά και πρέπει να προβληματίσουν τους κυβερνώντες αλλά και τους φορείς - βουλευτές του Νομού, καθώς, με εξαίρεση την Αττική, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας το επίπεδο υγείας των φτωχών περιγράφεται αρνητικά σε υπερδιπλάσια ποσοστά σε σχέση με τους μη φτωχούς της περιοχής τους. Όπου φτωχός και η μοίρα του, δηλαδή , με τη λαϊκή ρήση να βρίσκει πιστή εφαρμογή στον άξονα Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής-Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, στον οποίο η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας αφορά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Αν μελετήσει κανείς τις έρευνες που πραγματοποίησαν επιστήμονες σε συνεργασία με την ΕΣΥΕ, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον Αθηναϊκό τύπο , θα διαπιστώσει ότι η φτώχεια είναι συνυφασμένη με την κακή υγεία. Δημιουργεί, μάλιστα, έναν αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο καθώς τα άτομα που ζουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο να υποφέρουν από σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες ασθένειες, ενώ έχουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
Δεν εξαιρείται η Ηλεία
Εννοείται ότι ο Νομός Ηλείας συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο δεδομένου ότι διαθέτει πληθυσμιακές ομάδες (όπως τσιγγάνοι ή αλλοδαποί) οι οποίες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για τις υπηρεσίες υγείας. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τους σεισμούς και ο ντόπιος πληθυσμός έχει δεχτεί σοβαρότατο πλήγμα δεδομένου ότι το εισόδημα έχει συρρικνωθεί. Αν συνυπολογίσουμε την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, οι οποίες ήδη είναι εμφανείς, καταλαβαίνουμε ότι ισχύει για την Ηλεία σε μεγάλο βαθμό αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες : η φτώχεια - γεννά την αρρώστια, ενώ ο πλούτος προστατεύει και προάγει την υγεία! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες δείχνουν πως και τα 2/3 των διαφορών που παρουσιάζουν οι δείκτες υγείας από πληθυσμό σε πληθυσμό οφείλονται σε οικονομικούς λόγους. Η αύξηση του εισοδήματος οδηγεί σε βελτίωση της υγείας, μια και παρέχει τη δυνατότητα για καλύτερη κατοικία, για πιο ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, για επαρκή διατροφή, καθώς και για πολλούς άλλους κοινωνικούς και υλικούς παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία. Υψηλότερο εισόδημα σημαίνει επίσης περισσότερους πόρους για πρόληψη, περίθαλψη και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.
Στο φαρμακοποιό αντί για το γιατρό!
Σύμφωνα με τις έρευνες, τα χρόνια νοσήματα είναι συχνότερα στα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού. Χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζει στην Ελλάδα το 24,8% των ανθρώπων που δηλώνουν φτωχοί, έναντι 16,2% αυτών που δηλώνουν «μη φτωχοί». Επίσης, οι φτωχοί δεν έχουν πρόσβαση σε προληπτικές υπηρεσίες Υγείας, αλλά καταφεύγουν στα νοσοκομεία όταν η κατάσταση της Υγείας τους είναι ήδη επιβαρυμένη ή αναγκάζονται να πηγαίνουν στο φαρμακοποιό όταν παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αντί στο γιατρό. Η μέση μηνιαία δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για την αγορά υπηρεσιών υγείας την τελευταία εικοσαετία αυξάνεται συνεχώς - από 61,98 ευρώ το 1981 - έφτασε τα 94,58 ευρώ το 1998-1999. Σήμερα περίπου το 50% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία είναι ιδιωτικές.
Στοίχημα η άρση των αποκλεισμών
Καταλήγοντας να επισημάνουμε ότι τόσο για το Νομό Ηλείας όσο και για τους περισσότερους Νομούς της Χώρας η άρση των αποκλεισμών και η επίτευξη ισονομίας και δικαιοσύνης στην Υγεία αποτελεί πρόκληση καθώς και στοίχημα το οποίο επιβάλλεται να κερδηθεί. Κατανοούμε ότι είναι δύσκολο ειδικά όταν ο τομέας της Υγείας συνέβαλε στη γιγάντωση του ελλείμματος που οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Θεωρούμε ωστόσο ότι η κρίση θα δώσει σε όλους την αφορμή να κατανοήσουν το αυτονόητο: ότι η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα, που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα δίχως διακρίσεις και ανισότητες

Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Δημήτρης Ζιάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου