Κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο με παχύ πορτοφόλι έχουν απευθύνει οι ιδιοκτήτες τους, αλλά οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες λόγω και των κωλυμάτων που τις συνοδεύουν
Κυριακή, 29 Αυγούστου, 2010
Πριν από μερικές εβδομάδες η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian» πρότεινε με ρεπορτάζ της την πώληση ελληνικών νησιών για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Το δημοσίευμα προκάλεσε την επίσημη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης μέσω δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Δεν έκαναν βέβαια το ίδιο δεκάδες ιδιοκτήτες ιδιωτικών νησιών στα πελάγη της χώρας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βάζουν αγγελίες για την πώλησή τους σε έλληνες ή ξένους επενδυτές, έστω και αν το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τόσο... άνετες αγοραπωλησίες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα είναι ελάχιστες οι αγοραπωλησίες, κυρίως λόγω των πολλών γραφειοκρατικών- πολεοδομικών κωλυμάτων που συνοδεύουν τέτοιου είδους ακίνητα.
Αγορά με ρίσκο
Αν κάποιος αποφασίσει να αγοράσει ένα νησί, θα πρέπει να ξοδέψει πολλά χρήματα, όχι μόνο για να το αγοράσει αλλά και για να δημιουργήσει υποδομές. Για να αποκτήσει κανείς τις άδειες που απαιτούνται πρέπει να περάσει από τρία υπουργεία: Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, ενώ σημαντικό λόγο έχουν και οι κατά τόπους νομαρχίες. Θα πρέπει επίσης, να εξασφαλίσει άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και από τη Δασική Υπηρεσία. Η βεβαίωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι το νησί δεν θα επηρεάσει την άμυνα της χώρας κρίνεται απαραίτητη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα νησιά ή βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία να αποκλείονται εκ των προτέρων. Αν αλλάξει χέρια κάποιο νησί, το κράτος έχει τη δυνατότητα να το διεκδικήσει από τον νέο ιδιοκτήτη μέσα σε έναν χρόνο.
Οι ελάχιστοι μεσίτες που αποφασίζουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο τονίζουν ότι πρόκειται για αγορές με μεγάλο ρίσκο καθώς συχνά οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις μπορεί να γίνουν αξεπέραστες. Συνήθως οι ιδιοκτήτες μιλούν για νησιά-κληρονομιές τους ή εμφανίζουν και συμβόλαια-τίτλους, ακόμη και από τα τέλη του 1800. Οι περισσότεροι πέτυχαν την έκδοση αποφάσεων κατοχυρώνοντας τίτλους ιδιοκτησίας.
Αυτό που αγνοεί η πλειονότητα είναι ότι το 70% των ιδιωτικών νησιών διέπεται από καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντός τους, όντας ενταγμένα στο κοινοτικό πρόγραμμα Νatura, που χαρακτηρίζει ολόκληρες περιοχές ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Ανανεώσιμες πηγές
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Κωλέττη, ιδιοκτήτη του μεσιτικού γραφείου JΚ Group Real Εstateκαι της εταιρείας Ιnternational Εnergy, οι παράγοντες που καθορίζουν την τιμή ιδιωτικών νησιών είναι η έκταση, η δυνατότητα παροχής νερού και ρεύματος καθώς και η απόστασή τους από μεγάλες πόλεις. Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν αυτά του Ιονίου πελάγους. « Κάποιος θα προχωρήσει στην αγορά ενός ιδιωτικού νησιού για να δημιουργήσει μια βίλα ή για επιχειρηματικούς σκοπούς». Επισημαίνει βέβαια ότι προσφέρονται και για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Ακόμη όμως δεν υπάρχουν σχετικές εγκαταστάσεις αν και είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον. Είναι ωφέλιμο να εγκατασταθούν άμεσα για να συμβάλουν στην παραγωγή “πράσινης” ενέργειας». Αγιος Αθανάσιος
Απέχει 1,5 μίλι από την πόλη της Ιτέας, ενώ βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τους Δελφούς, τον Παρνασσό και το Γαλαξίδι. Εχει έκταση 2,5 στρεμμάτων και η τιμή του ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ. Υπάρχει η δυνατότητα υδροδότησης.
Ναυσικά
Θεωρείται το καλύτερο ιδιωτικό νησί στην αγορά. Η τιμή του ανέρχεται σε 0.000 ευρώ. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος και ανήκει στη δικαιοδοσία της Ιθάκης. Η έκτασή του είναι 1.235 στρέμματα. Στα υπέρ του είναι ότι διαθέτει νερό και λόγω της αθρόας κατά το παρελθόν υδροληψίας από ντόπιους η νομαρχία αποφάσισε τη λήψη περιοριστικών μέτρων στη χρήση επιφανειακών και υπόγειων υδατικών πόρων καθώς και στην εκτέλεση έργων αξιοποίησής τους.
Αγιος Θωμάς
Είναι το ακριβότερο ιδιωτικό νησί προς πώληση καθώς έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο, κοντά στην Κόρινθο και σε απόσταση μισής ώρας από τα Μέγαρα. Εχει έκταση 300 στρεμμάτων. Η τιμή του φτάνει τα 15.000.000 ευρώ! Διαθέτει ηλεκτρική γεννήτρια και σύστημα υδροδότησης. Βούβαλος
Εντός του Αμβρακικού κόλπου, έχει έκταση 31,63 στρεμμάτων τα οποία περιλαμβάνουν ελιές, δάσος και, φυσικά, βράχια. Διαθέτει αμμώδεις παραλίες. Η τιμή του δεν ανακοινώνεται από το μεσιτικό γραφείο του εξωτερικού που το διαπραγματεύεται. Χερσόνησος Λυχνάρι
Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από την Κόρινθο. Η τιμή του ανέρχεται σε 3.000.000 ευρώ για έκταση 95 στρεμμάτων. Διαθέτει σύστημα υδροδότησης.
Τα ιδιωτικά καταφύγια των celebrities
Μετά τους «Πειρατές της Καραϊβικής» ο Τζόνι Ντεπ (φωτογραφία) αγάπησε την περιοχή και το 2004 αγόρασε το νησί Little Ηall΄s Ρond Cay αντί 3,6 εκατ. δολαρίων. Στα γυρίσματα της ταινίας «Μutiny of the Βounty», o Μάρλον Μπράντο ερωτεύτηκε το νησί Τetiaroa στη Γαλλική Πολυνησία και το έκανε δικό του. Το αγόρασε το 1965 και έμεινε εκεί ως το 1990, όταν η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται. Με διάσημους γείτονες όπως ο Τζόνι Ντεπ και ο Νίκολας Κέιτζ, μάλλον οι Μπαχάμες κάτι έχουν και ελκύουν τους διασήμους. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, στο νησί του βρίσκεται το μυθικό σιντριβάνι της νεότητας. Πρόκειται για το νησί Μusha το οποίο διαθέτει και πολυτελέστατο θέρετρο για διακοπές που κοστολογείται στα 325.000 δολάρια την εβδομάδα.
Η περίπτωση του Πάτροκλου
Ανήκει στην οικογένεια Γιατράκου και καλύπτει έκταση 4.200 στρεμμάτων. Βρίσκεται κοντά στο Σούνιο, σε απόσταση 850 μέτρων από την ξηρά. Πριν από περίπου δώδεκα χρόνια είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ισραηλινό όμιλο τουριστικών επενδύσεων, ενώ στην υπόθεση είχε εμπλακεί ακόμη και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, που είχε κατηγορηθεί στο Ισραήλ ότι δωροδοκήθηκε από τον ισραηλινό επιχειρηματία Ντέιβιντ Απελ, για να προωθήσει σχέδιο δημιουργίας τουριστικού θερέτρου εκεί. Σχεδιαζόταν μάλιστα ακόμη και κατασκευή υποθαλάσσιας αρτηρίας για τη σύνδεσή του με το Λαύριο. Σπετσοπούλα
Είναι νησάκι του Αργοσαρωνικού και αγοράστηκε το 1965 από τον Σταύρο Νιάρχο. Εχει μείνει στη μνήμη των κατοίκων των Σπετσών για τα ξέφρενα πάρτι της δεκαετίας του 1960.
Σκορπιός
Είναι το νησί που γνώρισε στιγμές αίγλης καθώς πρίγκιπες, βασίλισσες και σταρ του Χόλιγουντ κολύμπησαν στις παραλίες του κατά τη διάρκεια φιλο ξενίας τους από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Διαθέτει πολυτελή σπίτια, ιδιωτικούς δρόμους ακόμη και ελικοδρόμιο.
Ρήνεια
Η πρώην υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κατέχει από το 1978 το 50% της βραχονησίδας, συνολικής έκτασης 550 στρεμμάτων. Το νησάκι βρίσκεται κοντά στη Σκύρο.
Ατοκος
Η Ατοκος, ανατολικά της Ιθάκης, ανή κει στην οικογένεια Τσάκου η οποία το επισκέπτεται πολύ συχνά.
Ρευματονήσι
Βρίσκεται ανάμεσα στην Πάρο και στην Αντίπαρο και ανήκει στην οικογένεια Γουλανδρή.
Σύμπλεγμα Πεταλιών
Η οικογένεια Εμπειρίκου κατέχει ένα από τα παλαιότερα ιδιωτικά νησιά, το σύμπλεγμα των Πεταλιών στην περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου