Η κατάθεση του τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δομημένα ομόλογα κατέληξε σε έντονη αντιπαράθεση με βουλευτές του ΠαΣοΚ
Η αδιάλλακτη και υπεροπτική στάση που κράτησε χθες καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δομημένα ομόλογα ο τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠαΣοΚ που κατέληξε σε οξύ φραστικό επεισόδιο με τον πρώην υπουργό κ. Χρ. Πρωτόπαπα . Ο κ. Σανιδάς επέμεινε ότι ήταν «μη σύννομο» το πόρισμα του άλλοτε επικεφαλής της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ. Γ. Ζορμπά σχετικά με την προμήθεια ομολόγων υψηλού ρίσκου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα διέψευσε ότι του είχε αρνηθεί δικαστική συνδρομή για τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας Νorth Αsset Μanagement του κ. Γ. Παπαμαρκάκη στα νησιά Κέιμαν.
Τα «αίματα άναψαν» όταν ο κ. Σανιδάς δεν δίστασε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι όταν ο κ. Πρωτόπαπας του επισήμανε ότι ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου λειτούργησε υπέρ της συγκάλυψης τόσο στο θέμα των ομολόγων όσο και στις υποθέσεις του Βατοπαιδίου και της Siemens. Του είπε μάλιστα ότι αρνήθηκε να διαβιβάσει στη Βουλή τις δικογραφίες για τα ομόλογα και το Βατοπαίδι, ενώ δεν επέδειξε καμία δραστηριότητα όσον αφορά τους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο της Siemens Μ. Χριστοφοράκο και Χρ. Καραβέλα , οι οποίοι διέφυγαν στο εξωτερικό.
«Δεν σας επιτρέπω!» φώναξε ο κ. Σανιδάς, ενώ ο κ. Πρωτόπαπας αντέδρασε εξίσου έντονα λέγοντας: «Δεν θα μου μιλάτε εμένα έτσι και δεν θα μου κάνετε μαθήματα Δικαίου» . Εντονη ήταν και η αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ καθώς οι κκ. Πρ. Παυλόπουλος και Ν.Νικολόπουλος κατηγόρησαν το ΠαΣοΚ ότι επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους μάρτυρες. Την ίδια στιγμή ανοιχτό παραμένει το θέμα να κληθούν σε κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση οι κκ. Σανιδάς και Ζορμπάς. Το ΠαΣοΚ επέκρινε τον πρώην ανώτατο δικαστικό λειτουργό ότι παρά το ρητό αίτημα του πορίσματος του αρμοδίου αντιεισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη από τον Ιούνιο του 2007 να διαβιβαστεί η δικογραφία για το σκάνδαλο των ομολόγων στη Βουλή, εκείνος «μπλόκαρε» τη διαδικασία. Ο ίδιος ωστόσο αμφισβήτησε το επιχείρημα αυτό υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε ούτε καν ένδειξη ανάμειξης πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα του πρώην υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη. Οταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλο πώς προκύπτει ότι δεν εμπλέκονταν πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση, εκείνος φέρεται να απάντησε ότι αν υπήρχε εμπλοκή οι εισαγγελείς θα την είχαν στείλει στη Βουλή. «Εσείς έχετε γνώση της εισαγγελικής έρευνας;» ρωτήθηκε από τον κ. Μουλόπουλο για να απαντήσει αρνητικά. «Τότε πώς ξέρετε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων;» τον ρώτησε ο βουλευτής. Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε άρθρο του κ. Σανιδά από το 1985, το οποίο εμφάνισαν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με το οποίο και παρά τα όσα ίσχυσαν επί των ημερών του, «η Βουλή, η οποία είναι το αρμόδιο όργανο διά την κίνηση της ποινικής διώξεως κατά υπουργών και υφυπουργών (...) αποτελεί και πρέπει να αποτελεί τον δέκτη οιουδήποτε στοιχείου δυναμένου να στηρίζη ευθύνην υπουργού ή υφυπουργού».
Πηγή: TO BHMA, ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου