Κυριακή, 8 Αυγούστου, 2010
Αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη βρίσκονται ο δήμαρχος Σκιλλούντος Σάκης Μπαλιούκος και ο δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής, μετά από ανώνυμη καταγγελία που έγινε περίπου έναν χρόνο μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, ότι με παράνομο τρόπο έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή έργα αντιπυρικής προστασίας.
Η υπόθεση έχει απασχολήσει την Εισαγγελία η οποία μάλιστα ζήτησε αυτοψία η οποία διενεργήθηκε από δασοπόνο της Διεύθυνσης Δασών του νομού. Και ενώ ο δήμος υποστηρίζει ότι οι όποιες ενέργειες έγιναν, είχαν στόχο την προστασία της περιοχής –που δοκιμάστηκε σκληρά τον Αύγουστο του 2007- ο διευθυντής δασών του νομού επισημαίνει με έγγραφό του ότι δεν υπήρχαν λόγοι ανωτέρας βίας που υπέβαλλαν τις εργασίες χωρίς την τήρηση της διαδικασία.
Σύμφωνα πάντα με την διεύθυνση δασών, τα έργα αυτά θα έπρεπε να γίνουν σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται για τα δασικά έργα. Ο δήμος, δηλαδή, όφειλε να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην συνέχεια να προβεί στην σύνταξη, έγκριση μελέτης και εκτέλεσή τους, με επίβλεψη από το δασαρχείο Ολυμπίας.
«Αρνούμαι ότι έβλαψα τον δασικό πλούτο…»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σκιλλούντος Σάκης Μπαλιούκος τονίζει ότι το 2008 δεν έκαναν τίποτα περισσότερο πέρα από την προετοιμασία που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και χάρη στην οποία ο δήμος, το 2007, υπέστη μικρότερες ζημιές από άλλους δήμους. Μάλιστα υ υπεύθυνη στάση, η προετοιμασία και το αποτέλεσμα προκάλεσαν την βράβευση του δήμου από την UNESCO μετά τις πυρκαγιές.
«Αρνούμαι ότι έβλαψα τον δασικό πλούτο της περιοχής μου. Είναι γνωστός άλλωστε οι ενέργειές μας για το περιβάλλον, τα πάρκα που έχουμε δημιουργήσει για τους δημότες μας. Είναι γνωστές οι ενέργειές μας, με την βοήθεια ευαίσθητων ανθρώπων και ομάδων που υιοθέτησαν λόφους της περιοχής μας, τους καθάρισαν τους φύτεψαν, τους επισκέπτονται».
Ο κ. Μπαλιούκος κάνει λόγο για απειλές το 2007, με ανώνυμα τηλεφωνήματα, ότι έφτασε η ώρα να καταστραφούν συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης τονίζει ότι τον Φεβρουάριο του 2008 ο δήμος απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες για να οργανωθούν οι περιοχές αυτές σε σχέση με την πυροπροστασία.
Παράλληλα, ο δήμος υλοποιώντας αποφάσεις του ΣΝΟ, επικαιροποίησε σχέδια που ήταν αποτελεσματικά, ανανέωσε τις ομάδες πυρασφάλειας και προχώρησε σε ενέργειες πρόληψης και προμήθειας απαραίτητων υλικών. «Ήταν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον τομές της πρόληψης. Για να είναι ολοκληρωμένη, προβλεπόταν και ο καθαρισμός στα πρανή του αγροτοδασικού δικτύου, στα δασύλλια, στους δημοτικούς χώρους, στα κοιμητήρια.
Η προσπάθειά μας ήταν πλημμελής αφού οι πιστώσεις που διέθετε η δασική υπηρεσία δεν επαρκούσαν για καθαρισμούς ζωνών που είναι διανοιχθεί. Σε συνεννόηση μαζί της, προσφερθήκαμε να διαθέσουμε το προσωπικό μας και όσους εθελοντές διαθέταμε και ξεκινήσαμε από τα σημεία που είχαμε τις απειλές, το Ρέθυ, όπου δυστυχώς μάλιστα επιβεβαιώθηκαν οι απειλές γιατί είχαμε εκεί φωτιά τον Αύγουστο του 2008. Η πυρκαγιά σταμάτησε τότε λίγα μέτρα πριν την ζώνη που είχαμε καθαρίσει.
Επίσης καθαρίσαμε δρόμο της δασικής υπηρεσίας –και όχι ζώνη-πλατώματα, δάσος, κάναμε
παρεμβάσεις στην περιοχή Βρυσούλα, που είναι εντός σχεδίου Κρέστενας…Μου προξενεί εντύπωση και η επισήμανση του διευθυντή δασών ότι δεν υπήρχαν λόγοι ανωτέρας βίας την στιγμή που γνώριζε ότι ο νομός ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι παρεμβάσεις μας ήταν οι συνηθισμένες, αυτές που χρόνια κάνουμε, όπως και την εποχή που αυτός ήταν δασάρχης στο δασαρχείο μας και συμφωνούσε μαζί μας».
Ο δήμαρχος Σκιλλούντος τονίζει ότι όχι μόνο δεν υπήρξε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου αλλά αντίθετα ενεργοποιήθηκε ο τοπικός πληθυσμός που συμμετέχει πλέον εθελοντικά σε καθαρισμούς, αναδασώσεις, περιπολίες και πυροφυλάκια. Και τέλος, σε κάθε περίπτωση, για τις ενέργειες που έγιναν ήταν ενήμεροι και σύμφωνοι οι φορείς που συμμετείχαν στο ΣΝΟ.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Πέλυ Μπεβούδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου