Την ευχή η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου να είναι εγγυήτρια καλύτερων ημερών για τους λαούς, έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στην ιστορική ιερά μονή.
Το προσκύνημά μας αυτό, είπε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, "είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς".
Σήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός, επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:
"Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας".
Όλα αυτά τα 88 χρόνια - σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος- η ακοίμητος καντήλα της μνήμης και ευλάβειας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιε και επότιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων που έλεγαν στην προσευχή τους "Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία έρθα για να προσκυνώ".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άρχισε την ομιλία του με τον στίχο του Αγίου Κοσμά του Μελωδού "Πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες".
Επεσήμανε ότι ο λόγος του ιερού υμνογράφου "προσλαμβάνει εφέτος δια τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τα ανά τον κόσμο τέκνα της, νέας διαστάσεις".
Ύστερα από 88 έτη "ληθάργου και σιωπής κατόπιν της αδείας των εντίμων τοπικών αρχών της Τουρκίας, τας οποίας και επαινούμεν και ευχαριστούμεν", είπε ο κ. Βαρθολομαίος, "εις το παλλάδιον της ιστορικής ευλάβειας του Πόντου, όλης της Μικράς Ασίας, της Νοτίου Ρωσίας, της Ουκρανίας, εις την πανίερον αυτήν πατριαρχική μονή, ακούστηκε και πάλι, γλυκύτατον, το ``πεποικιλμένη τη θεία δόξη ιερά και ευκλεής παρθένε, μνήμην σου``".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά κατέστη "κοινό σημείο αναφοράς όλων μας που ήρθαν εδώ εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας και από άλλες χώρες".
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη "θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε επίσης στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και στην τουρκική γλώσσα.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Σε δηλώσεις του ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Σε ό,τι αφορά στη Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα σχολίασε ότι απελευθερώνει δυνάμεις συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο βουλευτής Μιχάλης Χαλκίδης, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και είπε ότι οι πολιτικοί πρέπει να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης απευθύνθηκε στην Τουρκία και σημείωσε πως ο δρόμος της για την ΕΕ περνάει από ενέργειες όπως η σημερινή, που επέτρεψε τη Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα.
Παραβρέθηκαν, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος είπε ότι η καρδιά του βρίσκεται στην Τραπεζούντα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Πηγή: ΣΚΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου