Παρασκευή, 6 Αυγούστου, 2010
Απάτη φαρμακοποιού από το Λαύριο με παράνομες συνταγογραφήσεις, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, φαίνεται πως συνδέεται με μια πρωτοφανή ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φαρμάκων που βρέθηκε τυχαία, πριν από εννιά μήνες, από τον σπηλαιολόγο Θάνο Ξανθόπουλο και την ομάδα του, σε βάθος 100 μέτρων, σε μεταλλευτικό πηγάδι, στην περιοχή Καμάριζα του Λαυρίου.
Ο κ. Ξανθόπουλος ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες Αρχές για το πρωτοφανές εύρημα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Υστερα από έρευνες και ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης σε φαρμακεία της περιοχής Λαυρίου, διαπιστώθηκε πως ένας φαρμακοποιός από το Λαύριο, συνεργαζόμενος με γιατρό της περιοχής, ζημίωσε τα ασφαλιστικά Ταμεία του Δημοσίου με πάνω από 36.000 ευρώ, με την κομπίνα των παράνομων συνταγογραφήσεων.
Η απάτη διαπιστώθηκε σε έλεγχο που έγινε στο φαρμακείο του, ύστερα από καταγγελίες συναδέλφων του.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, ανέφερε στο «ΑΠΕ» ότι πρόκειται για «μία υπόθεση δύο συγγενών, ενός φαρμακοποιού και ενός γιατρού από το Λαύριο, οι οποίοι είχαν στήσει μια μεγάλη κομπίνα».
Ο κ. Λουράντος εξήγησε ότι για να συνταγογραφηθούν παρανόμως φάρμακα, χρειάζεται η συνεργασία γιατρού, φαρμακοποιού και ασφαλισμένου, αν και σε πολλές περιπτώσεις αυτό γίνεται και εν αγνοία του τελευταίου. Οικονομικό όφελος έχει ο γιατρός και ο φαρμακοποιός, ενδεχομένως και ο ασφαλισμένος, οι οποίοι μοιράζονται τα κέρδη από τις συνταγογραφήσεις.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν πάρα πολύ σπάνια και σε κάθε περίπτωση είναι κατακριτέα», ενώ τόνισε ότι «οποιαδήποτε απάτη θα πρέπει να καταγγέλλεται και να τιμωρείται».
Επεσήμανε δε, ότι «μόνο η μηχανοργάνωση όχι μόνο για τους φαρμακοποιούς, αλλά και για τους γιατρούς, μπορεί να λύσει το πρόβλημα».
Ο κ. Λουράντος κατέληξε λέγοντας πως «σε κάθε κλάδο υπάρχουν και οι επίορκοι. Στα 11.000 φαρμακεία, εάν υπάρχουν και δέκα περιπτώσεις απατεώνων, αυτό σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ολόκληρο τον κλάδο. Τους επίορκους πάντως τους στέλνουμε στην πυρά, τους περνάμε πειθαρχικό, τους κλείνουμε τα φαρμακεία».
Κίνδυνοι για την υγεία
Πέρα όμως από το ζήτημα της παράνομης συνταγογράφησης και τις κομπίνες στον τομέα του φαρμάκου που επιβαρύνουν με εκατομμύρια ευρώ την τσέπη των ασφαλισμένων, οι σπηλαιολόγοι εγείρουν βασικά ένα μεγάλο οικολογικό ζήτημα. Εκτός από φάρμακα, κάθε λογής σκουπίδι, από ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα, μέχρι και πτώματα έχουν βρει κατά καιρούς σπηλαιολόγοι σε αντίστοιχα πηγάδια και σπήλαια.
«Σε όλη την Ελλάδα, ειδικά τα σπήλαια που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, χρησιμοποιούντα συστηματικά σαν σκουπιδότοποι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιώργος Αντωνόπουλος.
Πέρα από την οικολογική μόλυνση που προκαλείται από τέτοιου είδους ενέργειες, το άλλο μεγάλο θέμα που τίθεται, είναι ότι αυτό επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα του πόσιμου νερού.
«Τα σπήλαια είναι καρστικοί αγωγοί, το οποίο σημαίνει ουσιαστικά ότι στραγγίζουν τα νερά της επιφάνειας της γης και τα παροχετεύουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε σκουπίδι πετάξουμε μέσα στα σπήλαια, θα το βρούμε κυριολεκτικά μέσα στο ποτήρι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.
Οπως επισημαίνουν οι σπηλαιολόγοι, δυστυχώς η ελληνική νομοθεσία προστατεύει, από ελλιπώς έως καθόλου τα ελληνικά σπήλαια, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει και να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη από τους αρμοδίους, γιατί οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλοι.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου