Να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και απεργίες όλες μαζί οι «κλειστές» επαγγελματικές ομάδες, αν η κυβέρνηση πάει σε σύγκρουση
Τρίτη, 10 Αυγούστου, 2010
Καυτό διαγράφεται το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό για τον Σεπτέμβριο, καθώς ανοίγονται νέα μέτωπα από την κυβέρνηση (κατόπιν οδηγιών και της «τρόικας») και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι με την ψήφιση του Ασφαλιστικού έκλεισε ο κύκλος των σκληρών μέτρων, φαίνεται πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά.
Το 2011, όπως τόνιζε σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος, θα είναι εξίσου δύσκολο για την κοινωνία, αλλά και για την κυβέρνηση, αφού θα υπάρχει συνέχεια των επώδυνων αλλαγών.
Όμως το χειρότερο είναι ότι, παρά τη μείωση του ελλείμματος και τις όποιες ελπίδες διατηρούσαν πολλά κυβερνητικά στελέχη για μικρές έστω παροχές σε εργαζομένους και κοινωνικά αδύναμους, μέσα από το περιβόητο κοινωνικό πακέτο που θα εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πια εφικτό. Κι αυτό γιατί οι δυνατότητες ακόμα και για στοχευμένες παροχές είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Κι αν η στροφή προς μια πιο κοινωνική πολιτική για την ώρα αναβάλλεται, αντιθέτως φαίνεται πως η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη σε περαιτέρω επώδυνες αποφάσεις, που είναι ήδη δεδομένες και θα ληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κεντρική επιλογή μάλιστα είναι να γίνουν όλα γρήγορα, ώστε να υπάρχει στη συνέχεια ο απαραίτητος χρόνος για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να επουλωθούν οι πληγές.
Έτσι, το άνοιγμα των υπόλοιπων «κλειστών» επαγγελμάτων θα γίνει μονομιάς, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγία αφενός να εκπονηθεί κοινό «πλαίσιο αρχών», αφετέρου να υπάρξει προσεκτική προετοιμασία, να εντοπιστούν οι ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και να προηγηθεί διάλογος για να αποφευχθεί η επανάληψη ακραίων καταστάσεων. Τη δημιουργία πλαισίου, που θα αποτελέσει νόμο-πυξίδα, έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τον συντονισμό με τα αρμόδια υπουργεία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί - αρχιτέκτονες, φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες ταξί, οδοντίατροι είναι οι «κλειστές» επαγγελματικές ομάδες με τις οποίες θα έρθει σε σύγκρουση η κυβέρνηση, και μάλιστα με τις πέντε πρώτες θα είναι μετωπική και μέσα στο φθινόπωρο, ενώ για τα ταξί μελετάται σειρά παρεμβάσεων για την αναδιοργάνωση του επαγγέλματος.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος που ταλαιπωρεί το Μαξίμου είναι τι θα συμβεί αν όλοι αυτοί οι κλάδοι προχωρήσουν ταυτόχρονα σε κινητοποιήσεις και απεργίες. Πάντως οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν αμφίβολο να εκδηλωθεί κοινωνικός αυτοματισμός στην έκταση που σημειώθηκε κατά την απεργία των βυτιοφορέων, όταν όλοι οι Έλληνες (και οι τουρίστες μαζί) έμειναν χωρίς βενζίνη. Παρ' όλα αυτά, κάποια στιγμή οι επιμέρους θιγόμενες ομάδες μπορεί να δημιουργήσουν ένα ευρύ σύνολο που θα αντιδράσει μαζικά κατά των κυβερνητικών αποφάσεων.
Καυτό πεδίο θα είναι και αυτό των συγκοινωνιών, για τις οποίες η «τρόικα» απαιτεί δραστική περικοπή δαπανών. Στον ΟΣΕ η «τρόικα» ζητά ευθέως απολύσεις αντί μετατάξεων, κάτι που για την ώρα δεν γίνεται αποδεκτό, ενώ οι αστικές συγκοινωνίες θα οργανωθούν σε νέους ενοποιημένους φορείς.
Αγκάθι είναι και το θέμα της ΔΕΗ, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα πουληθεί το 40%, όλοι είναι στα κάγκελα και η περιβόητη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αναμένεται να εξελιχθεί σε σκληρή παρτίδα.
Ένα άλλο μέτρο το οποίο αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά τον Σεπτέμβριο είναι η υπαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, από 11% ή και λιγότερο που ισχύει σήμερα. Η λίστα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, αλλά τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης και φάρμακα φαίνεται ότι θα γλιτώσουν, λόγω των αναμενόμενων κοινωνικών αντιδράσεων. Αντίθετα, η αγορά σε γενικές γραμμές δεν θα τη γλιτώσει, αφού θα επιβαρυνθούν τα προϊόντα που σερβίρονται σε καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ., οι υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.), τα εισιτήρια σε χώρους ψυχαγωγίας αλλά και πολλά αγαθά που δεν θεωρούνται είδη πρώτης ανάγκης. Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για ενδεχόμενη μετάταξη στο 23% του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς και των τουριστικών υπηρεσιών. Στην πρώτη περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις, καθώς θα είναι ένα ακόμα πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ θα εκφραστούν και ενστάσεις από κυβερνητικούς βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με την έγκριση του πρωθυπουργού. Θα είναι δύσκολο πάντως για τον Γιώργο Παπανδρέου να μιλάει στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη και στη ΔΕΘ για την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να μη σηκώσουν άλλο βάρος οι αδύναμοι, και την ίδια ώρα να ανεβάζει στο 23% τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Προχωρώντας ακόμα παραπέρα χρονικά, ένα ακόμα μέτωπο που θα ανοίξει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2011 είναι με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οπότε και θα ανακοινωθεί νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα ισχύσει η δέσμευση για αυτόματη προσαρμογή του ορίου των 400.000 για την επιβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαρυνθούν με ΦΜΑΠ εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι διαθέτουν ένα μεσαίο διαμέρισμα και εξοχικό, την ώρα που ήδη υπάρχει ελάχιστη προσέλευση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, λόγω αδυναμίας πληρωμής του προστίμου.
Οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι για την κυβέρνηση, όπως δεν θα είναι και για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Οι επιταγές της «τρόικας» έχουν φτάσει τον κόσμο στα όρια της αντοχής του. Η δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται θα εκφραστεί πρωτίστως κατά της κυβέρνησης και πιθανόν με ηχηρό τρόπο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου.
Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου