Τρίτη, 24 Αυγούστου, 2010
Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή του πανέμορφου Φοινικοδάσους στην Πρέβελη του Ρεθύμνου, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων κατέστρεψε το απείρου κάλλους δάσος, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Κρήτη.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε μέτρα για την αποκατάσταση του σημαντικού οικοσυστήματος. Για το σκοπό αυτό θα εκταμιευθούν οι αναγκαίοι πόροι από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων, ενώ την Τετάρτη θα συγκληθεί μία πρώτη ευρεία σύσκεψη για το θέμα στη Νομαρχία Ρεθύμνου, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, όπου θα οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα, (διαχειριστικά, δασοκομικά, οικονομικά κ.α.).
Την αποτεφρωμένη έκταση επισκέφτηκε τη Δευτέρα ο περιφερειάρχης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούτζος, με κλιμάκιο του δασαρχείου Ρεθύμνης για αυτοψία και καταγραφή της καταστροφής. Έδωσε, μάλιστα, εντολή στο δασαρχείο για προτάσεις που θα πρέπει να κατατεθούν και να συζητηθούν έτσι ώστε την ερχόμενη Πέμπτη να αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών μία συνολική πρόταση για χρηματοδότηση ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση και φύλαξη του φοινικοδάσους.
Στο μεταξύ, το ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών που έπρεπε να λειτουργεί στο Φοινικόδασος χάθηκε στη γραφειοκρατία μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Πυροσβεστικής.
Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Κρήτης, Θανάσης Καρούτζος το σύστημα πυρανύχενυσης αξίας 1,4 εκατομμυρίων ευρώ είχε εγκατασταθεί στο Φοινικόδασος μέσω κοινοτικού προγράμματος. Ωστόσο, η Πυροσβεστική δεν παρέλαβε ποτέ το συγκεκριμένο σύστημα, καθώς -όπως υποστηρίζει – δε γνώριζε εάν τηρεί τις προδιαγραφές.
Το Φοινικόδασος της Πρέβελης στο Ρέθυμνο εκτείνεται σε έκταση 30 στρεμμάτων, σε ένα δάσος με κουκουναριές και άλλη βλάστηση το οποίο αποτελούσε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μεγάλη τουριστική κίνηση όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Φοίνικα, Μανόλης Μαστρογιαννάκης έκανε λόγο για τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι πρόκειται για εμπρησμό δεδομένου ότι τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν 3 με μερικές ώρες διαφορά εκδήλωσης της κάθε μίας πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, πάνω από 10 μποφόρ που δεν επέτρεπαν στις ανθρώπινες δυνάμεις να ελέγξουν την κατάσταση.
Η Πρέβελη είναι μία περιοχή του Νομού στην πλευρά του Λιβυκού πελάγους με την ομώνυμη Μονή και την διάσημη παραλία με το παραποτάμιο της φοινικόδασος με μήκος 1-2 περίπου χλμ μέσα σε ένα φαράγγι. Όλη αυτή η εικόνα συνθέτει ένα μοναδικό εξωτικό τοπίο στο νότο της Κρήτης, τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με χαρακτηριστικά μοναδικά για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Πηγή: ΣΚΑΙ
Αλόγιστη τουριστική εκμετάλλευση στο φοινικόδασος του Πρέβελη
Τρίτη, 24 Αυγούστου, 2010
Η αλόγιστη τουριστική εκμετάλλευση φαίνεται ότι συνετέλεσε στο να μετατραπεί σε αποκαΐδια το άλλοτε μαγευτικό φοινικόδασος του Πρέβελη...
Όπως κατήγγειλε τη Δευτέρα στο ΣΚΑΪ ο επιστημονικός συνεργάτης της WWF Eλλάς Καλούστ Παραγκαμιάν στο φοινικόδασος υπήρχαν πάνω από 1000 ξαπλώστρες, 50 με 60 ποδήλατα θαλάσσης και δεκάδες ομπρέλες, δηλαδή πρώτης τάξης πρώτη ύλη για να επιδεινωθεί το πρόβλημα της φωτιάς.
Ο κ. Παραγκαμιάν έκανε λόγο για ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα με ελεύθερο κάμπινγκ και φωτιές, αλλά και ακατάλληλη δενδροφύτευση σε παρακείμενη περιοχή.
«Να πάμε πίσω 10 με 15 χρόνια όταν μια κοντινή έκταση δενδροφυτεύτηκε με πεύκα σε μια περιοχή που δεν είχε πεύκα. Τα πεύκα και τα κουκουνάρια βομβάρδισαν το φοινικόδασος, πολύ δύσκολα θα έφθανε η φωτιά στο φοινικόδασος χωρίς το πευκοδάσος» επισήμανε.
Πηγή: ΣΚΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου