Την απαλοιφή του casus belli για ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, από το νέο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, εξετάζουν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ». Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για άρση της απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το casus belli.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι πληροφορίες, που είχαν τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι το νέο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, που αποτελεί την «κόκκινη βίβλο» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, συντάσσεται στη βάση του δόγματος «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, που εισήγαγε στη διπλωματική γλώσσα της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ετσι, οι γειτονικές χώρες δεν αντιμετωπίζονται ως εξωτερική απειλή, αλλά ως στοιχείο συνεργασίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το «Εθνος», μια προσεκτικότερη ανάγνωση αποκαλύπτει πως η Αγκυρα δεν αίρει το casus belli, που καθιέρωσε με νόμο η τουρκική εθνοσυνέλευση το 1976. Απλώς παύει να το θεωρεί «προεξάρχουσα απειλή», όπως αντιμετώπιζε μέχρι τώρα την Ελλάδα, το Ιράκ, το Ιράν και τη Ρωσία το «απαρχαιωμένο» στρατο-κεμαλικό δόγμα, που επικαιροποιήθηκε για τελευταία φορά το 2005.
Οπως υπενθυμίζει η «Καθημερινή», σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε επισημάνει ότι οι εξωτερικές απειλές «εδράζονται σε τεχνητούς φόβους και ανησυχίες που για μεγάλο διάστημα κυριαρχούσαν στην τουρκική εξωτερική πολιτική».
Το Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας γράφεται εκ νέου κάθε πέντε χρόνια, ωστόσο, το περιεχόμενό του υπόκειται σε ετήσιες αναθεωρήσεις. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί μέσα από το νέο κείμενο να δώσει το στίγμα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και των αλλαγών που συνεπάγεται η αποδυνάμωση της επιρροής του στρατιωτικού κατεστημένου. Δεν είναι τυχαίο ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποτελείται πλέον από περισσότερους αξιωματούχους της κυβέρνησης και λιγότερους εκπροσώπους του στρατού, ενώ οι εισηγήσεις για τις ριζικές αλλαγές στο νέο κείμενο έγιναν από το γραφείο του κ. Ερντογάν.
Στο νέο κείμενο, λοιπόν, η επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., δεν χαρακτηρίζεται ως «προέχουσα απειλή», όπως μέχρι τώρα. Γίνεται, δε, αναφορά στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - Τουρκίας, που συστάθηκε για την προσέγγιση και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η διαδικασία συγγραφής και έγκρισης του νέου Εγγράφου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.
«Ευπρόσδεκτη» χαρακτηρίζει η Αθήνα μια τέτοια ενέργεια της Αγκυρας, διπλωματικές πηγές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να αναμένονται οι οριστικές διατυπώσεις, καθώς οι πληροφορίες δεν αποκλείεται να είναι ακόμα μία κίνηση σκοπιμότητας, που εντάσσεται στις εσωτερικές διεργασίες της Τουρκίας.
Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», υπογραμμίζουν ότι η άρση του casus belli είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Τουρκίας ως υποψήφιου κράτους μέλους της Ε.Ε. και θα αποτελούσε σαφές δείγμα έλευσης της γείτονος στη σύγχρονη εποχή. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά σε καμιά περίπτωση δεν θέτει ανάλογες ενέργειες σε βάση αμοιβαιότητας ή ανταλλαγμάτων.
Μια σημαντική εξέλιξη είναι η αφαίρεση του Ιράν από τη λίστα των «εχθρικών κρατών», με την αιτιολογία ότι «δεν απειλεί πλέον την Τουρκία με εξαγωγή της Ισλαμικής Επανάστασης». Το έγγραφο περιέχει και αιχμή κατά του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας πως η Αγκυρα παραμένει σταθερά υπέρ μιας Μέσης Ανατολής χωρίς πυρηνικά.
Στο Κυπριακό, όπως αποκαλύπτει το «Εθνος», επαναλαμβάνεται η προσήλωση της Τουρκίας σε μια λύση «δύο μερών» (δηλαδή με διακριτή κυριαρχική αυτονομία της τουρκοκυπριακής πλευράς) και τονίζεται πως ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ παραμένει «εθνική πολιτική».
Απολύτως λογικά, επίσης, οι ισλαμιστές έβγαλαν τους εαυτούς τους από τη λίστα των εθνικών κινδύνων. Ετσι οι «αντιδραστικοί κύκλοι» (όπως αποκαλούνται οι ισλαμιστές από το κεμαλικό κατεστημένο) παύουν και επίσημα να αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Ως βασική απειλή για την Τουρκία αντιμετωπίζεται η δράση των «αυτονομιστών» (δηλαδή του ΡΚΚ και των Κούρδων που διεκδικούν αυξημένα πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα) όπως και η δράση του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.
Πάντως σύμφωνα με το «ΑΠΕ», ο Τούρκος Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων και του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αρνούμενος πάντως ότι πρόκειται για ένα πολιτικό διάλογο.
«Ως κυβέρνηση, ουδέποτε θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και ουδέποτε θα έχουμε συνομιλίες με μια τρομοκρατική οργάνωση ή με εκπροσώπους της. Αυτό δεν συνέβη ποτέ», επανέλαβε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Ερντογάν, το βράδυ της Δευτέρας. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι «αν ορισμένες επαφές είναι αναγκαίες (...) το Κράτος θα το κάνει».
Το PKK είχε ανακοινώσει πως το τουρκικό Κράτος άρχισε για πρώτη φορά ένα «διάλογο» με τον φυλακισμένο αρχηγό τους.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου