Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Παπανδρέου με Μπάιντεν - Οικονομία και εθνικά στο επίκεντρο


Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2010

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.(«ΑΠΕ»). Η Οικονομία και τα ελληνικά εθνικά θέματα κυριάρχησαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που τον υποδέχθηκε την Τρίτη στον Λευκό Οίκο με εύσημα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την κρίση της ελληνικής οικονομίας. Τόσο από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όσο και από τις εκτενείς δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά, έγινε γνωστό ότι εκτός από τα προαναφερθέντα θέματα, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το Μεσανατολικό, ενώ ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Αμερικανό Aντιπρόεδρο και για τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό Πρόεδρο, τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η συνάντηση έγινε «στο πλαίσιο των συχνών διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για την κοινή μας ατζέντα αλλά και της αναγνώρισης της ιστορικής σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα».
«Συγχαίρω τον Πρωθυπουργό για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος θα βάλει τη χώρα του πάλι στο σωστό δρόμο», τόνισε ο κ. Μπάιντεν ενώπιον των δημοσιογράφων, για να τον διακόψει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο».
Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος συμφώνησε, λέγοντας πως «είσαστε στο σωστό δρόμο, είσαστε στο σωστό δρόμο και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Συγχαρητήρια».
Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε, επίσης, την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού να προωθήσει την ενσωμάτωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες στην Αθήνα και τα Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος.
Ο δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση στην Κύπρο και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στη διαδικασία που υλοποιούν οι Κύπριοι υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Επίσης, ο αντιπρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Τουρκίας να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους.
Συζητήθηκε επίσης το Μεσανατολικό, καθώς και οι δύο υπογράμμισαν την υποστήριξή τους στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και στην ανάγκη να συνεχίσουν οι δυο πλευρές τη διαδικασία έως ότου καταλήξουν σε συμφωνία για δύο κράτη.
Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος επανέλαβε την ανάγκη όπως το Ιράν συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς όρους με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συνομιλίες με τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ και τη Γερμανία.

Συζητήθηκαν επίσης η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και τρόποι για να προχωρήσουν εμπρός έτσι ώστε οι λαοί της Σερβίας και του Κοσόβου να είναι σε θέση να ενσωματωθούν πλήρως σε μία Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου από το προαύλιο του Λευκού Οίκου μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην παλιά γνωριμία που έχει με τον Αντιπρόεδρο με τον οποίο, όπως είπε, αντάλλαξαν απόψεις «γύρω από τη διεθνή οικονομία, μια ανάλυση για το πού πηγαίνει η διεθνής οικονομία, την ανάγκη για μεγαλύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια. Τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, πολύ σημαντικό πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικό πρόβλημα για την Ευρώπη, για την Ελλάδα και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε από κοινού για να δώσουμε ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική, στη διεθνή οικονομία».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε τον κ. Μπάιντεν για τις επαφές και εκτιμήσεις που είχε από τις συναντήσεις του με ηγέτες της περιοχής, «τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, την τακτική επαφή που έχω μαζί του, αλλά και τις δύο επισκέψεις, της δικής μου στο Ισραήλ και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, του κ. Νετανιάχου, στην Αθήνα και το πώς η Ελλάδα θέλει και μπορεί και προσπαθεί να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στην ειρηνευτική διαδικασία, γιατί για μας είναι ζωτικής σημασίας η ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Και πρόσθεσε πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είχα την ευκαιρία να μεταφέρω και τις εντυπώσεις μου από τη χθεσινή μου συνάντηση και με τον Ιρανό Πρόεδρο, τον κ. Αχμαντινετζάντ, τη συζήτηση που είχαμε για το θέμα των πυρηνικών όπλων, της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και διάφορα άλλα θέματα τα οποία ανέφερα στον Αντιπρόεδρο».
Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο για τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι αναμένει «την ίδια βούληση και από την άλλη πλευρά. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», ενώ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του προς τον πρόεδρο Χριστόφια και στις δικές του προσπάθειες. Τόνισε μάλιστα πως αναμένει μία νέα πρωτοβουλία από την πλευρά της Τουρκίας «η οποία στο κάτω - κάτω είναι η δύναμη κατοχής στην Κύπρο και έχει τεράστιες ευθύνες, να συμβάλει ώστε να μπορέσει να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Τέλος, από τη συζήτηση δεν έλειψαν τα ελληνοτουρκικά και όπως αποκάλυψε, ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν του ζήτησε να έχουν «συνεχή και τακτική επαφή για τα θέματα αυτά».

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου