Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2010
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Έκκληση στους ομογενείς να βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού τη γενέτειρα και να στηρίξουν τα μέτρα που έχουν λάβει «για να προστατευτεί η χώρα από τη χρεοκοπία και να γίνει και πάλι ισχυρή και δυναμική», απηύθυνε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη δεξίωση που παρατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, κάλεσε τους ομογενείς να επενδύσουν, να ενισχύσουν τον Τουρισμό και την προσπάθεια έκδοσης Ομολόγου της Διασποράς και να προβάλλουν τη γενέτειρα.
Το θέμα του Ομολόγου επρόκειτο να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των ομογενειακών φορέων ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας την Πέμπτη το απόγευμα.
Στη δεξίωση, η οποία παρατέθηκε στο ισόγειο του Γενικού Προξενείου παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον Βασίλειος Κασκαρέλης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, η γενική πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Αγη Μπαλτά, καθώς επίσης εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων της τριπολιτιειακής περιοχής και στελέχη των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ.
Ο χώρος στον οποίο παρατέθηκε η δεξίωση θεωρήθηκε από πολλούς ανεπαρκής και μάλιστα προκάλεσε τον προβληματισμό των στελεχών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, τα οποία δήλωσαν στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι η εκδήλωση αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να διοργανωνόταν στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια, πιο κοντά στην Ομογένεια, όπου υπάρχει μεγαλύτερος χώρος και καλύτερες συνθήκες και ότι θα εισηγηθούν γραπτώς στην Γενική Πρόξενο ούτως ώστε στο εξής τέτοιου είδους εκδηλώσεις να διοργανώνονται στο Σταθάκειο.
Ο Πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής και αντάλλαξε χειραψία και συνομίλησε με αρκετούς ομογενείς.
Τον Πρωθυπουργό καλωσόρισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Βασίλειος Κασκαρέλης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε, τους τελευταίους έξι μήνες, είχαμε την τιμή να σας υποδεχτούμε επισήμως δυο φορές, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στη Νέα Υόρκη, γεγονός που δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον σας τόσο για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και για την αναβάθμιση και τη διατήρηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».
Ο Πρωθυπουργός αρχικά μίλησε στην ελληνική γλώσσα και εν συνεχεία μίλησε και στην Αγγλική και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποδοχή και τη μεγάλη ζεστασιά από την πλευρά της Ομογένειας.
Ως κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπανδρέου, «κληθήκαμε να πάρουμε μέτρα, αποφάσεις, για να προστατεύσουμε την χώρα μας από την χρεοκοπία, αλλά όχι μόνο. Να μπορέσουμε να κάνουμε τη χώρα μας και πάλι ισχυρή, δυναμική. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Σ’ αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες αισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε. Βρεθήκαμε όχι μόνο στο κέντρο της κρίσης, αλλά και στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ στην Αμερική και παγκοσμίως, και είμαστε ακόμα.
Πολλές φορές ακούμε και δυσάρεστα λόγια για τη χώρα μας που δεν μας αρμόζουν, διότι ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, και ο Ελληνισμός ένας λαός, με τεράστιες δυνατότητες. Είμαστε αποφασισμένοι με τις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε να αποδείξουμε πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς μας, αλλά και δεύτερο σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα πάει μπροστά. Φτιάχνουμε μια καινούρια Ελλάδα, μια Ελλάδα αξιοκρατίας, μια Ελλάδα διαφάνειας, μια Ελλάδα λογοδοσίας, μια Ελλάδα οικονομικής ανάπτυξης, μια Ελλάδα κοινωνικής αλληλεγγύης, μια Ελλάδα ανοιχτής Δημοκρατίας και Ελευθερίας που θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι».
Στη συνέχεια, απηύθυνε έκκληση στους Ελληνες και όλο τον Ελληνισμό της Διασποράς στο μέτρο του δυνατού, στο μέτρο των δικών τους δυνατοτήτων να βοηθήσουν.
«Ζητούμε, τόνισε, τη συμβολή σας που ξέρουμε ότι υπάρχει, ξέρουμε τη στήριξη που μας δίνετε καθημερινά όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ στην Αμερική, αλλά και τη στήριξη που παρέχετε είτε με τον Τουρισμό, είτε ακόμη και τώρα που θα έχουμε ένα ομόλογο της Διασποράς. Και γι’ αυτό θα σας μιλήσουμε, θα σας μιλήσει και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος θα είναι εδώ αυτές τις μέρες για να συζητήσετε και αυτά τα θέματα και τα θέματα της Διασποράς. Ευχαριστώ, λοιπόν, εκ μέρους και του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για όλη αυτή τη στήριξη».
Μιλώντας στα αγγλικά, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την «πολύτιμη συμβολή» της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και ευρύτερα της ελληνικής Διασποράς σε όλο τον κόσμο στην προσπάθεια για τη δημιουργία της «καινούριας Ελλάδας».
«Είμαστε περήφανοι για την ελληνική Διασπορά, για τους Ελληνοαμερικανούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι οι απανταχού Ελληνες έχουμε «αξίες, το φιλότιμο, τη φιλοξενία, το μεράκι, την υπερηφάνεια, την παλικαριά και την ντομπροσύνη».
Στη συνέχεια, είπε ξανά ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει «δύσκολες αποφάσεις» και γνωρίζουμε ότι «δεν είναι ευχάριστες αυτές οι αποφάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτικό κόστος, αλλά για το πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα».
Αναφέρθηκε επίσης και στη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στήριξε τις προσπάθειες της Ελλάδας. «Ναι, είναι δύσκολες οι αποφάσεις μας. Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις, ίσως να προκαλούν πόνο τώρα, γνωρίζουμε ότι προκαλούν πόνο, αλλά έτσι θα γίνουμε πολύ πιο δυνατό Εθνος».
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι «μπορούμε, ξέρω ότι μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Δημήτρη Τσάκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου