Πολλά σχέδια έχουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι από το Κατάρ για να υλοποιήσουν στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας
TPITH, 28 Σεπτεμβρίου 2010
Πολλά σχέδια έχουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι από το Κατάρ για να υλοποιήσουν στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Μιλάμε κυρίως για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας με υγροποιημένο φυσικό αέριο αλλά και μείγμα βουτανίου- προπανίου.
Το μείγμα βουτανίου - προπανίου το ξέρουμε καλά μέσα από τα γκαζάκια… του καφέ. Όμως τα σχέδια στο το λιμάνι Πλατυγιάλι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας αφορούν την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ενέργειας από διάφορες πηγές.
Η επένδυση το Κατάρ αφορά σε:
- Σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG
- Σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LPG
- Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από LPG 1100 MW
- Μονάδα παραγωγής βιοελαίων από άλγη.
Βασικός επενδυτής είναι η QPI (Qatar Petroleum International) που συμμετέχει, ωστόσο, μόνο με 33%, ενώ με το ίδιο ποσοστό (33%) συμμετέχει και η Shabbagh & Khoury SAL, του κατασκευαστικού κολοσσού της CCC – δύο εταιρείες με διεθνή φήμη.
Ο τρίτος εταίρος πρόκειται για μία εταιρεία, με την επωνυμία Rosebud Energie Deutschland Gmb.
Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι « το μείγμα βουτανίου με προπάνιο και άλλα αέρια, που αποφεύγονται στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, γιατί απαιτούνται πολύ αυστηρές προφυλάξεις με ιδιαίτερα υψηλό κόστος επένδυσης».
Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες αντίστοιχης ισχύος μονάδα που να χρησιμοποιεί ως αποκλειστικό καύσιμο το LPG έχει αδειοδοτηθεί στο Πακιστάν (775MW). Επίσης δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής μεγάλης εγκατεστημένης ισχύος που έχουν τη δυνατότητα μεταξύ άλλων καυσίμων να χρησιμοποιήσουν και LPG εντοπίζονται στην Ιαπωνία (Yokkaichi 1245MWκαι Anegasaki 3600MW).
Αντίθετα μικρότερες εγκαταστάσεις συμπαραγωγής με καύση LNG, (δηλ. ταυτόχρονης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης), υπάρχουν τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες περιοχές και αξιοποιούνται κυρίως για αγροτικές ή βιομηχανικές χρήσεις. Επίσης το LPG είναι ευρέως διαδεδομένο στην πρωτογενή χρήση από νοικοκυριά (μαγείρεμα, θέρμανση), από επαγγελματίες και αγρότες (θέρμανση θερμοκηπίων) κλπ.
Tο LPG αντλεί την «κακή του φήμη» κυρίως από δύο μεγάλα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Ο λόγος για το τραγικό δυστύχημα στις 19 Νοεμβρίου του 1984 σε δεξαμενές LPG της κρατικής εταιρείας PEMEX στο Σαν Χουάν του Μεξικού, προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από 500 ανθρώπους και τον τραυματισμό περίπου 6.000 ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκρηξη έγινε αισθητή και καταγράφηκε από σεισμογράφους στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού στην πρωτεύουσα της χώρας.
Ένα ακόμη σοβαρό ατύχημα συνέβη στην Τοσκάνη πέρυσι όταν εξερράγη βαγόνι που μετέφερε LPG. Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι ενώ προκλήθηκαν ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή.
Πηγή: ΣΚΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου