Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, 2010
H κυβέρνηση θα επανεξετάσει στο σύνολό του το θεσμό του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Δημήτρης Δόλλης.
«Το ΣΑΕ έχει κλείσει 15 χρόνια», είπε. «Δεκαπέντε χρόνια απαιτούν μια επανεξέταση του όλου θεσμού. Δεν θα ήταν σοβαρό εγώ να ξεκινούσα, χωρίς να επανεξετάσουμε το θεσμό. Αυτό θα ανακοινώσω στη Θεσσαλονίκη την άλλη εβδομάδα και να είστε σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε μπροστά έχοντας δει τα θετικά και τα όχι τόσο θετικά του θεσμού. Αλλά, είναι κάτι το οποίο είναι προτεραιότητα για’ μένα, είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, να δούμε πού πηγαίνουμε μ’ αυτό το πράγμα που λέγεται ΣΑΕ».
Ο κ. Δόλλης επισκέφθηκε τα γραφεία του «Ε.Κ.», συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλη και την γενική πρόξενο στη Ν. Υόρκη, Αγη Μπαλτά, όπου είχε συνομιλία με τον εκδότη-διευθυντή της εφημερίδας, Αντώνη Η. Διαματάρη.
Ερωτηθείς για το θέμα των Ομολόγων της Διασποράς, απάντησε ότι τις επόμενες μέρες, αν όχι εβδομάδες, θα γίνουν ανακοινώσεις για το τί ακριβώς είναι αυτά, ποιό είναι το μέγεθός τους και «με ποιό τρόπο θα μπορέσει η Ομογένεια να συνεισφέρει σ’ αυτό το χτίσιμο της Ελλάδος».
Σε ερώτηση για το θέμα της ψήφου των ομογενών, ο κ. Δόλλης είπε ότι «η ψήφος των αποδήμων δεν είναι κάτι το οποίο τα κόμματα μπορούν, ή πρέπει να το μεταχειριστούν σαν ένα κομματικό΄κομμάτι. Χρειάζεται προετοιμασία, χρειάζεται να ξέρουμε τί κάνουμε , χρειάζεται συνταγματικότητα».
Σε άλλη σχετική ερώτηση ο κ. Δόλλης τόνισε ότι το θέμα της ελληνομάθειας και της Παιδείας στο εξωτερικό, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της Διασποράς και δεν λύνεται με λίγους δασκάλους που στέλνονται από την Ελλάδα. «Θα το κοιτάξουμε στην ολότητά του και πιστεύουμε ότι με ανοιχτή συζήτηση και με την Ομογένεια, να βρούμε καλύτερες λύσεις από το παρελθόν», υπογράμμισε. Με την ευκαιρία αυτή είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πάντα θετικά στο θέμα των σχολείων τύπου τσάρτερ.
Ο ίδιος ως άνθρωπος που έζησε για πολλά χρόνια την Ομογένεια στην Αυστραλία, πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει ώστε να φέρει μια καινούργια υπερηφάνεια σ’ αυτό που λέγεται «άλλη Ελλάδα» και είναι ο Ελληνισμός της Διασποράς.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρου Μαρμαρινού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου