Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ρουμπινί: Η πτώχευση της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2010
Τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας έρχονται να αναζωπυρώσουν οι δηλώσεις του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη χώρα μας "Lehman Brothers της Ευρώπης".
O Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Καθημερινή", αποδίδει την εκτίμησή του περί αναπόφευκτης πτώχευσης στα επόμενα έτη στο γεγονός ότι το δημόσιο χρέος θα εκτοξευτεί και το ΑΕΠ θα μειωθεί λόγω ύφεσης.
"Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση μην την πείτε" επιμένει. "Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί" σημειώνει ο οικονομολόγος, που πριν από πέντε χρόνια μίλησε πρώτος για την κρίση που πλησιάζει στην αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Ακόμα και σε περίπτωση που η Ελλάδα υλοποιήσει όλα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως επισημαίνει, το ίδιο το πρόγραμμα προβλέπει μείωση της παραγωγής και, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 148% του ΑΕΠ, που "για μένα δεν είναι βιώσιμο και απαιτεί αναδιάρθρωση".
Το ζήτημα, όπως αναφέρει, δεν είναι η πτώχευση, καθώς "πολύ λίγα κράτη κάνουν ξεκάθαρη πτώχευση. Αλλά πολλά προχωρούν σε επιβαλλόμενη από τις αρχές, που διέπουν τις αγορές, ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους τους. Αλλά το κάνουν υπό την απειλή της πτώχευσης, αλλιώς κανείς δεν θα δεχόταν οικειοθελώς να πάρει νέο χρέος με χειρότερη προμήθεια", υπογραμμίζει.
Χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστική την επιστροφή στις αγορές εντός των επόμενων 18 μηνών, επισημαίνοντας πως είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια πρόσβαση στις αγορές που θα έχει νόημα. "Η εξυγίανση θα είναι επώδυνη, με περισσότερο στασιμοπληθωρισμό, περισσότερη ύφεση" σημειώνει.
Ερωτηθείς για το αν η πτώχευση είναι αναπόφευκτη ο Νουριέλ Ρουμπινί επισημαίνει πως για τον ίδιο είναι αναπόφευκτη. "Θα συμβεί. Διότι είναι αδύνατον να επιζήσει η Ελλάδα με ένα χρέος που φθάνει στο 150% του ΑΕΠ. Να αντικαταστήσει το ιδιωτικό χρέος με δημόσιο, να μπορέσει να αποπληρώσει το ΔΝΤ και την Ε.Ε. ύστερα από τρία χρόνια, και να επιστρέψει στις αγορές με τα spreads να παραμένουν στο ζενίθ.
Θα χρειαστεί μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση. Έχει συμβεί τόσες φορές. Και κανείς δεν πιστεύει ότι δεν θα συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προβλέπει τέλος πως την πορεία της Ελλάδας θα ακολουθήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να έχουμε ουσιαστικές πτωχεύσεις (effective defaults). "Ίσως όχι επίσημες, αλλά ακόμη και εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη βρώμικη λέξη «πτώχευση», θα είναι ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους οι οποίες θα αρχίσουν από την Ελλάδα. Δεν έχω καμία αμφιβολία επ' αυτού", τόνισε.

Σκιόπα: Θα χρειαστούν χρόνια για έξοδο από την κρίση
Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με το σύμβουλο του πρωθυπουργού σε θέματα οικονομίας και πρώην υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Τομάσο Παντόα Σκιόπα, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Έθνος», υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί. «Η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών (θεσμών, συμπεριφορών) πολλών ετών, ίσως και δεκαετιών», επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο Τομάσο Παντόα Σκιόπα εκτιμά πως θα χρειαστούν μερικά χρόνια. «Τρέφει αυταπάτες όποιος περιμένει να βγει η Ελλάδα απ' αυτή την κρίση μέσα σε μερικούς μήνες. Θα χρειαστούν μερικά χρόνια», αναφέρει, τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη.

Πηγή: Κόσμος, Μαρίνα Κουτσούμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου