Για μας η Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση ήταν το ιντερνέτ της εποχής εκείνης και άνθρωποι που έχουν προσφέρει στην κοινωνία, τη γλώσσα τον πολιτισμό, που έχουν προσφέρει στον Ελληνισμό δεν πεθαίνουν ποτέ. Θυμάμε την καθηγήτρια των Λατινικών (κυρία Σμυρνιώτη/Κωστοπούλου)
που σε μία από τις ερωτήσεις στο διαγώνισμα ήταν Πότε έζησε και πέθανε και ποια τα έργα του Οράτιου; Αντί να γράψω πότε πέθανε ο Οράτιος έγραψα ότι ποιητές και λογοτεχνίες σαν το Οράτιο δεν πέθαναν ποτέ αλλά ζούνε πάντα εφ’ όσον εμείς διαβάζουμε τα έργα τους. Παρ’ ότι στα Λατινικά ήμουνα ολίγον τι κουμπούρας στο συγκεκριμένο διαγώνισμα πήρα άριστα 20. Και τώρα, με την αγγελία του θανάτου του Χάρη Πάτση η μνήμη μου πήγε σε αυτό που έγραψα πριν πολλά χρόνια για τον Οράτιο. Ο Χάρης Πάτσης δεν πέθανε γιατί άφησε πίσω ένα τεράστιο έργο. Έφτιαξε μία μηχανή που τα ελληνόπουλα χρησιμοποιούσαν για τη μάθηση. Αιωνία του Μνήμη.
Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη
Να τι έγραψαν μερικοί από τα εκατοντάδες μηνύματα.
ΟΤΙ ΘΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΤΑΞΕΙΔΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ. ΚΑΛΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΔΑΣΚΑΛΕ , ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΟΥ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Β ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ ΡΕΘΥΜΝO.
-------
Ο εκδοτικός Οίκος Χάρη Πάτση προσέφερε πολλά περισσότερα από ότι έχουν προσφέρει όλοι μαζί οι υπουργοί Παιδείας. Στο καλό δάσκαλε.Αντιγόνη, Μοσχάτο, Πειραιάς
-----------
Η προσφορά του Καθηγητή Χάρη Πάτση και των συνεργατών του θα μείνει στην ιστορία της Ελληνικής γλώσσας.Άρης, Σπάρτη
----------
Μεγαλώσαμε με την εγκυκλοπαίδεια και πολλά από τα βιβλία που μας βοήθησαν στις σπουδές μας. Ο Χάρη Πάτση ήταν η πόρτα στη μάθηση και στο ακόνισμα του μυαλού. Δέσποινα, Βοστώνη
-----------
Μεγάλη μορφή των Γραμμάτων και πάνω από όλα άνθρωπος με το "α" κεφαλαίο. Σαν εκπαιδευτικός έτυχε να έχω το προνόμιο να εργαστώ πριν από πολλά χρόνια για ένα διάστημα κοντά του. Ξεχώρισα τον αστήρευτο ζήλο του για την αντιμετώπιση του φαινομένου του αναλφαβητισμού, την επιμονή του για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, το πάθος του για τη διάδοση της Ελληνικής Γραμματείας στην Οικουμένη. Αναμφίβολα, υπήρξε φάρος πνευματικής ανάτασης! Η μνήμη του θα μας μείνει ανεξίτηλη.
Παναγιώτης Δ.
Παναγιώτης Δ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου