Aπόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου Ραφαέλ Κορέα.
Παρασκευή, 1 Oκτωβρίου, 2010
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, υποστήριξε απόψε ότι η ζωή του συμμάχου του, του προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, κινδυνεύει και κάλεσε το στρατό της χώρας να μην στηρίξει την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας, ο Τσάβες είπε ότι αξιωματικοί της αστυνομίας παρουσίασαν τα αιτήματά τους στον Κορέα σε ένα νοσοκομείο του Κουίτο, όπου βρίσκεται ο «απαχθείς» πρόεδρος.
Το επίσημο πρακτορείο του Ισημερινού, Andes, επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή αναφέροντας ότι ο Κορέα είχε «συνομιλίες» με εξεγερθέντες αστυνομικούς οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που μειώνει ορισμένα από τα επιδόματά τους.
Νωρίτερα, ο αρχηγός του στρατού του Ισημερινού, στρατηγός Ερνέστο Γκονζάλες, διέταξε απόψε τους αστυνομικούς που έχουν εξεγερθεί εναντίον της κυβέρνησης να παραδοθούν στις αρχές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.
Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στηρίζει την κυβέρνηση του Κορέα, διαχωρίζοντας τη θέση του από τους στρατιωτικούς που έχουν καταλάβει το διεθνές αεροδρόμιο του Κουίτο.
Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι ένοπλες δυνάμεις «έλαβαν εντολή να διασφαλίσουν την τάξη σεβόμενες τα δικαιώματα των πολιτών», ανέφερε εξάλλου ο υπουργός Ασφάλειας, Μιγκέλ Καρβαχάλ. Σύμφωνα με τον υπουργό δεν έχουν επιδείξει «απείθεια» όλοι οι αστυνομικοί.
Υποστηρικτές του Ραφαέλ Κορέα κατάφεραν να φτάσουν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο πρόεδρος του Ισημερινού και ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που επιχείρησαν να τους σταματήσουν στην είσοδο. «Ο πρόεδρος κρατείται όμηρος εκεί μέσα» υποστήριξε ένας από τους διαδηλωτές, ο 54χρονος Φερνάντο Χαραμίγιο.
«Έκλεισε» η μεθόριος με Περού
Με εντολή του προέδρου του Περού κ. Αλαν Γκαρθία, έκλεισε ήδη η μεθόριος του Περού με τον Ισημερινό. Στο Κουΐτο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρικάρντο Πατίνο προσκάλεσε τους πολίτες να κάνουν ειρηνική πορεία υπέρ του προέδρου Κορέα και της παραμονής του στο ύπατο αξίωμα, ενώ διέρρεαν οι φήμες ότι βρίσκεται σε νοσοκομείο κι οι στασιαστές αστυνομικοί το πολιορκούν.Σύγκληση Unasur ζητά το Περού
Ο πρόεδρος του Περού, Άλαν Γκαρσία, πρότεινε σήμερα να συγκληθεί στη χώρα του μια σύνοδος της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur) σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με σοβαρή κρίση, την οποία ο Περουβιανός ομόλογός του χαρακτήρισε «πραξικοπηματική επέμβαση».
«Πρότεινα στην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, να συγκεντρωθούν οι πρόεδροι της Unasur στην Πιούρα (στο βόρειο Περού) ώστε να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στον Ισημερινό και να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες», είπε ο Γκαρσία μιλώντας στους δημοσιογράφους από το προεδρικό μέγαρο. Σημείωσε ότι συμφώνησε με την Κίρχνερ να σταλούν για αρχή οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της περιοχής στην πόλη Γκουαγιακίλ του Ισημερινού.
Έκκληση Τσάβες
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κάλεσε σήμερα τους «λαούς» της Alba, του αντιφιλελεύθερου, λατινοαμερικάνικου μπλοκ, και της Unasur, της Ένωσης των νοτιοαμερικανικών κρατών, να υπερασπιστούν τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος κατήγγειλε ότι έγινε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.«Προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Κορέα. Γρηγορείτε λαοί της μπολιβαριανής Συμμαχίας! Γρηγορείτε λαοί της Unasur! Ζήτω ο Κορέα!» γράφει ο Τσάβες στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Η κυβέρνηση του Τσάβες ανέφερε εξάλλου ότι ο Κορέα επιβεβαίωσε στον ομόλογό του και σύμμαχό του πρόεδρο της Βενεζουέλας ότι οι ταραχές που σημειώνονται στον Ισημερινό συνιστούν πραξικόπημα σε βάρος του.
H Alba, η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική, ιδρύθηκε το 2004 από την Κούβα και τη Βενεζουέλα. Μέλη της είναι επίσης η Βολιβία, ο Ισημερινός, η Νικαράγουα, η Ονδούρα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Σεντ Βίνσεντ και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Η Unasur δημιουργήθηκε το 2008 στη Βραζιλία. Είναι η οικονομική και πολιτική ένωση των 12 χωρών της Νότιας Αμερικής. Η έδρα της βρίσκεται στο Κουίτο και ο Ραφαέλ Κορέα αυτήν την περίοδο ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της.
Κούβα: Συνένοχες οι ΗΠΑ εάν...
Η κουβανική κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο καταδίκασε σήμερα την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πράξουν το ίδιο, διαφορετικά θα θεωρηθούν «συνένοχες».«Η Κούβα καταδικάζει και εκφράζει την εντονότερη αποδοκιμασία της για το πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ισημερινό», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπρούνο Ροντρίγκες. Ο υπουργός κάλεσε την Ουάσινγκτον να καταδικάσει με τη σειρά της το πραξικόπημα γιατί σε διαφορετική περίπτωση «θα θεωρηθεί συνένοχη», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κ. Άστον: Σεβασμός στη συνταγματική τάξη
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ζήτησε απόψε να επανέλθει η συνταγματική τάξη στον Ισημερινό, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.«Καλώ θερμά όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία και σε ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου, Μάγια Κοτσιγιάντσικ. Η Άστον εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξή της στους δημοκρατικούς θεσμούς του Ισημερινού ενώ, όπως είπε η εκπρόσωπος, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα.
Στηρίζουν Κορέα οι ΗΠΑ, Γαλλία, Βραζιλία και Χιλή
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν κάθε απόπειρα παραβίασης της συνταγματικής τάξης στον Ισημερινό, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών μετά την εξέγερση αστυνομικών και στρατιωτικών που το Κουίτο χαρακτηρίζει «πραξικόπημα».
«Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στη δημοκρατική κυβέρνηση του Ισημερινού. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην κυβέρνηση του προέδρου Κορέα», είπε η Κάρμελ Λόμελιν μιλώντας στη σύνοδο του Οργανισμού που συγκλήθηκε κατεπειγόντως ακριβώς για να συζητηθεί η κρίση αυτή.
Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα, εξέφρασε απόψε την «απόλυτη και πλήρη» υποστήριξή του στον ομόλογό του του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε σε βάρος του, με την κατάληψη του αεροδρομίου του Κουίτο από στρατιωτικούς και του κοινοβουλίου από αστυνομικούς.
Την «αλληλεγγύη» της στον Κορέα εξέφρασε και η Βραζιλία μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Σέλσο Αμορίμ, ο οποίος από την Αϊτή, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρικάρντο Πατίνο, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού.
Τις ταραχές και την «απόπειρα αμφισβήτησης της συνταγματικής τάξης» κατήγγειλε επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εκφράζοντς την πλήρη υποστήριξή του στον Κορέα και στην «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.
ΠHΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου