H διάσημη Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια - δημοσιογράφος Μαρία Μενούνος: «Oλα είναι ένα θαύμα. Είμαι πραγματικά ευλογημένη και ευχαριστώ το Θεό και την Ελλάδα».
Στην αφετηρία του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας θα είναι στραμμένα την Κυριακή, τα βλέμματα όλου του Κόσμου, καθώς ο αγώνας συμπίπτει με τον εορτασμό της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη μάχη του Μαραθώνα, προσελκύοντας τη συμμετοχή προσωπικοτήτων παγκόσμιας ακτινοβολίας, τόσο από το χώρο του αθλητισμού, όσο και από την πολιτική. Στο μεταξύ, μία σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μεγάλης ιστορικής σημασίας μάχη για το δυτικό πολιτισμό έχει δώσει ιδιαίτερο χρώμα στην πρωτεύουσα και έχει συγκεντρώσει πλήθος τουριστών από το εξωτερικό. Συνολικά δωδεκάμιση χιλιάδες δρομείς από 88 χώρες θα βρεθούν στο σημείο της εκκίνησης στο Μαραθώνα στις 9 το πρωί της Κυριακής, τοπική ώρα, για να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της κλασικής διαδρομής, σύμφωνα και με την παράδοση που θέλει τον Φειδιππίδη να διανύει τρέχοντας την απόσταση μέχρι την Αθήνα για να μεταφέρει την είδηση της μεγάλης νίκης κατά των Περσών. Παράλληλα, περίπου 10.000 ακόμη δρομείς θα τρέξουν στις αποστάσεις των 5 και 10 χιλιομέτρων με αφετηρία το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το οποίο θα είναι και το σημείο τερματισμού της κλασικής διαδρομής.Μεταξύ αυτών θα βρίσκονται και πολλές προσωπικότητες: Στα 5.000 και 10.000 μέτρα θα πάρουν μέρος ο πρίγκιπας Φίλιππος της Σερβίας που θα τρέξει για πρώτη φορά σε μαραθώνιο αγώνα, αλλά και μέλη της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν ορισμένα εκ των οποίων θα τρέξουν στον κλασικό μαραθώνιο κι άλλα στα 10 χιλιόμετρα.
Στο 10.000 μέτρα έχει δηλώσει συμμετοχή και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ενώ ο ομόλογός του της Σλοβενίας Σάμουελ Ζμπόγκαρ θα πάρει μέρος στον Κλασικό Μαραθώνιο.
Τις αντοχές τους στην κλασική διαδρομή θα δοκιμάσουν ακόμη ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη Βαρκελώνη Φερνάντο Χομέντες αλλά και ο επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Σιγκαπούρη, Ανδρέας Γκόρος.
Πολλοί θα είναι και οι πρέσβεις που θα βρεθούν στις εκκινήσεις των αγώνων της Κυριακής. Πιο συγκεκριμένα ο πρέσβης της Ουγγαρίας Γιόζεφ Τότ θα αγωνιστεί στα 5χλμ., της Ιαπωνίας Χιρόσι Τόντα στα 10 χλμ. και της Αυστρίας Μίκαέλ Λίνχάρτ στον μαραθώνιο.
Τέλος, στα 10χλμ. θα αγωνιστεί και η πρόεδρος της μη κυβερνητικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Action Aid Hellas» Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
Ωστόσο, πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει και συμμετοχή πολιτικών προσώπων που το όνομα και η ιδιότητά τους θα προκαλέσει έκπληξη.
Οπως φαίνεται την πιο πολυάριθμη εκπροσώπηση στον Μαραθώνιο, μετά την Ελλάδα, θα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 2.250 δρομείς, ανάμεσά τους και η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια - δημοσιογράφος Μαρία Μενούνος - στα 5.000 μέτρα - η οποία την Παρασκευή παρουσίασε στο Ζάππειο την επετειακή εκδήλωση υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και του υπουργείου Πολιτισμού.
«Πρόκειται για μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής μου. Δεν είναι μόνο ότι θα επιστρέψω στην πατρίδα μου και θα αποτελέσω μέρος του πιο ιστορικού μαραθωνίου στον κόσμο, αλλά και το ότι θα μοιραστώ την εμπειρία αυτή με τους γονείς μου» ανέφερε η Μενούνος, η οποία θα τρέξει παρέα με τους γονείς της και με την ομάδα Παγκόσμιων Πρεσβευτών για τον Διαβήτη.
«Oλα είναι ένα θαύμα. Είμαι πραγματικά ευλογημένη και ευχαριστώ το Θεό και την Ελλάδα», κατέληξε η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα.
Η Μάχη του Μαραθώνα διεξήχθη το 490 π.Χ. ανάμεσα στους Αθηναίους και Πλαταιείς από τη μια πλευρά και τους Πέρσες από την άλλη, στην πεδιάδα του Μαραθώνα της Αττικής. Εληξε με νίκη των Ελλήνων και σήμανε το τέλος της πρώτης ουσιαστικής απόπειρας της Περσικής Αυτοκρατορίας, επί βασιλείας Δαρείου Α’ να υποτάξει τις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με την παράδοση, η οποία πάντως αμφισβητείται από ιστορικούς, ο Αθηναίος Φειδιππίδης ξεκίνησε από το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα για να μεταφέρει το γεγονός της νίκης στους συμπολίτες του. Αφού έφτασε στην Αθήνα και εκφώνησε τη λέξη «νενικήκαμεν», έπεσε νεκρός.
Η προετοιμασία για τους μαραθωνοδρόμους είναι ιδιαίτερα επίπονη και απαιτείται κοπιαστική προπόνηση προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της διαδρομής που καλύπτει 42,18 χιλιόμετρα (26,2 μίλια περίπου). Ετσι η λέξη Μαραθώνιος έχει συνδεθεί με την θέληση και την αντοχή στις κακουχίες όσων ανθρώπων περνούν δοκιμασίες στη ζωή τους.
Το 1896, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Σπύρος Λούης πήρε την πρώτη θέση, μέσα σε αποθέωση 100.000 Ελλήνων φιλάθλων, με χρόνο 2 ώρες 58’ 50, ενώ ακολούθησαν ο Βασιλάκος με 3 ώρες 06’ 03 και ο Κέλνερ με 3 ώρες 06’ 35. Τερμάτισαν συνολικά εννέα, όλοι Ελληνες (πλην του Κέλνερ) και ο Λαγουδάκης.
Το 1946 ο Στέλιος Κυριακίδης κέρδισε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης με την καλύτερη επίδοση της εκείνης της χρονιάς στον κόσμο -2 ώρες 29’ 27”.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ. Αντώνη Κράτση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου