Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου, 2010
Η εκδήλωση για την 70ή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και του Ελληνικού Επους, που διοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και «Θυγατέρες της Ηπείρου», «Αναγέννηση» και Σουλιώτισσες» ήταν άρτια οργανωμένη, πλούσια σε συγκίνηση και με πάρα πολλές εκπλήξεις. Η εκδήλωση περιελάμβανε δύο σκέλη: το πρώτο εμπεριείχε την παρουσίαση του προγράμματος και τις παρεμβάσεις της πρώην προέδρου των «Θυγατέρων της Ηπείρου», Ειρήνης Τσούκα, και την ομιλία του δημοσιογράφου του «Εθνικού Κήρυκα» Δημήτρη Τσάκα, με θέμα «Το Επος του ’40, η Βόρειος Ηπειρος και η Ομογένεια».
Το δεύτερο σκέλος περιελάμβανε την προβολή της έρευνας του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου «Ηπειρος - Ο Μύθος στην Πραγματικότητα». Η έρευνα αυτή, η οποία έχει καταγραφεί σε ένα υψηλών προδιαγραφών DVD, προβάλλει τον πολιτισμό της Βορείου Ηπείρου και αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία ότι η Ηπειρος είναι ενιαία και αδιαίρετη.
Η κ. Ειρήνη Τσούκα κάλεσε το ακροατήριο αντί ενός λεπτού σιγής να ακούσει ένα μοιρολόγι, παρόμοιο με εκείνα που έστηναν οι μανάδες της Πίνδου και της Βορείου Ηπείρου όταν απηύθυναν το στερνό αντίο στους ήρωες και στους μάρτυρες που έπεφταν στα πεδία των μαχών.
Αναφέρθηκε στο ρόλο των τραγουδιών της Βέμπου και εστίασε την προσοχή της στον απαράμιλλο ηρωισμό των αγωνιστών της ελευθερίας και του συνόλου των Ελλήνων της Ηπείρου και Βορείου Ηπείρου.
Η κ. Τσούκα παρουσίασε τον ομιλητή της βραδιάς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την προσφορά του «Εθνικού Κήρυκα» στον αγώνα των Ηπειρωτών της Αμερικής και της Πανηπειρωτικής για τα δίκαια του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
O ομιλητής αρχικά εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αντί να αραδιάσει και να υπενθυμίσει τα ιστορικά γεγονότα του Ελληνικού Επους, έκανε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.
«Επειδή αν όχι ολόκληρο, τουλάχιστον σημαντικό μερίδιο του ακροατηρίου έχει διδαχτεί πολλά για το Επος του ’40, για το Ελληνικό Επος, το οποίο υποχρέωσε τον Τσώρτσιλ να ξεστομίσει το ανεπανάληπτο ‘οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες’ αποφάσισα να κάνω μια διαφορετική προσέγγιση του όλου θέματος και να προκαλέσω μια γενικότερη συζήτηση για τα διαχρονικά μηνύματα του ΟΧΙ», επεσήμανε ο ομιλητής.
Μίλησε για τον απαράμιλλο αγώνα των αγωνιστών της ελευθερίας και εστίασε την προσοχή του στο ρόλο των γυναικών.
«Οι μανάδες μας και οι γιαγιάδες βοήθησαν ποικιλοτρόπως στον πόλεμο και περίμεναν με λαχτάρα τους απελευθερωτές, τους φιλοξένησαν και το πιο σημαντικό θεράπευσαν τις πληγές των τραυματιών. Επειδή οι μανάδες των ηρώων δεν ήταν κοντά τους όταν έπεφταν στα πεδία των μαχών τούς ενταφίαζαν και τους μοιρολόγησαν με τον ίδιο τρόπο που θα μοιρολογούσαν και τα ίδια τους τα παιδιά. Γι’ αυτό και σώθηκαν οι τάφοι των Ελλήνων Φαντάρων στους Βουλιαράτες και σε άλλες καθαρά αμιγείς περιοχές», πρόσθεσε.
Για τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη γερμανική εισβολή επεσήμανε ότι οι Ηπειρώτες και οι Βορειοηπειρώτες έζωσαν και πάλι τα άρματα και ότι οι Βορειοηπειρώτες ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του ΕΑΜ εντάχτηκαν στο Αλβανικό Απελευθερωτικό Μέτωπο με την προϋπόθεση ότι μετά την απελευθέρωση της χώρας θα έλυναν και το εθνικό θέμα.
Στη συνέχεια, έκανε μια σύντομη αναδρομή σε όσα μεσολάβησαν μετά τη λήξη του πολέμου και επικεντρώθηκε στα πάθη του μαρτυρικού Ελληνισμού.
Παράλληλα, τόνισε ότι εφέτος συμπληρώνονται δύο δεκαετίες από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος και μίλησε για τη σημερινή κατάσταση.
Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ομογένειας και στο ενδιαφέρον των Βορειοηπειρωτών και Ηπειρωτών της Αμερικής και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες όλων εκείνων που φυλάσσουν Θερμοπύλες.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου