Το 2011 τα «ομόλογα της Διασποράς», σύμφωνα με τον προϋπολογισμό
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, 2010
Σύμφωνα με ανταπόκριση από την Αθήνα της έγκριτης ημερήσιας εφημερίδας του Ελληνισμού ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΗΞ και του δημοσιογράφου της Γιάννη Σοφιανού στον προϋπολογισμό της Ελλάδος για το έτος 2011 σπουδαίο λόγο θα παίξουν και οι ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ της Αμερικής και Καναδά (ναι μας θυμούνται όταν χρειάζονται βοήθεια, αλλά ούτε ψήφο δεν μας δίνουν). Τώρα θα πούνε ότι «είσαστε οι καλύτεροι Έλληνες», ότι «εδώ είναι η πραγματική Ελλάδα» και παραμύθια των Ελλήνων πολιτικών. Από την άλλη μεριά όταν εκφέρουμε γνώμη, λένε ότι είμαστε ανθέλληνες. Αλλά διαβάστε το άρθρο και τα συμπεράσματα δικά σας. Η Σύνταξη.
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Για τη διάθεση «ομολόγων της Διασποράς» εντός του 2011 τα οποία θα απευθύνονται σε ομογενείς της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας, αλλά και τοπικούς μικροεπενδυτές, γίνεται αναφορά στο νομοσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή προς συζήτηση, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, στο τελευταίο από τα 8 κεφάλαια του νομοσχεδίου των 173 σελίδων, το οποίο αφορά το δημόσιο χρέος και στην ενότητα για τις βασικές κατευθύνσεις δανεισμού και τους διαχειριστικούς στόχους του 2011, υπογραμμίζεται ότι: Παράλληλα με την παρακολούθηση των αγορών για ενδεχόμενο δανεισμό, σχεδιάζεται η έκδοση και διάθεση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο ευρύ επενδυτικό κοινό στις τοπικές αγορές της Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας. Στόχος της πολιτικής αυτής, σημειώνεται, είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από την κατά τόπους ευρύτερη ελληνική Ομογένεια (Διασπορά), αλλά και τοπικούς μικροεπενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση ομολόγων Διασποράς θα απαιτήσει τουλάχιστον πέντε μήνες για να υλοποιηθεί. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εν λόγω ομολόγου.
Τα «ομόλογα της Διασποράς» παρότι δεν μπορεί να αντικαταστήσουν το μακροπρόθεσμο και σε μεγάλα ποσά δανεισμό της χώρας με ομόλογα 10ετούς διάρκειας, θα αποτελέσουν μία «ανάσα» για την ελληνική κυβέρνηση, που προς το παρόν στηρίζεται κυρίως στο δανεισμό από το μηχανισμό στήριξης των 110 δισ. ευρώ του ΔΝΤ και της ΕΕ. Οι μηνιαίες βραχυπρόθεσμες εκδόσεις εντόκων γραμματίων δίνουν επίσης ένα πρόσθετο χρηματικό αποθεματικό.
Εξάλλου, το χρέος της χώρας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό, το 2011 θα φτάσει στο 152,6% του ΑΕΠ (348,5 δισ. ευρώ, από 330,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος ή 148% του ΑΕΠ), με τις προοπτικές να είναι αρνητικές και να δείχνουν πως η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί τουλάχιστον για ακόμα ένα με δύο χρόνια, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 160% του ΑΕΠ.
Η αύξηση αυτή, καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων που θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση του χρέους. Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «το χρέος για τη χώρα μας είναι ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα από το έλλειμμα», εκτιμώντας πάντως ότι προς το τέλος του 2011 και από το 2012 η Ελλάδα θα δημιουργεί πλεονάσματα.
Παράλληλα, όμως, τρέχουν οι δανειακές ανάγκες του κράτους, οι οποίες θα αγγίξουν τα 70 δισ. ευρώ το 2011, γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο δηλώνει στον προϋπολογισμό ότι «παρακολουθεί» τις αγορές για ενδεχόμενο δανεισμό, ενώ σχεδιάζεται η έκδοση και διάθεση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο ευρύ επενδυτικό κοινό στις τοπικές αγορές της Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας.
Για την ακρίβεια, οι δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 69,4 δισ. ευρώ και η χρηματοδότησή του θα γίνει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό από: Το μηχανισμό στήριξης, από τον οποίο θα αντληθούν τα 46,5 δισ. ευρώ. Τα έντοκα γραμμάτια 3, 6 και 12 μηνών. Συνολικά θα εκδοθούν γραμμάτια ύψους 22,5 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως ο καθαρός δανεισμός του 2011 θα είναι μικρότερος, αφού τα τρίμηνα γραμμάτια θα ανακυκλώνονται εντός του έτους. Την έκδοση ειδικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ύψους 420 εκατ. ευρώ. Τα ειδικά αυτά ομόλογα αφορούν τη χρηματοδότηση φορέων.
«Μέχρι σήμερα, έχουν αναληφθεί μέσω του μηχανισμού στήριξης δύο δόσεις δανείων συνολικού ύψους 29 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται η ανάληψη της τρίτης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ ως εξής: Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ της συμμετοχής του ΔΝΤ εντός του Δεκεμβρίου 2010 και το ποσό των 6,5 δισ. ευρώ της συμμετοχής της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2011», αναφέρεται στον προϋπολογισμό, όπου υπογραμμίζεται ότι:
«Αναλόγως των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η προσφυγή για δανεισμό στις αγορές το συντομότερο δυνατόν».
Υπενθυμίζεται πάντως ότι το ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια, γεγονός που αντανακλάται στις χρηματαγορές που παρουσιάζουν τάσεις υπεραντίδρασης σε πολιτικές ή δημοσιονομικές εξελίξεις ακόμα και σε βραχυπρόθεσμο πλέον ορίζοντα.
Επισημαίνεται δε, ότι στις αρχές Νοεμβρίου 2010 τα περιθώρια δανεισμού πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα αναφοράς ανέρχονταν για τα 3ετή ομόλογα σε 1.120 μονάδες βάσης, για τα 5ετή σε 1.072 μ.β., για τα 10ετή σε 902 μ.β. και για τα 30ετή σε 594 μ.β. «Ως εκ τούτου, ο δανεισμός από τις αγορές θα επικεντρωθεί στην πραγματοποίηση μηνιαίων δημοπρασιών εντόκων γραμματίων διάρκειας 13, 26 ή/και 52 εβδομάδων», ανέφερε ο προϋπολογισμός.
Τέλος, ως κύριος στόχος διαχείρισης του δημοσίου χρέους σε βάθος τριετίας, στον προϋπολογισμό, τίθεται «η αντιστάθμιση κινδύνων που απορρέουν από την πιθανή αύξηση των βραχυχρονίων επιτοκίων, καθώς και η εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου από τυχόν δυσμενείς διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών έναντι του ευρώ. Με την αντιστάθμιση των ανωτέρω κινδύνων επιδιώκεται η βελτίωση της προβλεψιμότητας των μελλοντικών χρηματορροών εξυπηρέτησης χρέους και η σταθεροποίηση του ύψους του χρέους που έχει συναφθεί σε ξένο νόμισμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου