Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Παπανδρέου: Εργαλείο οικοδόμησης ασφάλειας στην Ε.Ε. ο ΟΑΣΕ

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2010
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις διεθνείς οικονομικές αγορές αναφερόμενος στην αύξηση της ανισότητας μεταξύ εθνών.
Η πρώτη, ύστερα από 11 χρόνια Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ, αποτελεί ευκαιρία για να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας στην υπόθεση της περιφερειακής ασφάλειας και ταυτόχρονα είναι μια πρόκληση, καθώς είμαστε σε μια άλλη εποχή, όπου το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων, η τρομοκρατία, οι πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής, η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν μορφές της πολιτικής ασφάλειας του 21ου αιώνα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Αστάνα του Καζακστάν.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μένουν ακόμα να γίνουν πολλά για να υπάρξουν αποτελεσματικές κοινές ενέργειες και υπογράμμισε πως για αυτόν ακριβώς τον σκοπό οργανώσεις όπως ο ΟΑΣΕ έχουν μεγάλη σημασία, μιας και αυξάνεται η πεποίθηση πως κανένα έθνος-κράτος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει τέτοιου μεγέθους προβλήματα. «Κατά παράδοξο τρόπο την ίδια στιγμή, όμως, - σημείωσε - είμαστε μάρτυρες της αναζωπύρωσης του εθνικισμού», φαινόμενο που το απέδωσε στο ότι η ανασφάλεια σε τόσα ζητήματα οδηγεί τους ανθρώπους να αναζητούν καταφύγια παρά από κοινού λύσεις στα κοινά προβλήματα.
Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την πρόταση του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ για προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός απέδωσε, εν μέρει, την «επιστροφή στον εθνικισμό» στις ανισορροπίες του παγκόσμιου συστήματος, καθώς και στην «παγκοσμιοποιημένη οικονομία που καθορίζεται από ιδιοτελή συμφέροντα στις αγορές, παρά από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία».
Επίσης, αναφέρθηκε και στις διεθνείς οικονομικές αγορές, κάνοντας λόγο για αύξηση της ανισότητας μεταξύ εθνών.
«Η οικονομική κρίση όπου τα κέρδη είναι ιδιωτικά και οι ζημίες ``κοινωνικοποιούνται`` σίγουρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αστάθεια και η ανισότητα, κατά τη γνώμη μου, είναι μια από τις αιτίες που έχουμε παγκόσμια οικονομική ανισότητα», είπε ο κ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας και πάλι την πρόταση Ναζαρμπάγιεφ για ενσωμάτωση της οικονομικής σταθερότητας στην ατζέντα του ΟΑΣΕ.
Αναφερόμενος στον ΟΑΣΕ ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτέλεσε εργαλείο για την οικοδόμηση της ασφάλειας στην Ευρώπη από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αλλά σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά «και χρειαζόμαστε λιγότερη μονομέρεια και περισσότερη αποτελεσματική πολυμέρεια, λιγότερη πόλωση και περισσότερη συνεργασία, λιγότερο εθνικισμό και περισσότερο διεθνισμό και γι' αυτό το περιεχόμενο μιας νέας κοινότητας ασφάλειας του ΟΑΣΕ είναι τόσο σημαντικό».
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Σύνοδος της Κέρκυρας το 2009, επί ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ, εμπνεύστηκε από την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ για μια νέα συμφωνία ασφαλείας στην Ευρώπη και η πρωτοβουλία εκείνη αποσκοπούσε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εταίρων.

Χαιρετισμός συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας
Ο Ελληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε το «νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».
Αναφερόμενος στις συζητήσεις και διερευνητικές επαφές των δύο τελευταίων χρόνων, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα όλες αυτές οι διαδικασίες στον ΟΑΣΕ να ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα κοινότητα ασφάλειας.
Φέτος, συμπληρώνονται 65 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά περιφερειακές εντάσεις εξακολουθούν να υφίστανται σε διάφορες περιοχές της ηπείρου, υπονομεύοντας την ασφάλεια της Ευρώπης ως συνόλου, είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι σε οικονομικά δύσκολους καιρούς ο έλεγχος των εξοπλισμών και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης είναι πιο σημαντικά από ποτέ, καθώς, μεταξύ άλλων, η μείωση των στρατιωτικών δαπανών επιτρέπει τη μεταφορά πόρων στο κοινωνικό εισόδημα, τις υποδομές και τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα, η οποία συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος των Συμβατικών Όπλων, ενώ δήλωσε την ικανοποίησή του από τη μέχρι τώρα επιτευχθείσα πρόοδο και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2011 θα υιοθετηθεί η συμφωνία της Βιέννης.
Υπογράμμισε ότι η αληθινή δοκιμασία για τον ΟΑΣΕ είναι η επίλυση συγκρούσεων, η οποία μπορεί να μην αποτελεί μεν προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση μιας κοινότητας ασφαλείας, αλλά πρέπει να είναι η φυσιολογική εξέλιξη της όλης διαδικασίας.
Η δέσμευση σε μια κοινότητα ασφαλείας είναι μια δέσμευση στο ότι η απειλή χρήσης βίας δεν αποτελεί πλέον επιλογή και σε κάθε περίπτωση γίνεται φανερό ότι η στρατιωτική ισχύς από μόνη της είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τα πολύπλοκα προβλήματα του σήμερα, τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν θεσμοί, κοινωνίες και οικονομίες που προστατεύουν κοινές αξίες και προάγουν την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία για όλους.
«Η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από τις εκλογές, αφορά την οικοδόμηση καλής δικυβέρνησης, θεσμών και ευημερίας», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές, αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, πρωτοβουλία ληφθείσα σε συνεργασία με την Τουρκία και άλλες 18 χώρες, και στην ανάλογη πρωτοβουλία μαζί με 12 χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Εξάλλου, ανέφερε ότι ένα άλλο κλειδί για την περιφερειακή ασφάλεια αποτελεί η συνεργασία για τη μετανάστευση, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα δεδομένου ότι τα ελληνικά σύνορα αντιμετωπίζονται ως εύκολη είσοδος για την Ευρώπη με αποτέλεσμα τον περασμένο χρόνο το 90% των παράνομων μεταναστών στην ΕΕ να έχει εισέλθει από την Ελλάδα.
Αναγνωρίζοντας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τη μια τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των μεταναστών και προσφύγων -παράνομων ή μη- και από την άλλη να διατηρήσουμε τη συνοχή στις κοινωνίες μας που αδυνατούν να ενσωματώσουν τον τεράστιο αριθμό αφιχθέντων στα σύνορά μας, προτείναμε τη δημιουργία δικτύου μετανάστευσης, ώστε να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τον διάλογο για το μεταναστευτικό, είπε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε ότι ο ΟΑΣΕ δεν είναι μόνος του στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, ανέφερε τις συνεργασίες στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Νορβηγία, ενώ δεν παρέλειψε, αναφερόμενος στα Βαλκάνια, να μιλήσει για τη σημασία της συνεργασίας με τις ΜΚΟ και την «κοινωνία των πολιτών», προσθέτοντας παράλληλα ότι «αν θέλουμε ο ΟΑΣΕ να παίξει ρόλο παγκοσμίως πρέπει να υιοθετήσουμε το Σχέδιο του 2007 χωρίς επιφυλάξεις και υποσημειώσεις».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε σε εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των 56 κρατών που εκπροσωπούνται στον ΟΑΣΕ ώστε «οι κοινωνίες μας να γίνουν πιο ουσιαστικές, πιο ανοιχτές και πιο παγιωμένες, διευρύνοντας ταυτόχρονα την αντίληψή μας για το τι σημαίνει δημοκρατία στη νέα τεχνολογική εποχή των ΜΜΕ και του Διαδικτύου που επιτρέπει μεν μεγαλύτερη συμμετοχή, αλλά από την άλλη εγκυμονεί κινδύνους αν επιτρέψουμε την παραβίαση του προσωπικού απορρήτου».
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε για την τιμή που έγινε στην Ελλάδα να προεδρεύει της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ με τον Πέτρο Ευθυμίου, εξέφρασε την εκτίμησή του για τον πρόεδρο του Καζακστάν και διαβεβαίωσε την προεδρία της Λιθουανίας για την υποστήριξη που θα τύχει εκ μέρους της Ελλάδας.

ΠHΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου