Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου, 2010
Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 21ου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» και με κεντρικό μήνυμα «Ξαναχτίζοντας την ελληνική αξιοπιστία». Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ακολούθησαν ομιλίες του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Σμιθ, του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, του συμβούλου του Ελληνα πρωθυπουργού Τομάζο Πάντοα Σιόπα (περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω θέμα), των πρέσβεων Τουρκίας και της Ρουμανίας στην Ελλάδα, καθώς κι εκπροσώπων ελληνικών τραπεζών.
Χαιρετίζοντας τους συνέδρους ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης τόνισε ότι «το συνέδριο λαμβάνει εφέτος χώρα όχι μόνο στην πιο κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της Ελλάδας και για το κυβερνητικό έργο, αλλά και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη».
Ο κ. Γραμματίδης ανέφερε ότι η αγορά βρίσκεται μπροστά σε τραγικά αδιέξοδα με χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν σε όλη τη χώρα, την ανεργία να καλπάζει και τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες να μεταναστεύουν και εξέφρασε την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου για την απόφαση περί παράτασης του χρόνου του Μνημονίου ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία με αποτέλεσμα την ανάπτυξη. Κατέστησε, όμως, σαφές ότι θα πρέπει να συνεχισθεί αμείωτο το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και να μη παρεκκλίνουμε από τους ήδη συμφωνηθέντες σκληρούς όρους του Μνημονίου για να πεισθούν οι διεθνείς επιτηρητές μας ότι ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Ο κ. Γραμματίδης ζήτησε από την κυβέρνηση: Αμεση απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ουσιαστικό κι όχι επιφανειακό ή υπό όρους άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο κι επαγγέλματα. Ενιαίο μισθολόγιο σε όλο το δημόσιο τομέα. Ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης κι ενθάρρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αφορά και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ με το Δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο των υποδομών όταν πρόκειται για φυσικά μονοπώλια κι όταν πρόκειται για την προστασία της εθνικής ασφάλειας.
Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με διαδικασίες fast track αυξημένης τυπικής ισχύος ώστε να υπερπηδηθούν υπάρχοντα νομοθετικά εμπόδια.
Κατάργηση και όχι συγχώνευση άχρηστων φορέων κι οργανισμών του Δημοσίου χωρίς μεταφορά του εργασιακού κόστους σε άλλους τομείς του. Κάθε μετάταξη, όμως, να ισοδυναμεί με πρόσληψη όπου αυτή απαιτείται για την κάλυψη πραγματικών αναγκών. Επανεξέταση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα ώστε το πολιτικό προσωπικό να ασκεί ουσιαστική κι όχι κατ’ επίφαση διοίκηση.
Επιτάχυνση της εφαρμογής του «Καλλικράτη» και δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου στήριξης των έργων υποδομής και περιφερειακής ανάπτυξης με ασφαλή και προσεκτική αξιοποίηση μέρους των αποθεματικών των ασφαλιστικών οργανισμών. Δημιουργία ενός νομοθετήματος fast truck 2 για το φάσμα των επενδύσεων εκείνων πού δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή των κριτηρίων του ισχύοντος περί ειδικών επενδύσεων νόμου . Ενίσχυση του ΠΔΕ ώστε να γίνει η χώρα ένα απέραντο εργοτάξιο με παράλληλες συνέπειες την δημιουργία θέσεων εργασίας και την στήριξη μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων πού στηρίζουν τις δημόσιες επενδύσεις κι εξαρτώνται από αυτές. Και τέλος, πλήρη και άνευ όρων κατάργηση του cabotage (καμποτάζ).
Αργότερα, ο κ. Γραμματίδης, προσφωνώντας τον Αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ζήτησε ένα μίνιμουμ συναίνεσης του πολιτικού συστήματος της χώρας, τουλάχιστον ως προς το στόχο και το αποτέλεσμα ζητώντας η επόμενη Βουλή να θεωρηθεί Αναθεωρητική για να προσαρμόσει το Σύνταγμα της χώρας στις απαιτήσεις του νέου αναπτυξιακού προτύπου και να συντελέσει στη μετεξέλιξη του πολιτικού συστήματος κι όχι απλά στο μετασχηματισμό του. Κάλεσε δε την αντιπολίτευση να αναλάβει η ίδια τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.
Να σημειωθεί ότι στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι «η έξοδος από την κρίση θα αφήσει πίσω της χαλάσματα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, η σημερινή κρίση είναι η πιο σοβαρή και η πιο επικίνδυνη στη μεταπολιτευτική ιστορία και θα χρειαστεί αταλάντευτη πολιτική βούληση για να βγούμε από αυτήν.
«Η συζήτηση για το ‘τις πταίει’ για τα σημερινά χάλια της Ελλάδας είναι πλέον άγονη και χωρίς ουσία. Η ουσία είναι ότι η κοινωνία μας έχει συνειδητοποιήσει πως βρεθήκαμε και βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού», πρόσθεσε.
Τέλος, αναγνώρισε ότι τους τελευταίους λίγους μήνες έγιναν πρωτόγνωρες για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα αλλαγές. «Παρά ταύτα, επειδή η αντίσταση των αγκυλωμένων συμφερόντων και αντιλήψεων παραμένει πολύ ισχυρή, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων είναι βραδύς και το βάθος τους ρηχό».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου