Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, 2010
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, για πρώτη φορά, με έμμεση, αλλά σαφή αναφορά, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την αναζήτηση συμμαχιών στην περιοχή της, αλλά ακόμη και στην Αφρική.O κ. Παπανδρέου, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τον κρίσιμο Προϋπολογισμό του 2011 στη Βουλή, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του:
«Οπως είπα και στη Σύνοδο (Κορυφής της ΕΕ), η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει, είμαστε σε καλό δρόμο. Θεωρώ, όμως, ότι τώρα είναι η ώρα της ΕΕ, η οποία πρέπει να πετύχει. Αν δεν πετύχει αυτή η πορεία εμβάθυνσης της ΕΕ, θα βρεθούμε σε μια Ευρώπη ισχνή και με προβλήματα, και εμείς, αλλά και όλοι. Θα χρειαστεί να αναδείξουμε τις δικές μας δυνάμεις, να κινηθούμε στην περιφέρειά μας, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική. Να επενδύσουμε στη νέα γενιά, στα δικά μας πλεονεκτήματα, χωρίς ‘δάνειες’ δυνάμεις».
Υπογράμμισε ακόμη: «Αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα, για παν ενδεχόμενο, για να διασφαλίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, τα περιθώρια της ελευθερίας μας, τη Δημοκρατία μας, την κοινωνική μας συνοχή. Ενα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, για όποιο ενδεχόμενο βρούμε μπροστά μας, για όποια ευρωπαϊκή ή παγκόσμια κρίση προκύψει».
Ενδεικτικά, ο κ. Παπανδρέου, έχει πάει στην Αφρική και ειδικά στη Λιβύη, δύο φορές, τον Ιούνιο και στα τέλη Νοεμβρίου. Βελιγράδι, Σόφια, αποτελούν τακτικούς προορισμούς. Στη Μεσόγειο η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή, σε συνεργασία με την Τουρκία και άλλες 18 χώρες, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα. Υπό το πλαίσιο του περιβάλλοντος, εξάλλου, οι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για αρκετά πολιτικοοικονομικά ζητήματα. Στη Μέση Ανατολή, οι επαφές με Αραβες, αλλά και Ισραηλινούς, έχουν επίσης αυξηθεί.
Ως «έκπληξη» μάλιστα, από το βήμα της Βουλής το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός επεφύλαξε την ανακοίνωση κίνησης για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να φτάσει το ζήτημα του ευρωομολόγου ώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη διαδικασία της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισσαβώνας.
Συνέστησε δε επιτροπή που θα αναλάβει τις σχετικές επαφές ανά την Ευρώπη. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι με αυτό τον τρόπο ο κ. Παπανδρέου, επιχειρεί να διατηρήσει στην ατζέντα το ευρωομόλογο και να παρακάμψει τη Γερμανία. Μία κίνηση που εκλαμβάνεται ως αρχή της ρήξης με το Βερολίνο και «πυροδοτεί» εξελίξεις στο εσωτερικό, χωρίς να αποκλείεται η έξοδος της χώρας από το ευρώ και η αναδιάρθρωση του χρέους, όπως προτείνουν αρκετοί οικονομολόγοι. Ανάμεσα σε αυτούς ο Νουριέλ Ρουμπινί, με τον οποίο ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μαξίμου πρόσφατα.
Ακόμη, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου, έδωσε απάντηση και σε όσους τον κατηγορούν ότι ψάχνει για «απόδραση»: «Τρία πράγματα δεν έχουν καταλάβει: Πρώτον, ότι εγώ ταξιδεύω για να υπερασπισθώ την Ελλάδα, να υπερασπισθώ τα συμφέροντα της χώρας και όχι για να βρω κάποια θέση στο εξωτερικό. Δεύτερον, δεν έχουν καταλάβει πόσο συνδέεται πια η μοίρα μας με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς εξελίξεις (...). Και τρίτον, εγώ ήμουν παιδί μετανάστη(...). Και θα μπορούσα, ναι, όπως πολλοί Ελληνες της Διασποράς, να μείνω κι εγώ στο εξωτερικό και να αποφασίσω ότι η ζωή μου θα ήταν εκεί. Δεν το έκανα».
Εθεσε δε τον εαυτό του ως παράδειγμα για τους νέους: «Η Ελλάδα για εμένα είναι επιλογή. Οπως θέλω και θέλουμε, η Ελλάδα να είναι επιλογή και για τη νέα γενιά της χώρας, σήμερα που σκέφτεται ότι μπορεί να χρειαστεί να φύγει».
Οσον αφορά στο εσωτερικό της Ελλάδας, επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα μέσα στο 2011. Κατηγόρησε τη ΝΔ για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά μίλησε για επανάκτηση της αξιοπιστίας. Ως παράδειγμα έθεσε ότι κατά τη Σύνοδο είχε «διαβεβαιώσεις από όλους ότι, πολύ σύντομα, θα υπάρξει και η απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής».
Για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, είπε ότι «ουδείς μας είναι λάτρης της, έστω συνταγματικά κατοχυρωμένης στη Δημοκρατία μας, διαδικασίας του επείγοντος», αλλά προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε ακόμη σε πόλεμο. Δίνουμε καθημερινά μάχες. Και δεν μπορούμε να διακυβεύσουμε τα ύψιστα αγαθά, όπως την ανεξαρτησία της χώρας μας».
«Στη μάχη αυτή συνέχισε- θα γίνονται και αστοχίες, αλλά δεν αλλάζει η πορεία μας», πρόσθεσε, ενώ για τον προϋπολογισμό του 2011, είπε στους βουλευτές ότι «είναι χρέος μας, τις επόμενες ημέρες, να είμαστε όλοι μια γροθιά». Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι «εδώ είναι όπου θα αποδειχθεί στην πράξη, αν είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην εθνική μας προσπάθεια».
Τέλος, περιέγραψε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στην Οικονομία μέχρι το 2013, το οποίο χαρακτήρισε έτος λήξης του Μνημονίου. Μίλησε για: Αλλαγές στο Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση. Ανάπτυξη και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Δημιουργία κοινωνίας συμμετοχής, ευνομίας και Δικαιοσύνης. Κοινωνικό κράτος, καταπολέμηση της ανεργίας. Ισχυρή φωνή της Ελλάδας, διεθνώς. Στόχος είπε, είναι η έναρξη μίας νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, η καλύτερη φύλαξη συνόρων και η βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Γιάννη Σοφιανού
& ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ/ΑΡ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου