Ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου, 2010Με νέα του παρέμβαση ο βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, σε ερώτηση την οποία συνυπογράφουν 16 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ασκεί δριμεία κριτική προς τις τράπεζες για ...
... την απροθυμία και αδράνεια, την οποία επιδεικνύουν, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Με την ίδια του παρέμβαση ζητά παράλληλα από την Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες θεσμικές ενέργειες, προκειμένου να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών από τα πιστωτικά ιδρύματα, που μπλοκάρουν- «σαμποτάρουν» τις διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της δύσκολης επερχόμενης για τους δανειολήπτες χρονιάς- τονίζει ο κ. Κατρίνης- ότι είναι αναγκαίο οι τράπεζες να σταθούν στο ύψος των θεσμικών τους υποχρεώσεων και να στηρίξουν την προσπάθεια των πολιτών και της Κυβέρνησης για τόνωση της οικονομία και αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Στις 14/9/2010 κατατέθηκε ερώτηση από 7 βουλευτές σχετικά με την καταστρατήγηση του Ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τις τράπεζες.
Στην ερώτηση επισημαίναμε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα στην ουσία καταργούσαν τις ευεργετικές, για τους οφειλέτες , διατάξεις με διάφορες προφάσεις, αρνούμενα, συχνά, να παραλάβουν τις αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού. Tις περισσότερες φορές ανταποκρίνονται μόνο για να ζητήσουν πρόσθετα στοιχεία, αντιπροτείνοντας μηνιαίες δόσεις χιλιάδων ευρώ ή ΄΄αιώνια΄΄ εξυπηρέτηση του χρέους με μικρές καταβολές.
Την πρωτοφανή αυτή πρακτική, με τις τράπεζες να αγνοούν και να παραβιάζουν το νόμο που η Βουλή – με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία – ψήφισε, επιβεβαιώνει το πρόσφατο δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
Δια στόματος του αρμόδιου Υφυπουργού διαπιστώνεται αδράνεια, απροθυμία και ελλιπής προετοιμασία των τραπεζών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαδικασίας.
Παρά τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση, έχουν απαντηθεί πολύ λίγες ( ποσοστό 3% σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή ) , ενώ θετικά έχουν αντιμετωπιστεί μόλις 5 ( ποσοστό 0,1%) !
Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί είναι ενδεικτικός της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της νομοθετικής παρέμβασης.
Στην καταστρατήγηση του Νόμου πρωταγωνιστούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, οι μεγάλες τράπεζες ( Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank ) οι οποίες, κυρίως, τυγχάνουν και της ταμειακής διευκόλυνσης δεκάδων δις ευρώ για να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη ρευστότητά τους, όπως υποστηρίζουν.
Επειδή η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών το 2011 θα καταστεί αντικειμενικά δυσκολότερη για τους χιλιάδες οφειλέτες
Επειδή τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία διευκολύνονται από την κυβέρνηση στην προσπάθεια σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την παροχή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους, πρέπει να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες
Επειδή οι τράπεζες οφείλουν να εφαρμόζουν το Νόμο χωρίς να ανακαλύπτουν τρόπους καταστρατήγησης και αποφυγής του, καταφεύγοντας για μια ακόμα φορά σε εναρμονισμένες πρακτικές
Επειδή η πλειονότητα των αιτήσεων περιλαμβάνει ρεαλιστικές, ικανοποιητικές και συμφέρουσες για τα πιστωτικά ιδρύματα προτάσεις με βάση τις δυνατότητες των οφειλετών
Επειδή τις περισσότερες από αυτές τις διαπιστώσεις προσυπογράφει με την ανακοίνωσή του στις 16/12/2010 το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ( Γενική Γραμματεία Καταναλωτή )
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Με ποιο τρόπο σκέφτεται να υποχρεώσει τα τραπεζικά ιδρύματα να εφαρμόσουν το νόμο που ανακουφίζει χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά
2. Αν προτίθεται να προβεί σε συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση με αυστηρές κυρώσεις, ώστε να καταπολεμήσει τις εναρμονισμένες πρακτικές που υιοθετούν τα πιστωτικά ιδρύματα για να αποτρέψουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
3. Αν η τήρηση του Ν. 3869/2010 θα αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα
Πηγή: H.T.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου