Κυριακή, 2 Ιανουαρίου, 2011Έκρηξη σημειώθηκε έξω από χριστιανική κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της βόρειας Αιγύπτου, 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 79, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Ερευνάται αν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας ή για παγιδευμένο αυτοκίνητο.
Ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου, ανέφερε πως η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στην κοπτική εκκλησία κι ενώ είχε μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία για την έλευση του νέου έτους. Η έκρηξη προκάλεσε ζημιές και σε κοντινό τέμενος, ενώ οκτώ μουσουλμάνοι είναι ανάμεσα τους 79 τραυματίες. Διεξάγεται έρευνα σχετικά με την επίθεση για να εξακριβωθεί ποιος ευθύνεται, σύμφωνα με το υπουργείο.
Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι στο παγιδευμένο αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί περίπου 100 κιλά εκρηκτικής ύλης.
"Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ένα όχημα ήταν η αιτία της έκρηξης. Ήταν σταθμευμένο μπροστά στην εκκλησία και όλοι υπέθεσαν ότι ανήκε σε κάποιον από τους ανθρώπους που πάνε συχνά στο ναό", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Ωστόσο, αργότερα, με νεότερη ανακοίνωση, οι αρχές υποστηρίζουν ότι από τις έρευνες δεν προκύπτει ότι σε κάποιο από τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά και ίσως πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας.
Οι αρχές στην Αίγυπτο έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες, περιορίζοντας τη στάθμευση οχημάτων ακριβώς έξω από αυτές, έπειτα από τις απειλές στις οποίες προέβη το Νοέμβριο η οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ", που θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα.
Αμέσως μετά την έκρηξη, εκατοντάδες Κόπτες χριστιανοί βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους, ενώ σημειώθηκαν συμπλοκές με μουσουλμάνους. Ορισμένοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι αλληλοσφυροκοπήθηκαν με πέτρες και αρκετά οχήματα πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα.
"Θυσιάζουμε τις ψυχές και το αίμα μας για το σταυρό", φώναξαν μερικοί χριστιανοί κοντά στην κοπτική εκκλησία όπου σημειώθηκε η έκρηξη, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. "Οι εικόνες θυμίζουν Βαγδάτη", είπε στο Reuters κάποιος άλλος μάρτυρας.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Νοσοκομειακά είχαν σπεύσει επί τόπου, ενώ νοσοκόμοι και γιατροί περισυνέλεγαν ανθρώπινα μέλη που διασκορπίστηκαν στην περιοχή από την έκρηξη.
Ο Καμίλ Σαντίκ, από το συμβούλιο της κοπτικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, δήλωσε στο Reuters ότι "οι άνθρωποι πήγαν στην εκκλησία να προσευχηθούν και κατέληξαν διαμελισμένοι. Αυτή η σφαγή φέρει την υπογραφή της Αλ Κάιντα, η τακτική ήταν αυτή που ακολουθεί η Αλ Κάιντα και σε άλλες χώρες".
Οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του κατά συντριπτική πλειοψηφία μουσουλμανικού πληθυσμού της Αιγύπτου, που αριθμεί περί τα 79 εκατ. Συχνά σημειώνονται εντάσεις ανάμεσα στις κοινότητες, που καταλήγουν σε βίαια επεισόδια, συνήθως για θέματα όπως η ανέγερση ναών ή λόγω προσωπικών διαφορών μεταξύ μελών των δύο κοινοτήτων.
Στα τέλη Νοεμβρίου τουλάχιστον δύο Κόπτες χριστιανοί είχαν σκοτωθεί, 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 αστυνομικοί, είχαν τραυματιστεί και 150 είχαν συλληφθεί, σε επεισόδια ανάμεσα σε μέλη των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων λόγω της απαγόρευσης ανέγερσης χριστιανικού ναού.
Καταδίκη της πολύνεκρης επίθεσης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου
Η Συρία καταδίκασε την επίθεση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντάς την "τρομοκρατικό έγκλημα με στόχο την εθνική ενότητα και τον θρησκευτικό πλουραλισμό της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών χωρών", τόνισε ανώτατος Σύρος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και μετέδωσε το πρακτορείο Sana.
"Η Συρία τάσσεται στο πλευρό της Αιγύπτου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα πολεμήσει όποιον επιτίθεται στην εθνική ενότητα της Αιγύπτου", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος εκφράζοντας "τα συλλυπητήρια του στην Αίγυπτο και στις οικογένειες των αθώων θυμάτων".
Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες όλου του κόσμου να υπερασπιστούν τους χριστιανούς απέναντι στην κακομεταχείριση και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία.
Απέναντι στις "απειλητικές εντάσεις, απέναντι ειδικά στις διακρίσεις, την κακομεταχείριση και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία που πλήττει σήμερα τους χριστιανούς, σας καλώ για μια ακόμα φορά να μην υποκύψετε, να μην αποθαρρυνθείτε και να μην παραιτηθείτε", επισήμανε ο πάπας στη διάρκεια της λειτουργίας του νέου έτους στον Άγιο Πέτρο.
Είναι μια "δύσκολη αποστολή για την οποία δεν αρκούν τα λόγια και απαιτείται η δυναμική και συνεχής δέσμευση των ηγετών", πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Βρετανία καταδίκασε την επίθεση, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Άλιστερ Μπερτ."Ενώ μια νέα χρονιά αρχίζει, ο κόσμος πρέπει να τεθεί σε όλο και μεγαλύτερη επαγρύπνηση απέναντι σε τέτοιου είδους επιθέσεις, πρέπει να παραμείνει ενωμένος στην προώθηση των κοινών αξιών της ανεκτικότητας και να σταθεί ενάντια στην τρομοκρατική αντίληψη της βίας", υπογράμμισε.
Η Γαλλία "εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της στις αρχές και τον λαό της Αιγύπτου", τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Κριστίν Φαζ.
Ο επίσκοπος του Παρισιού, καρδινάλιος Αντρέ Βεν-Τρουά, κάλεσε τους καθολικούς να προσευχηθούν "για όλους τους χριστιανούς που υφίστανται διώξεις στον κόσμο και για την ειρήνη".
Ο πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, αρχιεπίσκοπος Φουάντ Τουάλ,στη διάρκεια λειτουργίας στην έδρα του λατινικού πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ, ζήτησε από τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή να φανούν θαρραλέοι, μετά την επίθεση σε εκκλησία χριστιανών κοπτών της Αλεξάνδρειας.
Την επίθεση καταδίκασε και ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, εκφράζοντας τη "βαθιά του θλίψη". "Η επίθεση εναντίον χριστιανών της Αλεξάνδρειας αποτελεί μια νέα φρικτή υπενθύμιση των πιέσεων που δέχονται οι χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή", επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου