Από το Νταβός ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι έχει βρεθεί «ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση» και απέκλεισε τη χρεοκοπία
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011
Ο κ. Γ. Παπανδρέου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, παρουσία του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης κ. Νικ Κλεγκ, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνάντηση
Ο κ. Γ. Παπανδρέου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, παρουσία του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης κ. Νικ Κλεγκ, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνάντηση
Φραγμό στα σενάρια χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους επιχείρησε να θέσει για άλλη μία φορά ο κ. Γ. Παπανδρέου από το Νταβός. «Ασφαλώς το ερώτημα της αναδιάρθρωσης πλανάται. Μπορώ να πω ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε. Επίσης λέω ότι δεν θα κινηθούμε προς την αναδιάρθρωση» απάντησε σε ερώτηση του δημοσιογράφου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» Λάιονελ Μπάρμπερ, ο οποίος συντόνιζε το πάνελ όπου μίλησε ο Πρωθυπουργός. Αναγνώρισε ότι πολλοί συζητούν για το θέμα αυτό, ωστόσο απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι «έχουμε τον οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους».
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους συνομιλητές και το ακροατήριο του πάνελ ότι η κυβέρνησή του κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και ανέφερε ως παράδειγμα τις πολύ δύσκολες και επώδυνες αλλαγές που προωθεί, όπως και την προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος.
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας βρίσκεται στον δρόμο της ανάπτυξης και ότι ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών, όπου δεν απέκλεισε την πιθανότητα να βγει η Ελλάδα στο τέλος του 2011. «Είμαστε σε έναν πολύ σημαντικό δρόμο αλλαγών και ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε αλλά δεν αρκεί» επισήμανε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν δυνατό και ευέλικτο μηχανισμό.
Προς τον σκοπό αυτόν ο Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία, όπως τα ευρωομόλογα για τα οποία γίνεται συζήτηση ή η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ώστε να μετριαστούν οι φόβοι των αγορών. «Εχουμε πάρει την απόφαση να πετύχουμε» υπογράμμισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουν θετική κατάληξη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μοντέλο ανάπτυξης που υπάρχει σήμερα στο οποίο, όπως είπε, κυριαρχούν οι χαμηλές αμοιβές και παράλληλα όσο συμπιέζεται οικονομικά η εργατική τάξη τόσο πλουτίζουν τα υψηλά στρώματα.
Γι΄ αυτό, επισήμανε, είναι σημαντικό να συζητήσουμε για την ισότητα αλλά και γιατί το κοινωνικό αυτό μοντέλο παράγει λαϊκισμό και αυξάνει τα φαινόμενα λαϊκισμού και φονταμενταλισμού. Η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να επενδύσει σημαντικά στην πράσινη ανάπτυξη και τις υποδομές.
Αξιοποιώντας την ευκαιρία της αναφοράς στην ελληνική οικονομία, ο Πρωθυπουργός πρότεινε τη διοργάνωση ενός Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Φόρουμ, το οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ υποδέχτηκε θετικά αυτή την πρόταση και είπε ότι θα διερευνήσει την πιθανότητα και τον χρόνο διεξαγωγής του Φόρουμ που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ΖανΚλοντ Τρισέ ανέφερε ότι αναδιάρθρωση ή περικοπή του χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι στο πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει κρίση του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο» τόνισε.
Ο διάσημος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός, προέτρεψε την ΕΕ να μην καθυστερήσει η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους για την Ιρλανδία και την Ελλάδα ως το 2013 και προειδοποίησε ότι ανισορροπία μεταξύ των ισχυρότερων και των πιο αδύνατων οικονομιών της ευρωζώνης είναι «πολιτικά μη διατηρήσιμη». Προτού ανεβεί στο πάνελ ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ με τον οποίο συζήτησε για την κατάσταση στην ευρωζώνη, την ελληνική και τη βρετανική οικονομία.
Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με την πρώην πρόεδρο της Χιλής και επικεφαλής του ΟΗΕ για τις γυναίκες Μισέλ Μπατσελέτ, τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες , τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Χοσέ Ανχελ Γκουρία .
Συνομίλησε επίσης ιδιαιτέρως με τον καθηγητή και πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ, ο οποίος του εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις προσπάθειες του ίδιου, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, αλλά και με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Επίσης, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου