ισχύς εν τη ενώσει
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου, 2011Η ισχύς εν τη ενώσει για τους επτά Δημάρχους της Ηλείας, οι οποίοι φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι αν δεν ενώσουν- και δεν υψώσουν- τις φωνές τους, δεν πρόκειται να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Κι αυτό το απέδειξαν περίτρανα κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας όπου συζητήθηκε το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης και σεισμόπληκτης Ηλείας και εγκρίθηκε -κατά πλειοψηφία- η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Καφύρα. Το κοινό κείμενο των επτά Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ανέγνωσε ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος ενώ τις απόψεις τους κατέθεσαν τόσο ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης όσο και οι Δήμαρχοι Ανδρίτσαινας -Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος και Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς.
Απαραίτητη η επικαιροποίηση
Οι επτά Δήμαρχοι της Ηλείας θεωρούν απαραίτητη την επικαιροποίηση του Σχεδίου Νόμου που θα φέρει στη Βουλή η Κυβέρνηση καθώς και την εξειδίκευση των δράσεων. Όπως λένε, για να επιτύχει το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης και αναγέννησης είναι ανάγκη να οριοθετηθούν και να αποσαφηνιστούν οι δράσεις:
Για την αναπλήρωση και στήριξη του εισοδήματος και της εργασίας
Για την αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, του φυσικού και του τεχνικού περιβάλλοντος.
Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και τη γρήγορη εκτέλεση των αναπτυξιακών έργων υποδομής που απαιτούνται.
Κατά τους Δημάρχους είναι απαραίτητος ο ανασχεδιασμός του χωροταξικού αναπτυξιακού σχεδίου και προσανατολισμός κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΕΣΠΑ για υποδομές και επενδύσεις στις πληγείσες περιοχές κατά προτεραιότητα, κίνητρα και μέτρα για βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, αγροτικές, κτηνοτροφικές, τουριστικές ή άλλες, οικιστική ανάπλαση, αποκατάσταση και αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Τι πρέπει να γίνει ανά τομέα
Στον τομέα της προστασίας από φυσικές καταστροφές πρέπει να προταχθούν:
1) Ο ανασχεδιασμός και συντονισμός όλων των δυνάμεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων πυρκαγιάς, ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων πυρασφάλειας και γενικότερα πολιτικής προστασίας, προσλήψεις προσωπικού δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, προμήθεια επαρκών μέσων εναέριας και επίγειας πυρόσβεσης.
2) Η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών, της απαραίτητης οδοποιίας, η εφαρμογή και οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης ή ανάπλαση των αυθαίρετων παραλιακών οικισμών. Άμεση προώθηση των ΣΧΟΑΠ για όλους τους δήμους.
Στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου είναι αναγκαία:
1) Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, του δασολογίου και του κτηματολογίου
2) Η αυστηρή προστασία των δασικών και δημόσιων εκτάσεων
3) Η παραχώρηση της διαχείρισης σημαντικού τμήματος των δημόσιων εκτάσεων στις αυτοδιοικήσεις και τις τοπικές κοινωνίες
4) Η απορρύπανση και προστασία των ποταμών του νομού καθώς και η χρήση των προσφερόμενων τμημάτων τους για δραστηριότητες ψυχαγωγικές, αθλητικές και προσέλκυσης ειδικού τουρισμού.
Οι κεντρικοί άξονες
Κεντρικοί άξονες του προγράμματος ανασυγκρότησης πρέπει να είναι:
1. Ο άνθρωπος, η διασφάλιση της ελπίδας του και του κεκτημένου ζωής του, η προοπτική του.
2. Η οικιστική και παραγωγική ανασυγκρότηση.
3. Η χωροταξική - οικολογική ανασυγκρότηση.
4. Μεγάλα έργα και σύγχρονες υποδομές.
Στα πλαίσια ενός τέτοιου προγράμματος ανασυγκρότησης εκτός από τις δράσεις που αφορούν στη διασφάλιση του κεκτημένου ζωής, τη στήριξη των πληγέντων και την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει επίσης να περιληφθούν στο σχέδιο νόμου ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης Ηλείας και να δρομολογηθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τα μεγάλα έργα υποδομών:
1) Ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με εργοστάσιο και ΧΥΤΗ (Έργο ώριμο για δημοπρασία. Προϋπολ. 40.000.000 €).
2) Διεθνές πολιτικό αεροδρόμιο Ανδραβίδας - Αεροδρόμιο ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑ. (Έργο ώριμο για δημοπρασία).
3) Αναγκαία έργα υποδομής στους λιμένες Κατακόλου - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΛΙΜΑΝΙ - και Κυλλήνης και συνδετήριοι με την Ολύμπια οδό. Έργα ώριμα για δημοπρασία.
4) Εκσυγχρονισμένος σιδηρόδρομος μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.
5) Ανάπτυξη των ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας που αποτελούν πυλώνες της κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης και συνοχής της τοπικής κοινωνίας, προσεγγίζοντας ήδη τους 3.000 φοιτητές, με την επίλυση του κτιριακού και την δημιουργία αυτόνομου ΤΕΙ Ηλείας.
6) Ίδρυση Ανώτατης Πανεπιστημιακής Σχολής στα πλαίσια του σχεδιασμού της ΝΕΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ.
Είναι αυτονόητο ότι η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της κατασκευής του άξονα Δυτικής Πελοποννήσου της Ολύμπιας οδού είναι αναγκαίος όρος για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Καθώς επίσης και η κατασκευή των κάθετων οδικών αρτηριών Πύργου - Τρίπολης, Αμαλιάδας - Σιμόπουλου - 111, Κρέστενας - Ανδρίτσαινας. Οι Δήμαρχοι θεωρούν τέλος αναγκαίο να αποσαφηνιστεί για ηθικούς και νομικούς λόγους ότι τα ποσά που συγκεντρώθηκαν από δωρεές ιδιωτών -φυσικών και νομικών προσώπων - και αποτέλεσαν το Ταμείο Μολυβιάτη θα πρέπει να διατεθούν επί τέλους στις πυρόπληκτες περιοχές κατά την αναλογία των καταστροφών που υπέστησαν. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παρακρατηθούν τα ποσά αυτά για μελλοντικές καταστροφές ή για άλλες περιοχές. «Με βάση τα παραπάνω είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε την διαφωνία μας με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης πυρόπληκτων περιοχών και δομές διαχείρισης» που έχει αναρτηθεί και τεθεί σε διαβούλευση. Το σχέδιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών που κατέθεσε και δεσμεύτηκε το ΠΑΣΟΚ το 2007. Καταθέτουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις θέσεις μας για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, ζητάμε την αποδοχή τους από το Σώμα και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε ενωμένοι σαν μια γροθιά μέχρις ό του ο πολύπαθος και εγκαταλειμμένος τόπος μας δικαιωθεί. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά: Η ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Ηλείας, η τήρηση των υποσχέσεων, δεν αφορά μόνον την Ηλεία. Αφορά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος» καταλήγουν.
Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Δημήτρης Ζιάκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου