Πηγή: Ελευθεροτυπία
Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, 2011
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ακροβολιστές πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον των διαδηλωτών από κτίριο στο οποίο νωρίτερα είχαν οχυρωθεί. «Δεκάδες σκοτώθηκαν και δεν εννοώ μόνο 15 άτομα...είμαστε μάρτυρες μιας σφαγής» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Οι άρχες του Λιβάνου δεν επιτρέπουν τη δημοσιογραφική Κάλυψη των γεγονότων με αποτέλεσμα τη δυσκολία διασταύρωσης των πληροφοριών που διαρρέουν.
Ωστόσο και το BBC αναφέρει ς ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με το στρατό στη Βεγγάζη. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για χρήση αυτόματων όπλων, ακόμη και όλμων. «Η κατάσταση μοιάζει με κόλαση» δήλωσε ένας γιατρός, που βρίσκεται στην περιοχή, στο BBC.
Νωρίτερα το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε ότι ο στρατός πυροβόλησε και σκότωσε 15 ανθρώπους που παρίσταντο σε κηδεία διαδηλωτή ο οποίος έχασε τη ζωή του στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής.
Σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας 50 μέτρων γύρω από ένα "κέντρο διοίκησης" στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί ακροβολισμένοι σκοπευτές και πυροβολούν οποιονδήποτε πλησιάσει.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή προηγήθηκε μια επίθεση από τους διαδηλωτές εναντίον του "κέντρου διοίκησης" αλλά δέχθηκαν πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, που ήταν ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία.
Χθες η Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες σε μια σκληρή επιχείρηση καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες εμπνέονται από τους ξεσηκωμούς σε Τυνησία και Αίγυπτο.
Μέχρι στιγμής η βία μοιάζει να επικεντρώνεται στη Βεγγάζη, περίπου 1.000 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας,Τρίπολη, όπου πάντοτε η υποστήριξη προς τον Καντάφι ήταν πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι σε άλλες περιοχές της Λιβύης.
Εν τω μεταξύ στην πόλη τα τρόφιμα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.
Εώς τώρα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η εξέγερση έχει προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε επικαλούμενο "ασφαλείς" πηγές ότι "δεκάδες άτομα" συνελήφθησαν σε πολλές λιβυκές πόλεις κι υποστήριξε ότι ανήκουν σε ένα "ξένο δίκτυο" το οποίο προσπαθεί να "αποσταθεροποιήσει" τη χώρα.
"Το ερώτημα είναι τι γίνεται στην Τρίπολη" αναρωτιούνται πολλοί αναλυτές καθώς υπάρχουν αναφορές για εξεγέρσεις σε άλλες πόλεις αλλά καμία για το τι γίνεται στην πρωτεύουσα της χώρας.
Την Παρασκευή φιλοκυβερνητική εφημερίδα προειδοποιούσε για βίαιη καταστολή των εμπνευσμένων από την Τυνησία και την Αίγυπτο, λαϊκών εξεγέρσεων που ως στόχο έχουν την ανατροπή των εδώ και δεκαετιών αυταρχικών καθεστώτων.
Σημειώνεται ότι ο Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται στην εξουσία από το 1969.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου