Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου, 2011
Διαπληκτισμοί σημειώθηκαν προχθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της ΝΔ για την ψήφο των ομογενών. Ωστόσο, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, διαβεβαίωσε -χωρίς να δώσει ημερομηνία- ότι κατά την ψήφιση του εκλογικού νόμου θα υπάρχει ρύθμιση, η οποία θα απαντά στο θέμα της ψήφου, εξασφαλίζοντας μια ουσιαστική εκπροσώπηση των Αποδήμων Ελλήνων.
Την ερώτηση είχε υποβάλλει ο πρώην υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος, που επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας: «Από τις παλινωδίες σας, από την παρεμπόδιση της ψήφισης ενός νόμου, τον οποίο είχαμε συμφωνήσει κρατώ την δέσμευσή σας. Μόνο μη δούμε να έρχεται κανένα σχέδιο εκλογικού νόμου εδώ χωρίς να έχει και τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 51 παρ. 4. Η καταγγελία σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι ηχηρή γιατί δεν πάει άλλο», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο. Ο βουλευτής της ΝΔ καταλόγισε επίσης το κυβερνών κόμμα ότι στερεί την ψήφο από τους oμογενείς, αφού ως αντιπολίτευση δεν στήριξε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ, αν και ενσωμάτωνε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να υπάρχει ένα είδος εκλογής βουλευτών από τους εκτός Επικράτειας Ελληνες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επίσης, όπως είπε, ως κυβέρνηση υπαναχώρησε μιλώντας για «εκπροσώπηση», όταν το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος αναφέρεται στη «συμμετοχή των εκτός Επικρατείας Ελλήνων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος». «Το κάνετε γιατί φοβάστε τους Ελληνες της Ομογένειας», αλλά «γιατί τους κοροϊδεύετε;» είπε.
Ανταπαντώντας, ο κ. Ντόλιος του είπε πως «εσείς τους κοροϊδέψατε, με το νομοθέτημα το οποίο φέρατε γιατί δεν εξασφαλιζόταν ο ομαλός τρόπος άσκησης εκλογικού δικαιώματος. Ο ρόλος και η αναγνώριση του Απόδημου Ελληνισμού είναι έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά τον ενέταξε στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας». Επανερχόμενος στην αρχική του τοποθέτηση και κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Ντόλιος ανέφερε ότι κατά την κατάθεση του εκλογικού νόμου θα ρυθμίζεται το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων εντός του συνταγματικού πλαισίου και θα διασφαλίζεται με σταθερό και καθαρό τρόπο η εκπροσώπησή τους, την οποία δεν εξασφαλίζει η αόριστη δέσμευση ότι θα συμμετέχουν μέχρι τρεις απόδημοι στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.
Αναφορικά με τις κατηγορίες του πρώην Υπουργού, για τα όσα διαδραματίστηκαν σχετικά με το θέμα αυτό στην προηγούμενη Βουλή, θύμισε την αρνητική στάση και των άλλων κομμάτων, πλην του ΛΑΟΣ και τα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κατά τη συζήτηση που έγινε τότε, όταν -με τα ερωτήματά του- κινήθηκε στο πνεύμα των τοποθετήσεων του ΠΑΣΟΚ. Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Με αφορμή την αντιπαράθεση που σημειώθηκε στη Βουλή για την ψήφο των ομογενών, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζει τα δύο κόμματα ότι «προσπαθούν να εξαπατήσουν τους Ελληνες της Διασποράς επαναφέροντας ένα πάγιο αίτημά τους για συζήτηση που πολύ πιθανόν και πάλι να μην καταλήξει πουθενά». Και αναφέρει πως «όλοι οι Ελληνες της Διασποράς γνωρίζουν πολύ καλά ότι το θέμα αυτό πάντα αντιμετωπίσθηκε με λογική μικροκομματική και εκλογικού ανταγωνισμού από όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ... Ετσι, οι φραστικοί διαξιφισμοί σήμερα του κ. Παυλόπουλου και του υφυπουργού κ. Ντόλιου για την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς δεν πείθουν κανέναν». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ο ΣΥΝ ειδικότερα ήταν, είναι και θα είναι υπέρ του να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου για τις εθνικές εκλογές στους Ελληνες της Διασποράς με ορισμένες φυσικά προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της ψήφου και η ισότιμη παρουσίαση όλων των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς.
Συγκεκριμένα προτείνεται:
1) Η ψήφος των αποδήμων να μην συνυπολογίζεται στην είσοδο ή μη κάποιου κόμματος στη Βουλή (στο περίφημο 3%) λόγω της διαφοροποίησης που εκ των πραγμάτων έχει η ψήφος των Αποδήμων με την ψήφο των Ελλήνων της Επικράτειας.
2) Να δημιουργηθεί ξεχωριστή εκλογική «περιφέρεια εξωτερικού» αποκλειστικά για τους απόδημους Ελληνες. Η εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού να είναι χωρισμένη σε εκλογικές ζώνες (διαμερίσματα) π.χ. α) Ευρώπη, β) Βόρειος και Νότιος Αμερική, γ) Αφρική, Ασία, και Ωκεανία. Οι απόδημοι Ελληνες να ψηφίζουν αποκλειστικά σε αυτή και να εκλέγουν με την ψήφο τους ένα συγκεκριμένο αριθμό «αποδήμων βουλευτών» (10-15).
3) Να εκλέγονται βουλευτές που να προέρχονται από τους Απόδημους.
4) Ως προς τη διαδικασία ο καταλληλότερος τρόπος είναι αυτός της επιστολικής ψήφου χωρίς να αποκλείονται και άλλες μορφές.
5) Να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε ζώνη όπου θα υπάρχουν οι συνδυασμοί όλων των κομμάτων που θα διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί ο τεράστιος όγκος ψηφοδελτίων.
6) Οι ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό θα πρέπει να προβούν σε συμφωνίες με τις χώρες υποδοχής ώστε να εξασφαλισθεί η προεκλογική παρουσίαση των θέσεων όλων των πολιτικών ελληνικών κομμάτων χωρίς καμιά εξαίρεση και να εγγυηθούν την μυστική και ελεύθερη ψήφο. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι τα προβλήματα του Ελληνισμού της Διασποράς είναι πολλά και πολύπλοκα. «Εκτός της ψήφου καλό θα είναι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σκύψουν πάνω σε αυτά με μια διαφορετική λογική από αυτή που μέχρι σήμερα αντιμετώπισαν τον ελληνισμό της διαφοράς. Μια πολιτική για τον Ελληνισμό της Διασποράς δεν μπορεί αποσπασματικά να μείνει μόνο στο θέμα της ψήφου, θα πρέπει να χαραχθούν νέες πολιτικές για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, για την παλιννόστηση, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των Ελλήνων της Διασποράς με το ελληνικό δημόσιο, για την υπεράσπιση της πολιτιστικής ελληνικής ταυτότητας και φυσικά για τα ζητήματα της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις χώρες υποδοχής όπου σε πολλές χώρες ακόμα και τις Ευρώπης οξύνονται τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού».
Πηγή: Ε.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου