Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Πονοκέφαλος" οι συγχωνεύσεις σχολείων

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, 2011 Σε θερμό κλίμα κυρίως εξαιτίας αντιπαραθέσεων του δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη με μέλη του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηλείας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Λάτσειο δημοτικό Μέγαρο Πύργου πολύωρη σύσκεψη εμπλεκομένων φορέων για το θέμα της κατάργησης και...

Αντίθετοι οι δήμαρχοι πλην Λυμπέρη
... συγχώνευσης σχολικών μονάδων στην Ηλεία, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για το φλέγον αυτό ζήτημα. Μάλιστα την προσεχή Δευτέρα η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας θα καταθέσει την δική της πρόταση στον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλος αφού εξαντλήσει ως οφείλει το διάλογο με τους αυτοδιοικοικητικούς φορείς και την ΕΛΜΕ.
Πάντως, αν και χθες δεν ελήφθη κάποια συγκεκριμένη απόφαση, όλες οι πλευρές κατέθεσαν τις προτάσεις τους και οι δήμαρχοι τόνισαν ότι θα τις υποβάλλουν και γραπτώς προς την κα Γερολυμάτου, ορισμένοι το έχουν ήδη κάνει, ενώ κάποιοι δήμοι αναμένουν και τις αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων. Ωστόσο σε γενικές γραμμές, με μικρές διαφοροποιήσεις και κυρίως σε ό,τι αφορά Γυμνάσια και Λύκεια, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης με εξαίρεση τον δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, που επί της ουσίας τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και πρότεινε συγχώνευση τριών σχολείων, διαφώνησαν με το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας και είπαν όχι στις συγχωνεύσεις, άλλοι επικαλούμενοι προχειρότητα και άλλοι έλλειψη υποδομών των σχολείων υποδοχής των μονάδων που είναι υποψήφιες προς κατάργηση.

Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Την σύσκεψη συγκάλεσε η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Γερολυμάτου και συμμετείχαν οι προϊστάμενοι των τριών γραφείων εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας, το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηλείας, η Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Ζωή Βουρλούμη και δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι αρμόδιοι για θέματα Παιδείας των εφτά δήμων του νομού. Παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος, Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, Κρεστένων - Ανδρίτσαινας κ. Σάκης Μπαλιούκος, Κυλλήνης- Ανδραβίδας κ. Δημήτρης Αρβανίτης και τους άλλους τρεις δήμους εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι Ζαχάρως κ. Λ. Λαμπρόπουλος, Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργακόπουλος και Πηνειού κ. Δ. Βασιλόπουλος. Η κα Γερολυμάτου ανέπτυξε τη φιλοσοφία του «Καλλικράτη» στα σχολεία, τονίζοντας ότι κάθε υποψήφιο προς κατάργηση σχολείο θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που το συνοδεύουν σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας ότι «είμαστε ένα άτυπο όργανο με γνωμοδοτικό χαρακτήρα». Ανέφερε ακόμα ότι γίνεται προσπάθεια σύνθεσης όλων των απόψεων και για τις όποιες αποφάσεις θα μετρήσουν και θα ληφθούν υπόψη τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά δεδομένα της κάθε περιοχής, το αν υπάρχουν δρόμοι, το πόσα χιλιόμετρα θα πρέπει να διανύσουν οι μαθητές - αφού το υπουργείο μιλά για πλαφόν τριών τετάρτων για την Δευτεροβάθμια και μισής ώρας για την Πρωτοβάθμια- και να μην ξεπερνούν σε κάθε τάξη οι μαθητές τους 30. Υπογράμμισε ακόμα ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου και πρώτος έρχεται ο μαθητής.

Δήμος Κυλλήνης - Ανδραβίδας
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ανέπτυξαν τις θέσεις τους. Ο δήμαρχος Κυλλήνης- Ανδραβίδας κ. Δημήτρης Αρβανίτης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «κινούμαστε σε ένα θολό τοπίο και μας ζητάτε να καταθέσουμε προτάσεις σε χρόνο ρεκόρ που δεν έχουμε δεδομένα να επεξεργαστούμε. Άποψή μας ότι η διαδικασία κινείται σε ένα αναγκαστικό πλαίσιο» και μίλησε για ευχολόγια που θα κατατεθούν προς το Υπουργείο. Επίσης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναστάτωση των τοπικών κοινωνιών, ενώ για ορισμένα μονοθέσια δημοτικά είπε ότι καλό θα ήταν να συγχωνευτούν με άλλα όπως της Αρετής να πάει στα Λεχαινά, του Στρουσίου στην Ανδραβίδα και της Δάφνης στο Μπόρσι, ενώ ζήτησε όπου υπάρχουν σχολεία με λυκειακές τάξεις να αναβαθμιστούν και να γίνουν Λύκεια όπως του Νεοχωρίου. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό για το αν οι δήμοι που θα επωμιστούν τη μεταφορά θα πάρουν κονδύλια γι αυτό και αν έχει γίνει κοστολόγηση της υπόθεσης των συγχωνεύσεων.

Δήμος Ήλιδας
Σε ένα τελείως διαφορετικό πνεύμα, κινήθηκε ο δήμαρχος Ηλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης που τόνισε μεταξύ άλλων ότι τάσσεται γενικώς υπέρ των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης ανεξαρτήτως μνημονίων και σε όλους τους τομείς και τόνισε ότι «σήμερα ζητάτε κάλυψη -εντός και εκτός εισαγωγικών- από την αυτοδιοίκηση για να δημιουργήσετε μια καλύτερη εκπαίδευση για τα ίδια τα παιδιά και όχι την ικανοποίηση αγκυλώσεων των τοπικών κοινωνιών και διαφόρων σκοπιμοτήτων». Επισήμανε ακόμα ο κ. Λυμπέρης ότι αν είναι αντιεκπαιδευτικό να διατηρηθούν μερικές μικρές σχολικές μονάδες - λόγου χάρη τα μονοθέσια και τα διθέσια είπε να κλείσουν- αυτά να κλείσουν για να μην χαντακωθούν τα παιδιά και υποθηκεύσουν το μέλλον τους. Ο δήμαρχος Ήλιδας πρότεινε και τρία συνολικά σχολεία της Δευτεροβάθμιας για κατάργηση και συγχώνευση με διπλανά τους. Συγκεκριμένα πρότεινε το γυμνάσιο Αυγείου να κλείσει και να συγχωνευτεί με του Χαβαρίου, της Εφύρας να συγχωνευτεί με του Σιμόπουλου και των Σαβαλίων να καταργηθεί και οι μαθητές να απορροφηθούν από τα σχολεία της Αμαλιάδας. Στο σημείο αυτό και με αφορμή την πρότασή του για να κλείσει το γυμνάσιο Εφύρας, άρχισε και η αντιπαράθεση με μέλη του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηλείας αφού του είπαν ότι ζητάει να καταργηθεί ένα σχολείο που έχει καλά κτίρια και να συγχωνευτεί με ένα άλλο όπου τα παιδιά θα πάνε σε λυόμενες αίθουσες, όπως αυτό του Σιμόπουλου. Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ μάλιστα επέμενε σε αυτό για το αν θεωρεί παιδαγωγικό γεγονός το να πάνε οι μαθητές σε λυόμενα και ο κ. Λυμπέρης ανταπάντησε ότι το κόστος της απόφασης μπορούν να σηκώσουν.

Δήμος Κρεστένων
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος ανέφερε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα σε περιοχές σαν την δικιά του, που έχουν ορεινούς όγκους και σπασμένους δρόμους και ανέφερε ως παράδειγμα το γυμνάσιο Καλλιθέας και Ανδρίτσαινας που απέχουν 20 χιλιόμετρα αλλά εκεί το οδικό δίκτυο είναι χάλια.Για τα Μακρίσια τόνισε ότι είναι κάθετα αντίθετος στη συγχώνευση του σχολείου με της Κρέστενας και δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να το δεχθούμε», γιατί το Γυμνάσιο Κρεστένων δεν επαρκεί ούτε για το υπάρχον μαθητικό δυναμικό. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια, τόνισε ότι εκεί γίνεται μια σχετική προσπάθεια, ότι έχουν κλείσει εφτά δημοτικά σχολεία μικρά και θα εξακολουθήσουν, ενώ για το δημοτικό Σαμικού ανέφερε ότι δεν δέχονται την κατάργησή του.

Δήμος Πύργου
Ο δήμαρχος Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος, επισήμανε ότι θα ήταν καλύτερο το Υπουργείο αντί να επιχειρεί συνενώσεις, να απαντήσει όπως και ο ΟΣΚ τι θα γίνει με την αποπεράτωση των σχολικών κτιρίων που χρόνια παλεύουν να γίνουν- όπως για παράδειγμα το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο και το Μανωλοπούλειο. Επειδή όπως είπε τα σχολεία του Πύργου δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλους μαθητές, ο δήμος Πύργου είναι αντίθετος στην κατάργηση των γυμνασίων Μυρτιάς και Επιταλίου και δεν το συζητούν καθόλου. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια, ανέφερε ότι οι κοινωνίες είναι πλέον πιο ώριμες για να δεχθούν κατάργηση κάποιων σχολείων που δεν αποδίδουν. Τέλος ζήτησε μετατροπή σε Λύκειο των λυκειακών τάξεων του Εσπερινού Πύργου.

Δήμος Πηνειού
Ο αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος τόνισε ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στο δήμο μας» και μίλησε ως αντιδήμαρχος αλλά και εκπαιδευτικός. Αναφέρθηκε επίσης στην μαθητική διαρροή που μπορεί να υπάρξει με τις συγχωνεύσεις καθώς κάποια παιδιά θα εγκαταλείψουν το σχολείο και έκανε ειδική αναφορά στα Καβάσιλα. Πρότεινε να μην υπάρξει τέτοια σπουδή γιατί αν υπήρχαν άλλες προϋποθέσεις, όπως διάλογος από το Σεπτέμβρη, προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών κ.λ.π. θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες συνενώσεις.

Δήμος Ολυμπίας
Ο αντιδήμαρχος Ολυμπίας κ. Γεωργακόπουλος έθεσε και αυτός από την πλευρά του διάφορους προβληματισμούς, όπως το να εξετάσουν αν το οδικό δίκτυο δουλεύει σωστά, κάτι που δεν συμβαίνει και ότι το υπουργείο ζητά σε χρόνο ρεκόρ να γίνουν τέτοιες αλλαγές. Σαν δήμος Ολυμπίας τόνισε ότι στην Πρωτοβάθμια σαφώς και είναι υπέρ των 6/ θέσιων δημοτικών σχολείων αλλά το θέμα είναι πώς να φτάσουν τα παιδιά σε ένα τέτοιο σχολείο; Με τι δρόμους και με ποια συγκοινωνία; Τέλος ανέφερε ότι ο διάλογος ξεκίνησε σε λάθος βάση, έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες, μετά να σχεδιάσουν και μετά να υλοποιήσουν. Στο δήμο Ολυμπίας το θέμα των συγχωνεύσεων το Δ.Σ το ανέθεσε για επεξεργασία σε ειδική επιτροπή η οποία θα κοινοποιήσει άμεσα την απόφασή της, αλλά δήλωσε εκ των προτέρων ότι η απάντηση θα είναι αρνητική. «Δεν θέλουμε στη Δευτεροβάθμια την κατάργηση κανενός σχολείου»!

Δήμος Ζαχάρως
Ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα του υπουργείου και το κριτήριο δεν είναι παιδαγωγικό, είναι οικονομικό και αυτός είναι ο λόγος που ζητά συγχωνεύσεις σχολείων. Ανέφερε δε, ότι το ζήτημα δεν είναι ποιο σχολείο θα καταργηθεί, αλλά ποιο σχολείο και σε ποια κατάσταση θα υποδεχθεί τα παιδιά. Ανέφερε ως παράδειγμα τη Φιγαλεία, τονίζοντας ότι το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο κι αν καταργηθεί η σχολική μονάδα, πολύ απλά τα περισσότερα παιδιά θα εγκαταλείψουν το σχολείο. «Αν υπήρχε ένα ωραίο Λύκειο, θα ήμουνα ευτυχής αν τα παιδιά μας πήγαιναν να φοιτήσουν εκεί, αλλά δεν υπάρχει».

ΕΛΜΕ Ηλείας
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Βασιλειάδης τονίζοντας ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης και της τρόικας να κλείσουν τα σχολεία για οικονομικούς λόγους και όχι παιδαγωγικούς. Το «πρώτα ο μαθητής» σύνθημα του Υπουργείου μπαίνει ως βιτρίνα για να καλυφθούν οι οικονομικοί λόγοι. Όσον αφορά το κριτήριο των 30 μαθητών, ανέφερε ότι αυτό για την ΕΛΜΕ είναι casus belly και δεν το συζητάνε. Απευθυνόμενος στην κα Γερολυμάτου, τόνισε ότι σε μια χρονιά όπου όλο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει καταρρεύσει, έρχεται το υπουργείο να ζητήσει συγχωνεύσεις σχολείων, μελέτησαν όπως είπαν όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας ένα- ένα και μόνο σε 10-15 χρόνια μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη. Πρότεινε δε, όπου υπάρχουν Λυκειακές τάξεις να γίνουν Λύκεια και να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις για να αντικατασταθούν οι λυόμενες αίθουσες πολλών σχολείων και αναρωτήθηκε από τα 70 κτιριακά συγκροτήματα της Ηλείας ποιο πληροί της προϋποθέσεις που λέει η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα είπε ο κ. Λυμπέρης υπέρ των συγχωνεύσεων. Στο σημείο αυτό ξέσπασε νέα «θύελλα» μεταξύ Λυμπέρη και ΕΛΜΕ και το μέλος του Δ.Σ κα Άβα Βαγγελάτου ρώτησε τον κ. Λυμπέρη αν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη του δήμου Ήλιδας για τις συγχωνεύσεις που ανέφερε στην τοποθέτησή του και αν υπήρχε γιατί δεν κράτησαν και το αθλητικό σχολείο Αμαλιάδας. Ο κ. Λυμπέρης ανταπάντησε ότι πολύ απλά δεν ήταν αθλητικό σχολείο, αν ήταν θα είχε παραμείνει, αλλά κράταγε κάποιες θέσεις για ορισμένους καθηγητές. Σε ρόλο πυροσβέστη παρενέβη η κα Γερολυμάτου τονίζοντας ότι δεν ήρθαν να κάνουν πολιτική στη σύσκεψη, ο κ. Τρ. Αθανασόπουλος ως μέλος της ΕΛΜΕ είπε ότι θα καταγγείλει τη διαδικασία και τα πνεύματα ηρέμησαν λίγο αργότερα όταν αποχώρησε λόγω υποχρεώσεων ο δήμαρχος Ήλιδας. Λίγο πριν όμως η κα Γερολυμάτου προσπάθησε να συνθέσει την πρόταση Λυμπέρη και ΕΛΜΕ για το Αυγείο και είπε αν θα μπορούσε να παραμείνει εκεί το γυμνάσιο και το Χάβαρι να γίνει Λύκειο, ωστόσο ο κ. Λυμπέρης δήλωσε αντίθετος. Η κα Γερολυμάτου αναμένει τώρα και τις θέσεις και προτάσεις εγγράφως όλων των δημοτικών συμβουλίων για να εξαντλήσει τη διαδικασία διαβούλευσης και να υποβάλλει τη δική της πρόταση.

(της Ελένης Παπαδοπούλου, για την εφημερίδα ΠΡΩΤΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου