Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, 2011
Την Παρασκευή η πολιτειακή Βουλή ενέκρινε πρόταση για περικοπή των περισσότερων δικαιωμάτων των συνδικάτων του δημόσιου τομέα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Ουισκόνσιν διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που προωθεί η πολιτειακή κυβέρνηση και το οποίο αφαιρεί δικαιώματα από τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, πυροδοτώντας κινητοποιήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης σε πολλές άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ.
Οι διαδηλωτές θεωρούν τις προτάσεις της πολιτειακής κυβέρνησης ως προσπάθεια αποδυνάμωσης του εργατικού κινήματος. Παρόμοια νομοσχέδια προωθούν επίσης το Οχάιο, το Τενεσί, το Άινταχο, η Ιντιάνα, η Άιοβα και το Κάνσας.
Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, περίπου χίλιοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο Σικάγο, το Ντένβερ και το Κολόμπους του Οχάιο, μερικές εκατοντάδες στο Όστιν του Τέξας και γύρω στους 100 στο Μαϊάμι.
Στο Μάντισον, την πρωτεύουσα του Ουισκόνσιν, χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά κάτω από το παράθυρο του γραφείου του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ: «Ο Σκοτ Γουόκερ πρέπει να φύγει». Την Παρασκευή η πολιτειακή Βουλή ενέκρινε την πρόταση του Γουόκερ για περικοπή των περισσότερων δικαιωμάτων των συνδικάτων του δημόσιου τομέα. Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από την πολιτειακή Γερουσία, όμως οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν φύγει από την Πολιτεία, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σύγκληση του Σώματος.
Η προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών του Ουισκόνσιν να εξισορροπήσουν τον πολιτειακό προϋπολογισμό αναθεωρώντας την εργατική νομοθεσία έχει φέρει σε αντιπαράθεση από τη μία τους Ρεπουμπλικανούς και τους επιχειρηματίες και από την άλλη τους Δημοκρατικούς και τα συνδικάτα.
«Όταν ένας κυβερνήτης αρνείται να επενδύσει στους ανθρώπους που μορφώνουν τα παιδιά μας και μας κρατούν ασφαλείς, πρέπει να ξέρει ότι αυτό δεν θα περάσει», είπε ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Γουίτφορντ, που κατάγεται από το Ουισκόνσιν.
Το στοίχημα για τα συνδικάτα είναι μεγάλο επειδή από τους δημόσιους υπαλλήλους -συμπεριλαμβανομένων δάσκαλων, νοσοκόμων και αστυνομικών- περίπου το ένα τρίτο ανήκει σε συνδικάτα. Στον ιδιωτικό τομέα μόνο το 6% συνδικαλίζονται.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου