Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου, 2011
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εμπνευσμένες από την Αίγυπτο και την Τυνησία συγκλόνισαν σήμερα τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Λιβύης, ενώ νέες ταραχές ξέσπασαν στο Ιράν, στο Μπαχρέιν και στην Υεμένη.
Εκατοντάδες κατέβηκαν στους δρόμους της Βεγγάζης φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι, που κυβερνά επί 40 χρόνια, και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η διαδήλωση διοργανώθηκε όταν συνελήφθη ο ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φέτι Ταρμπέλ, ο οποίος αγωνίζεται για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.
Στο Ιράν, οπαδοί και πολέμιοι του καθεστώτος συγκρούστηκαν στην κηδεία φοιτητή ο οποίος είχε σκοτωθεί σε αντικυβερνητική διαδήλωση την Δευτέρα αλλά ανήκε στους Μπασίτζ, μια εθελοντική οργάνωση πολιτοφυλάκων που στηρίζει το καθεστώς. Κάθε πλευρά διεκδικεί στις τάξεις της τον Σάνι Ζαλέχ, 26 ετών που σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Η προχθεσινή διαδήλωση ήταν η πρώτη που διοργάνωσε το Πράσινο Κίνημα μετά τις κινητοποιήσεις του 2009.
Στην Υεμένη, οπαδοί της κυβέρνησης που κράδαιναν μπαστούνια και μαχαίρια συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σαλέχ στην πρωτεύουσα Σαναά. Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και στο Αντεν, όπου ένα άτομο σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν σε μια προσπάθεια να ανατραπεί ο Σαλέχ που βρίσκεται στην εξουσία επί περισσότερα από 30 χρόνια και δηλώνει ότι θα αποσυρθεί το 2013, όταν λήξει η θητεία του.
Στο Μπαχρέιν, οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Μανάμα, για τρίτη συνεχόμενη μέρα για να θρηνήσουν ένα διαδηλωτή που είχε σκοτωθεί χθες σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Περίπου 2.000 άτομα που ανήκουν στη σιιτική πλειοψηφία της χώρας, που κυβερνάται από σουνίτη βασιλιά, ζητούν πολιτική ελευθερία και να πάψουν να γίνονται αντικείμενα διακρίσεων.
Θορυβημένοι από τις εξελίξεις σε Αίγυπτο και Τυνησία, οι κυβερνώντες αρκετών χωρών της περιοχής ανακοινώνουν μέτρα για να εξευμενίσουν τον λαό τους σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την τύχη του Χόσνι Μουμπάρακ και του Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Αλί. Ο αλγερινός πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα υποσχέθηκε ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει επί 19 χρόνια. Το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τις επιδοτήσεις ενώ η Συρία, που κυβερνάται από το Μπάαθ επί 50 χρόνια, απελευθέρωσε βετεράνο ισλαμιστή ακτιβιστή. Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας απέλυσε τον πρωθυπουργό και όρισε νέα κυβέρνηση.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου