Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Αμερικανικά αεροπλανοφόρα προσεγγίζουν τη Λιβύη

Τετάρτη, 2 Μαρτίου, 2011
Κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη με τη διεθνή κοινότητα να αντιδρά στη στάση που κρατά ο Μουαμάρ Καντάφι κατά των διαδηλωτών και να του επιβάλει κυρώσεις. Ωστόσο ο ίδιος σε συνεντεύξεις του δηλώνει πως ο λαός τον αγαπά και είναι μαζί του. Για «παραλήρημα» κάνουν λόγο οι ΗΠΑ, την ώρα που οι μάχες μεταξύ των υποστηρικτών του και των αντικαθεστωτικών συνεχίζονται. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Τυνησία. Παράλληλα οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τις ναυτικές και αεροπορικές τους δυνάμεις πιο κοντά στη Λιβύη αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ η Ε.Ε. συγκαλεί Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τη Λιβύη στις 11 Μαρτίου.
Τα στρατεύματα του Καντάφι προσπαθούν να μπουν στην Ζαουίγια, που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα, η οποία άκουσε εκρήξεις και πυροβολισμούς.
Στη Μιζουράτα οι μάχες συνεχίζονται, ενώ ο λιβυκός στρατός επιτίθεται γύρω από της περιοχές του αεροδρομίου, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Λάρα Σετρακιάν, του δικτύου ABC.
Οι διαδηλωτές στη Βεγγάζη έχουν αρχίσει στρατιωτική εκπαίδευση για να υπερασπιστούν την πόλη από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Επίσης αυτόπτες μάρτυρες σε απόσταση περίπου 25 χλμ. νότια της Τρίπολης είπαν ότι άρματα μάχης και πληρώματα αντιαεροπορικών αναπτύσσονται σε όλες τις μεγάλες διασταυρώσεις.
Οι δυνάμεις του Καντάφι προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Ναλούτ, δυτικά της Τρίπολης, αφού οι διαδηλωτές κατάφεραν να τις απωθήσουν στα περίχωρα της πόλης.
Οι πόλεις Ζλίτεν (στα δυτικά της Μιζουράτα) και η Σίρτι, εξακολουθούν να ελέγχονται από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Associated Press.

Σε εγρήγορση η διεθνής κοινότητα
Έκτακτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική, θα διεξαχθεί στις 11 Μαρτίου.   Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ζητάει άμεση πρόσβαση στη δυτική Λιβύη για να μεταφέρει ιατρικό υλικό. Επιβεβαιώνει ότι Λίβυοι γιατροί και ασθενείς σε νοσοκομεία, κυρίως στη Βεγγάζη, δέχτηκαν επιθέσεις από τον λιβυκό στρατό. Οι γιατροί στη Βεγγάζη αναζητούν τρόπο να μεταφερθούν δεκάδες τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση. Στα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται πάνω από 1.000 σοβαρά τραυματισμένοι, που έχουν ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Στο μεταξύ, δύο αεροπλάνα με ιατρικό προσωπικό και 5 τόνους ιατρικό υλικό έφτασαν στο Κάιρο. Το φορτίο θα μεταφερθεί οδικώς με φορτηγά στη Βεγγάζη, περίπου 16 ώρες δρόμο από το Κάιρο.
Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είναι ένας άνθρωπος "πολιτικά νεκρός" που "δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο" και πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε πηγή του Κρεμλίνου, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ήδη από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ "είχε αντιδράσει αρνητικά στις ενέργειες των αρχών" εναντίον των αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προειδοποίησε τις αρχές της Υεμένης εναντίον οποιασδήποτε "βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων" υπογραμμίζοντας ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να εκφράζει αντίθετες απόψεις. Σε ανακοίνωσή της, η Πιλάι καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει "τα δικαιώματα των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων μέσα σε πλαίσιο σεβασμού των διεθνών νόμων. Ο πληθυσμός έχει το νόμιμο δικαίωμα να διατυπώνει τις κατηγορίες του και τα αιτήματά του στην κυβέρνησή του".
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, αν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι συνεχίσει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης. «Σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Δεν πρέπει να ανεχθούμε να χρησιμοποιεί το καθεστώς αυτό στρατιωτική βία κατά του ίδιου του λαού του. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα από το υπουργείο Άμυνας και από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, να εξετάσουν με τους συμμάχους μας πιθανά τέτοια σχέδια. Βεβαίως, πρέπει να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο, αλλά εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια προετοιμασία και ένα σχεδιασμό τώρα γιατί κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα κάνει ο συνταγματάρχης Καντάφι στο λαό του", είπε ο Κάμερον.
Ο Κάμερον είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες το βράδυ με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για να εξετάσουν διάφορες επιλογές, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Η κατάσταση στα σύνορα ανάμεσα στη Λιβύη και την Τυνησία έχει αγγίξει το επίπεδο της "κρίσης" αφού από τις 20 Φεβρουαρίου έχουν περάσει 70.000 ως 75.000 άνθρωποι προσπαθώντας να διαφύγουν από τη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
"Περίπου 14.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα μόνο χθες (Δευτέρα), οι περισσότεροι μέχρι σήμερα μέσα σε μια μέρα", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ.
Στο μεταξύ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας Πιέρ Βιμόν, διαβεβαίωσε σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μαζικές αφίξεις προσφύγων προερχόμενων από τη Λιβύη και ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά την εξέλιξη των εξεγέρσεων στην αραβική χερσόνησο ώστε να μπορέσει να δράσει. "Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εξέλιξη των εξεγέρσεων στο Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κατάρ και την Υεμένη για να υιοθετήσουμε τα απαραίτητα μέτρα εφόσον χρειαστεί", δήλωσε ο Βιμόν. Ωστόσο, προτεραιότητα εξακολουθεί να έχει η κατάσταση στη Λιβύη και οι κινήσεις πληθυσμών που προκαλούνται από τις βιαιότητες στη χώρα.
Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αεροπλανοφόρα προσεγγίζουν τη Λιβύη σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η επέμβασή τους. Ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον διευκρίνισε ότι καμία στρατιωτική ενέργεια με τη συμμετοχή αμερικανικών πολεμικών πλοίων δεν εξετάζεται για τη Λιβύη. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι 'πάγωσε" περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης ύψους 30 δισ. δολαρίων.
Επίσης οι ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό, θα αποστείλουν δύο ομάδες αρωγής στα σύνορα της Λιβύης και την Αίγυπτο, ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, ενώ ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός απαίτησε άμεση πρόσβαση στις δυτικές περιοχές της Λιβύης.
Η Ε.Ε. ακολουθώντας τη γραμμή του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, επέβαλε και αυτή κυρώσεις όπως την πώληση όπλων στη Λιβύη, την απαγόρευση έκδοσης βίζας, καθώς και το 'πάγωμα" λογαριασμών που ανήκουν σε στελέχη του καθεστώτος, ενώ ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουΐς Μορένο-Οκάμπο διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για τη βία στη Λιβύη, ως πρώτο βήμα ενδεχόμενης έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου