Τετάρτη, 2 Μαρτίου, 2011
Ο Κώστας Πρέντζας, ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου «Pavilion Florals», καθώς και του γυμναστηρίου «Life & Health Fitness» στην Αστόρια, της Νέας Υόρκης, κατέθεσε στην Επιτροπή των Οικονομικών της Βουλής, για το θέμα των τελών συναλλαγής (interchange fees) των πιστωτικών καρτών, με την πρωτοβουλία της βουλευτού Κάρολάιν Μαλόνι. (Να θυμήσουμε ότι το "Pavilion Florals" ήταν για πολλά χρόνια ιδιοκτησίας του εκ Σιμόπουλο Ηλείας κ. Δημήτρη Ζαφειρόπουλου).
Ο κ. Πρέντζας τόνισε στην Επιτροπή ότι «κατά την άποψή μου αυτά τα τέλη για αμφότερα τα είδη καρτών credit και debit έχουν ξεφύγει προ πολλού από τον έλεγχο». Είπε ότι «στην πραγματικότητα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ και τόσο σύντομα ώστε όταν πρόσφατα ήλθε η στιγμή να επιλέξω να πληρώσω τα τέλη ή να απολύσω κάποιον υπάλληλο, υποχρεώθηκα να απολύσω τον υπάλληλο».
Σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» εξήγησε ότι «πριν από εννέα μήνες το Κογκρέσο ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) να ερευνήσει τα τέλη και το κόστος έκδοσης πιστωτικών καρτών. Στη δεκαετία του 1960 οι τράπεζες προχώρησαν στην έκδοση καρτών ΑΤΜ ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν ανάληψη χρημάτων από οποιαδήποτε τράπεζα χωρίς να είναι ανάγκη να πάνε αυτοπροσώπως στην τράπεζα τους. Αργότερα γεννήθηκε η ιδέα να χρησιμοποιείται η κάρτα ΑΤΜ στα καταστήματα αντί για ρευστό. Η visa και η master είχαν το μηχανισμό για να γίνονται αυτές οι συναλλαγές. Κι έτσι άρχισαν να διαφημίζουν πως αντί να εκδίδετε και να πληρώνετε με επιταγές μπορείτε να πληρώνετε τώρα με την κάρτα debit, η οποία πήρε τη θέση του ρευστού ή της επιταγής».
Τόνισε ότι «το κόστος για να καθαρίσουν τα τσεκ ήταν πολύ χαμηλό, περί τα 2 ή 3 σεντς. Με τη χρήση όμως της κάρτας debit οι τράπεζες βρήκαν την πηγή να κάνουν πολλά χρήματα διότι αυτού του είδους οι συναλλαγές δεν υπόκεινται στους κανονισμούς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Στην αρχή οι τράπεζες έδιναν κίνητρα για τη χρήση της κάρτας debit, αλλά τώρα γύρισαν και χρεώνουν τέλη συναλλαγής (interchange fee)».
Είπε ακόμα πως «κάθε φορά που περνώ την κάρτα από το μηχάνημα με χρεώνουν 10 και 15 σεντς. Εάν είναι πιστωτική κάρτα με χρεώνει .90 ή σχεδόν 2% επί της αγοράς που κάνει ο καταναλωτής» και συμπλήρωσε «αυτό που περιπλέκει ακόμα πιο πολύ τα πράγματα είναι το γεγονός πως δεν είναι όλες οι κάρτες master και visa όμοιες και εξαρτάται από το ύψος των διαφορετικών επιτοκίων που χρεώνουν».
Ανέφερε επίσης πως «καταβάλλω 800 και 900 δολάρια το μήνα». Τονίζεται ότι η visa και η master έκαναν τον περασμένο χρόνο 48 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από τα τέλη συναλλαγής (interchange fees).
Πρόσθεσε ακόμα ότι «παρενέβη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και είπε στις τράπεζες ότι είναι λογικό να χρεώνετε μεταξύ 7 και 10 σεντς ανά χρήση, αλλά οι τράπεζες λένε ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει το κέρδος τους κατά 16 με 18 δισεκατομμύρια».
Στην ερώτηση «δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν δέχεστε πιστωτικές κάρτες ή κάρτες debit», απάντησε πως «η φύση των επιχειρήσεών μου είναι τέτοια, τόσο το ανθοπωλείο όσο και το γυμναστήριο, που η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών πληρώνουν είτε με πιστωτική κάρτα είτε με debit». Και συμπλήρωσε «στο γυμναστήριο το 78% των πληρωμών γίνονται με πιστωτική κάρτα ή με κάρτα debit».
Ο κ. Πρέντζας έχει στην ιδιοκτησία του το ανθοπωλείο «Pavilion Florals» από το 1998, ενώ το γυμναστήριο εδώ και τέσσερα χρόνια.
Ανέφερε πως «το θέμα αυτό αφορά τόσες πολλές επιχειρήσεις και τόσους πολλούς καταναλωτές». Είπε ακόμα πως «είμαστε σε συναγωνίσιμες επιχειρήσεις και προσπαθούμε να κερδίσουμε τον κάθε πελάτη κι ο μόνος τρόπος για να το επιτύχεις αυτό είναι να προσφέρεις καλό προϊόν σε καλή τιμή. Οσο λιγότερα δίνουμε σ’ αυτά τα τέλη για τις κάρτες, τόσο μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές».
Σήμερα απασχολεί στο ανθοπωλείο πέντε υπαλλήλους και στο γυμναστήριο το οποίο έχει πάνω από τρεις χιλιάδες μέλη απασχολεί δέκα πέντε άτομα.
Ο κ. Πρέντζας σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, αλλά όταν πήγαινε στο Κολέγιο ταυτόχρονα εργαζόταν και σε ανθοπωλείο. Οταν αποφοίτησε από το Κολέγιο στην ηλικία των 23 χρονών αγόρασε και το πρώτο του ανθοπωλείο το «Astoria Floral Designs», το πούλησε έπειτα από λίγο και αγόρασε το «Pavilion».
«Είναι ένα επάγγελμα που πρέπει να το αγαπάς, διότι επικοινωνείς με τους ανθρώπους και συμμετέχεις και στις χαρές και στις λύπες τους», τόνισε και συμπλήρωσε πως «οι πιο πολλοί ομογενείς μας εκφράζονται με τα λουλούδια».
Ανέφερε ακόμη ότι «η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου φέτος ήταν πάρα πολύ καλή, ήταν μία από τις καλύτερες γιορτές που είχαμε τα περασμένα πέντε χρόνια, που είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι η οικονομία αλλάζει προς το καλύτερο».
Εκτός από τα τέλη των πιστωτικών καρτών ένα άλλο πρόβλημα, είπε ο κ. Πρέντζας, είναι «τα μεταφορικά και το συνάλλαγμα» διότι όπως εξήγησε «το 95% των λουλουδιών είναι εισαγόμενα από τη Λατινική Αμερική και την Ολλανδία όπου έχουμε το πρόβλημα του ευρώ και τώρα τα καύσιμα».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Θεόδωρου Καλμούκου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου