Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η Ταφή του πυρηνικού εργοστασίου

Τη λύση του Τσέρνομπιλ σκέφτονται οι ιαπωνικές αρχές.
Οι Iάπωνες επιστήμονες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να θάψουν σε άμμο και τσιμέντο τον έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, καθώς αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί μια καταστροφική διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον.
Η μέθοδος αυτή είχε χρησιμοποιηθεί και το 1986 για την «μόνωση» των διαρροών του Τσέρνομπιλ. Είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές αναγνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο ταφής του πυρηνικού συγκροτήματος αποτελεί πιθανότητα, γεγονός που φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι λιγότερος δραστικές λύσεις όπως η ρίψη νερού από ελικόπτερα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Εν τω μεταξύ η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανέβασε στο πέντε το επίπεδο του πυρηνικού δυστυχήματος από το τέσσερα που ήταν μέχρι τώρα στην επτάβαθμη κλίμακα. Στο επίεδο αυτό βρίσκεται στην ίδια θέση με το δυστύχημα στο Θρι Μάιλ Αίλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1979. Το δυστύχημα στο Τσέρνμπιλ βρισκόταν στη υψηλότερη κλίμακα, δηλαδή το επτά.
Οι Αρχές ελπίζουν τώρα ότι θα μπορέσουν να επιδιορθώσουν το καλώδιο ενέργειας σε τουλάχιστον δύο αντιδραστήρες ώστε να ξαναρχίσουν οι αντλίες νερού που χρειάζονται για να κρυώνουν τις ράβδους καύσιμου.
Την ίδια ώρα πυροσβεστικά οχήματα του ιαπωνικού στρατού άρχισαν να ρίχνουν νερό στον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα υπ΄αριθμό 3 του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, τον πλέον «επικίνδυνο», σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Οι αντλίες των πυροσβεστικών οχημάτων άρχισαν να ρίχνουν νερό στη δεξαμενή καύσιμου του αντιδραστήρα, ενώ ατμός υψώνεται από το ημι-κατεστραμμένο κτίριο που τον στεγάζει.
Επτά πυροσβεστικά οχήματα θα ρίξουν συνολικά 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Ενα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 1 του πυρηνικού σταθμού, στον οποίο το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμων πιστεύεται ότι μειώνεται, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Ομογενείς πυρηνικοί επιστήμονες για την κρίση στην Ιαπωνία
Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις διατυπώνουν δύο ομογενείς, πυρηνικοί επιστήμονες της Αυστραλίας για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η Ιαπωνία το πρόβλημα της διαρροής ραδιενέργειας.
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρώην επικεφαλής της Σχολής Πυρηνικών Μελετών του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα Γιώργος Δρακούλης δήλωσε πως θα ήταν καλύτερο αν οι Ιάπωνες άφηναν τους προβληματικούς αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού να κρυώσουν μόνοι τους αντί να τους ρίχνουν θαλασσινό νερό. «Η ρίψη θαλασσινού νερού ίσως να επιδεινώνει την κατάσταση», λέει ο κ. Δρακούλης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επαναληφθεί το φαινόμενο του Τσέρνομπιλ στη Φουκουσίμα.
Ενας άλλος ομογενής πυρηνικός ραδιολόγος, ο δρ Πίτερ Καραμόσκος πιστεύει πως οι αρμόδιοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να ψύξουν τους αντιδραστήρες. «Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά και οι συνέπειες να είναι οδυνηρές», ανέφερε ο δρ Καραμόσκος.
Νεώτερος απολογισμός:
Καθώς η Ιαπωνία εισέρχεται στην δεύτερη εβδομάδα μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ισοπέδωσε ολόκληρες παραλιακές πόλεις, μετράει 6.539 νεκρούς, περισσότερους από εκείνους που είχε προκαλέσει το 1995 ο σεισμός στο Κόμπε στη δυτική Ιαπωνία, και 9.522 αγνοούμενους, ενώ το ενδεχόμενο του πυρηνικού ολέθρου ακόμη δεν έχει απομακρυνθεί.
Στο Τόκιο, εκατομμύρια άτομα παρέμειναν κλεισμένα στα σπίτια τους φοβούμενα μια ξαφνική έκλυση ραδιενεργού υλικού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων βόρεια, αν και το πιθανότερο είναι ότι οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή θα μεταφέρουν τον καπνό ή τον ατμό μακριά από την πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα, προς τον Ειρηνικό.
Μέχρι στιγμής, η ραδιενέργεια δεν φαίνεται να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία όσων βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα Μάικλ Ο’ Λίρι.

H Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου