Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αλλά και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων ότι οι ΗΠΑ δεν θα επηρεαστούν από την ραδιενέργεια που προέρχεται από την Ιαπωνία οι κάτοικοι στην Ανατολική Ακτή της χώρας δεν κρύβουν την ανησυχία τους.
Στο Αναχάιμ της Καλιφόρνια, μάλιστα, οι κάτοικοι έχουν στραμμένα τις τελευταίες ημέρες τα βλέμματά τους σε ένα μεγάλο γκρίζο κουτί που είναι τοποθετημένο πίσω από το προαύλιο ενός σχολείου και το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας καταμετρητής της ραδιενέργειας που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Σε περίπτωση που τα επίπεδα της ραδιενέργειας ξεπεράσουν τα επιτρεπτά όρια για τον ανθρώπινο οργανισμό θα σημάνει συναγερμός κάτι που όλοι απεύχονται.
Προχθές, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, επανέλαβε δύο φορές, μάλιστα, πως οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές και οι εξιδανικευμένες επιστημονικές ομάδες που συμβουλεύουν την αμερικανική ηγεσία, δεν αναμένουν υψηλές ποσότητες ραδιενέργειας να πλήξουν αμερικανικό έδαφος είτε αυτό αφορά την Χαβάη, είτε Αλάσκα, είτε αμερικανικές ακτές στον ειρηνικό.
Ο Μπαράκ Ομπάμα επικαλούμενος τις ιατρικές Αρχές την χώρας δήλωσε, επίσης, πως δεν προτείνεται στους πολίτες να λάβουν το οποιοδήποτε προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση ραδιενεργού νέφους.
Δηλώσεις για το θέμα που έχει προκύψει με τα πυρηνικά της Ιαπωνίας δεν έκανε μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Από την πλευρά τους, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τους πολίτες ότι τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας είναι ασφαλή.
Πιο συγκεκριμένα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Ενέργειας, Στίβεν Τσου αλλά και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γκρέγκορι Τζάζκο, καταθέτοντας την Τετάρτη ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της ομοσπονδιακής Βουλής υποστήριξαν ότι τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας δεν θα πρέπει να αποτελούν πηγή ανησυχίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τσου δήλωσε στους βουλευτές ότι οι πολίτες μπορούν να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στα πυρηνικά εργοστάσια των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά έχουν σχεδιαστεί με παρόμοιες προδιαγραφές αυτών που βρίσκονται στην Ιαπωνία.
Από την πλευρά του, επικεφαλής της Αμερικανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γκρέγκορι Τζάζκο δήλωσε ότι όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας έχουν χτιστεί με προδιαγραφές που έχουν λάβει υπόψη τους ισχυρές φυσικές καταστροφές.
Ο Τζάζκο ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο για να του μεταφέρει τις τελευταίες πληροφορίες από την κατάσταση στην Ιαπωνία.
Ο Τζάζκο είπε, εξάλλου, στους βουλευτές ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο να φτάσει στις ΗΠΑ ραδιενέργεια από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες στην Ιαπωνία. Παρά τις διαβεβαιώσεις ωστόσο, από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κίνδυνος στις ΗΠΑ από τα προβλήματα που υπάρχουν στα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, η ανησυχία μεταξύ του αμερικανικού πληθυσμού είναι έντονη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο μεγάλες φαρμακαποθήκες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ξέμειναν από αντιραδιενεργά χάπια. Ο Τρόι Τζόουνς πρόεδρος της εταιρείας
Ανάλογες οι εκτιμήσεις και των ιθυνόντων της φαρμακευτικής Anbex Inc που δηλώνουν ότι μόνο σε μια ημέρα πούλησαν 10.000 συσκευασίες των 14 χαπιών ιωδίου έκαστη, στη Βιρτζίνια.
Ο πρόεδρος της Anbex Άλαν Μόρις, δήλωσε στη <Γουόλ Στριτ Τζέρναλ> ότι τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία του δέχεται περίπου 3 παραγγελίες ανά λεπτό για τα περιβόητα χάπια Iosat.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για το κατά πόσο ασφαλής είναι η πυρηνική ενέργεια, μετά το σεισμό και το τσουνάμι και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Ενας από αυτούς είναι ο ανεξάρτητος γερουσιαστής από το Κονέκτικατ (πρώην Δημοκρατικός και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος στις εκλογές του 2004) Τζο Λίμπερμαν.
Ο τελευταίος ήταν από τους πρώτους που έκανε δηλώσεις πάνω στο όλο θέμα καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της έναντι της πυρηνικής ενέργειας.
Εξάλλου, τον προβληματισμό της για το κόστος και τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας και στις ΗΠΑ εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χίλαρι Κλίντον σε συνέντευξη στο NBC.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνυπολογιστεί η κάλυψη του 20% των αναγκών της Αμερικής με πυρηνική ενέργεια.
Πηγές: N.Y. & A.P.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου