Πρόεδρος Αγίου Γεωργίου Λιν: Είμαστε αποφασισμένοι για όλα
Δεκάδες μηνύματα στην ιστοσελίδα μας από ενορίτες & ενδείξεις ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κοινότητες
Εάν δεν βρεθεί γρήγορα αποδεκτή λύση κίνδυνος να υπάρξει “ντόμινο”
ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του Αγίου Γεωργίου του Λιν, Ιωάννης Μεκλής, τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι για όλα, το συμβούλιο και η κοινότητα είμαστε ενωμένοι».
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του Αγίου Γεωργίου του Λιν, Ιωάννης Μεκλής, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» τόνισε ότι τόσο τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου όσο και τα μέλη της κοινότητας στέκονται δυνατά και ενωμένα εναντίον της αύξησης της οικονομικής συνεισφοράς από 68.000 σε 88.000 δολάρια ετησίως.
Ο κ. Μεκλής υπογράμμισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι για όλα». Σε περίπτωση, μάλιστα, που λάβουν κάποια επιστολή από τον κ. Μεθόδιο με την οποία να εντέλλεται στην απομάκρυνση του π. Γεωργίου Τσουκαλά και του κοινοτικού συμβουλίου «θα του την επιστρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεκλής.
Αναφορικά με τη Μεγάλη Εβδομάδα, είπε ότι «ήταν συνάμα και δύσκολη αλλά και πολύ πνευματική και συγκινητική» και συμπλήρωσε «αποκαρδιωθήκαμε διότι είχε αφεθεί μόνος του ο π. Γεώργιος, η Μητρόπολη δεν του έστειλε βοηθό». Και συνέχισε: «η Μητρόπολη γνωρίζει πως είμαστε μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες και τα προηγούμενα χρόνια έστελναν αυτόματα βοηθό, ακόμα και τότε που είχαμε και δεύτερο ιερέα στην κοινότητα».
Σχετικά με τη συμμετοχή του κόσμου, είπε πως «ήταν η ίδια όπως και τα προηγούμενα χρόνια και λίγο περισσότερη» και τόνισε πως «οι άνθρωποι ήταν εξοργισμένοι βλέποντας τον π. Γεώργιο να αγωνίζεται μόνος του, ενώ εκδήλωναν με κάθε τρόπο την υποστήριξή τους για τη στάση μας με την Μητρόπολη για το οικονομικό θέμα.
»Το θέμα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Δώσαμε 68.000 και μας επέστρεψαν τις επιταγές. Δεν υπάρχει άμεση επικοινωνία με κανέναν συμπεριλαμβανομένης και της Μητρόπολης, εμείς προχωρούμε ως εκκλησία. Δεν ρευστοποιήσαμε τις επιστραφείσες επιταγές. Η Αρχιεπισκοπή εξαργύρωσε τις επιταγές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και εξέδωσε επιταγή και μας την έστειλε. Του Μαρτίου μάς την επέστρεψαν όπως ήταν. Το βρίσκω λίγο περίεργο το θέμα διότι έγραψαν στο γράμμα ότι μας επιστρέφουν τις επιταγές κατόπιν υποδείξεως του πρωτοσυγκελεύοντα π. Τεντ Μπάρμπα, λέγοντας ότι πρέπει να στέλνουμε 9.000 το μήνα. Πίστευα ότι η τοπική Μητρόπολη δεν έχει λόγο σ’ αυτό και πως το οικονομικό κανονίζεται από την Αρχιεπισκοπή, οπότε είναι λίγο μπερδεμένο το θέμα για το ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις».
Σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι «το κοινοτικό συμβούλιο κι ολόκληρη η κοινότητα είναι ενωμένοι στο έπακρο όσο ποτέ άλλοτε», ενώ στην ερώτηση μέχρι ποιου σημείου είναι αποφασισμένοι να φθάσουν, απάντησε «μέχρι τέλους, θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος. Οι άνθρωποι έχουν εκφραστεί».
Στην ερώτηση «ας υποθέσουμε ότι αύριο ή την ερχόμενη εβδομάδα λάβετε ένα γράμμα από τον Μητροπολίτη Μεθόδιο στο οποίο σας λέγει ότι απολύεσθε εσείς και ο π. Τσουκαλάς, τι θα κάνατε;», ο κ. Μεκλής υπογράμμισε ότι «θα στείλουμε το γράμμα πίσω, δεν θα φύγουμε, παίρνουμε κατευθύνσεις από τους ενορίτες μας, πιστεύουμε δυνατά ότι αυτή η εκκλησία ανήκει στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου».
Αναφορικά με το πώς απαντά στο γεγονός και σ’ εκείνους που λένε ότι είμαστε ιεραρχική Εκκλησία και οφείλουμε να υπακούμε στον ιεράρχη, καθότι δεν είμαστε μία Εκκλησία του Μελισμού, ο κ. Μεκλής τόνισε πως «αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε και το οποίο είναι μεγαλύτερο από το πρόβλημα του Αγίου Γεωργίου. Δεν έχω τις γνώσεις για να μιλήσω γι’ αυτό. Είναι ιεραρχική η Εκκλησία και θέλουμε να το σεβαστούμε αυτό, θέλουμε να ανήκουμε στην Αρχιεπισκοπή ως σύνολο, ωστόσο υπάρχει κι ένα σημείο που λες αρκετά πια».
Ανέφερε ακόμη, ότι «νόμιζα πως ιεραρχική σημαίνει αγάπη θυσιαστική και προσέγγιση αλλά αποδείχθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες ότι είναι για χρήματα, δύναμη και εγώ, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες νομίζω πως είναι για δύναμη και εγώ, παρά για χρήματα».
Στην ερώτηση αν θα στείλουν πράγματι το γράμμα πίσω, ο κ. Μεκλής είπε «ναι θα το στείλουμε πίσω, δεν πάμε πουθενά εδώ θα μείνουμε. Εάν θέλουν να φτάσουν το θέμα στο σημείο του εφιάλτη των δημοσίων σχέσεων στα δικαστήρια και στο Γραφείο του Σερίφη, είμαστε έτοιμοι να πάμε εκεί. Οι ενορίτες είναι έτοιμοι να διαμαρτυρηθούν, να σταθούν γύρω από την εκκλησία και να μην αφήσουν κανέναν να μπει μέσα. Δεν θα αφήσουμε τον π. Γεώργιο να φύγει από αυτή την εκκλησία, όπως κι εμείς ως κοινοτικό συμβούλιο δεν πρόκειται να φύγουμε».
Αναφορικά με το αν το θέμα είναι για 20.000 δολάρια ή ζήτημα αρχής, είπε ότι «είναι λίγο κι από τα δύο. Πήγαμε με τον π. Γεώργιο και συναντηθήκαμε με την οικονομική επιτροπή της Μητρόπολης τρεις φορές εδώ και δύο χρόνια. Τους παρουσίασα τα λειτουργικά μας έξοδα και τον οικονομικό προϋπολογισμό και τους έδειξα πως το 2010 είχαμε έλλειμμα 10.000 δίνοντας στην Αρχιεπισκοπή 68.000 και τους είπαμε πως εάν σας δώσουμε περισσότερα θα εξακολουθήσουμε να χάνουμε χρήματα κι είπα τόσα μόνο μπορούμε να δώσουμε. Προσφέραμε 78.000 και είπαμε ότι θέλουμε να συμβάλλουμε, αλλά από εκείνο το σημείο και μετά δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς μας συμπεριφέρθηκαν. Οταν είπα στο συμβούλιο για τον τρόπο με τον οποίο μας μίλησαν (στη Μητρόπολη) δεν με πίστευαν».
Σημείωσε επίσης, πως «πρέπει να καταλάβουν (στη Μητρόπολη) ότι είμαστε εθελοντές εδώ και δίνουμε τον χρόνο και τα χρήματά μας, δίνουμε χρόνο από την οικογένειά μας. Σκοτωνόμαστε πραγματικά και αντί να έχουμε έναν διάλογο και μία συμφωνία, είπαν ότι η Κληρικολαϊκή Συνέλευση το ψήφισε πως θα πληρώνουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο και πρέπει να πληρώσετε. Τους είπα καταλαβαίνω πως η Κληρικολαϊκή θέσπισε αυτή τη διαδικασία, αλλά η κάθε διαδικασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί για όλους, αγωνιζόμαστε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας. Περνούμε όλο το καλοκαίρι μέχρι να έλθει το φεστιβάλ για να ανταποκριθούμε στην πληρωμή των λογαριασμών μας. Το Μάιο του 2010 έστειλα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) λέγοντας ότι θα πληρώσουμε 78.000 παρακαλώ απαντήστε μου γραπτώς για να μην έχουμε παρεξηγήσεις στο τέλος του έτους, αλλά δεν υπήρξε απάντηση. Πριν δύο χρόνια κάποιος ιδιώτης πλήρωσε τις 10.000 τη διαφορά και υπήρξε μία προφορική συμφωνία πως το ποσό της συνεισφοράς μας θα παρέμενε 78.000 για τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια». Ο κ. Μεκλής αρνήθηκε να κατονομάσει τον άνθρωπο που έδωσε τις 10.000, λέγοντας «θα προτιμούσα να μην το αποκαλύψω».
Σχετικά με το αν ο Μητροπολίτης Μεθόδιος ήταν παρών στις συνεδριάσεις, ο κ. Μεκλής είπε, πως «μόνο στην τελευταία με τον Γεώργιο Βουρβούλια από την Οικονομική Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής, αλλά δεν μίλησε. Η συνεδρίαση άρχισε με το να μας διαβάσουν από τους Κανονισμούς των Κοινοτήτων λέγοντάς μας βασικά πως εμείς είμαστε εδώ να κάντε αυτό που σας λέμε και η δική σας γνώμη δεν μετρά».
Στην ερώτηση ότι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος έστειλε γράμμα στις κοινότητες λέγοντας ότι όλα αυτά είναι ψέματα, εσείς κ. Μεκλή λέτε την αλήθεια στην Ομογένεια, είπε «απολύτως, δεν υπάρχει λόγος να σας πω ψέματα και δεν υπάρχει κάτι να κρύψω, αυτή είναι εθελοντική θέση».
Ο κ. Μεκλής, ο π. Τσουκαλάς και άλλοι από την κοινότητα του Λιν συμμετείχαν στην Κληρικολαϊκή της Μητρόπολης Βοστώνης, ενώ στην ερώτηση αν η Μητρόπολη έδωσε οικονομικό απολογισμό στις κοινότητες πως ξοδεύει τα χρήματα για τον Οίκο Φιλοξενίας, για το Μητροπολιτικό Κέντρο και τις Κατασκηνώσεις, είπε ότι «δεν είδα καμία οικονομική αναφορά» και συμπλήρωσε «νομίζω πως πρέπει να δίνουν. Οποιοσδήποτε συγκεντρώνει χρήματα εξ’ ονόματος οποιουδήποτε Οργανισμού, οφείλει να λέγει πώς ξοδεύει τα χρήματα».
Αποκάλυψε πως συμβούλια κι άλλων κοινοτήτων έχουν επικοινωνήσει με την κοινότητα του Λιν. Είπε «σαν Ελληνες γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον, μου λένε ανεπίσημα ότι σας υποστηρίζουμε, συμφωνούμε με αυτό που κάνετε και θα θέλαμε να μπορούσαμε να κάναμε κι εμείς το ίδιο».
Ο κ. Μεκλής ανέφερε ότι «οι άνθρωποι στο Λιν δεν αποδέχονται τον Μητροπολίτη Μεθόδιο στην κοινότητα» και αποκάλυψε πως «προσπάθησε να μας διαιρέσει με πολλούς τρόπους. Επιχείρησε να διαιρέσει το κοινοτικό συμβούλιο και τον π. Γεώργιο. Επειτα επιχείρησε να διαιρέσει την κοινότητα απαγορεύοντας τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης λέγοντας στους ανθρώπους πηγαίνετε να μιλήσετε στο κοινοτικό συμβούλιο προσπαθώντας να τους στρέψει εναντίον μας. Εκανε εκστρατεία να δημιουργήσει καινούργιο συμβούλιο τηλεφωνώντας σε ενορίτες οι οποίοι ούτε καν του απαντούν, προσπαθεί να μας χωρίσει».
Στην ερώτηση εάν είχαν μπροστά τους τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τι θα του έλεγαν, τόνισε πως «θα τον ρωτούσα πού είναι», ενώ αν συμφωνεί με τους ενορίτες οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση του κ. Μεθόδιου από τη Βοστώνη, είπε ότι «πιστεύω πως έχει χάσει το σεβασμό των ανθρώπων».
Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει για να δοθεί ένα τέλος στο ζήτημα, είπε ότι «πρέπει να άρουν τις κυρώσεις εναντίον του π. Γεωργίου και της κοινότητας και κατόπιν να καθίσουμε να μιλήσουμε. Οι ενορίτες ψήφισαν να μην πληρώσουν πάνω από 68 χιλιάδες. Η Μητρόπολη πρέπει να ανοίξει διάλογο. Ποτέ δεν υπήρξε διάλογος, από την αρχή υπήρξε επίθεση».
Στην ερώτηση τι έγινε εκείνο το όραμα του π. Τσουκαλά και του κ. Δημάκη για τη δημιουργία Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου, απάντησε ότι «το όνειρο δεν έσβησε, είμαι υπέρ της δημιουργίας του σχολείου. Τα παιδιά μου πηγαίνουν στο Ημερήσιο Καθολικό σχολείο διότι δεν θέλω να τα στείλω στο δημόσιο, εάν είχαμε σχολείο εδώ στην κοινότητα, θα τα έστελνα».
Στην ερώτηση πώς θα αντιδρούσε αν αυτή τη στιγμή άνοιγε η πόρτα κι έμπαινε ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, είπε: «θα καθόμουν κάτω να του μιλήσω». Εάν θα έπαιρνε την πρωτοβουλία να του τηλεφωνήσει ή να του γράψει, είπε «όχι διότι δεν ενεργώ από μόνος μου» και συμπλήρωσε «και τώρα που μιλώ σε σας έχω την εξουσιοδότηση του κοινοτικού συμβουλίου».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ