Τρίτη, 19 Απριλίου, 2011
Εκατοντάδες πολίτες, φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες αποχαιρέτησαν το απόγευμα τον τραγουδοποιό και ερμηνευτή Νίκο Παπάζογλου, που άφησε χθες την τελευταία του πνοή, στα 63 του χρόνια. Η κηδεία τελέστηκε στον Αγιο Θεράποντα της γενέτειράς του Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη.
Ο Νίκος Παπάζογλου έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στη δεκαετία του '60. Τότε έγραψε τα πρώτα του τραγούδια. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 έζησε στη Γερμανία προσπαθώντας να κάνει διεθνή καριέρα.
Το 1976 επέστρεψε στην Ελλάδα και γνωρίζεται με τον Διονύση Σαββόπουλο και το Μανώλη Ρασούλη, με αφορμή την παράσταση "Αχαρνής ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια". Οι τρεις τους, μαζί και με το Νίκο Ξυδάκη, υπέγραψαν τον δίσκο "Η Εκδίκηση της Γυφτιάς".
Τις επόμενες τρεις δεκαετίες γέννησε δίσκους και τραγούδια που αγαπήθηκαν. Ανάμεσά τους ο "Αύγουστος", "Τρελή κι αδέσποτη", "Κανείς εδώ δεν τραγουδά", "Αχ Ελλάδα". Ο Νίκος Παπάζογλου άνοιξε το δρόμο για μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Ορφέας Περίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας.
Παρόντες στην κηδεία ήταν πολλοί από τους συνεργάτες του καλλιτέχνες. Ανάμεσα τους οι: Διονύσης Σαββόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Πασχάλης Τερζής, Μαριώ, Πασχάλης (Αρβανιτίδης), Βασίλης Καρράς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Χρήστος Μητρέντζης, εκατοντάδες μουσικοί, καλλιτέχνες της πόλης. Παρόντες ήσαν επίσης: ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Σπύρος Πέγκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου, κ.α
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Παπάζογλου τήρησαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.
Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε να δοθεί το όνομα του Ν. Παπάζογλου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας, ενώ για το έργο και τη στάση ζωής του τραγουδοποιού μίλησαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου