Σάββατο, 30 Απριλίου, 2011
Οι συνεχείς καταιγίδες στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, προκάλεσαν το θάνατο σε περισσότερα από 200 άτομα, τραυμάτισαν πολλούς άλλους, κατέστρεψαν σπίτια και ολόκληρες περιοχές, με αποτέλεσμα να κηρυχτούν οι πολιτείες αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έγραψε χθες ο «Ε.Κ.».
Η Λορέτα Μπέλου, 60 περίπου χρόνων, που έμενε στο Νάσβιλ του Τενεσί, είχε πάει να περάσει μερικές ξέγνοιαστες μέρες με την αδελφή της και τον σύζυγο της τελευταίας σε «τρέιλερ» σε βουνό έξω από την Τσατανούγκα της ίδιας πολιτείας. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι που συνόδευαν την κακοκαιρία, είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί το «τρέιλερ» και οι δύο αδελφές να σκοτωθούν. Ο σύζυγος της αδελφής της κ. Μπέλου, μεταφέρθηκε με τραύματα σε νοσοκομείο της περιοχής.
Στο Νάσβιλ, εξάλλου, μόλις είχε αρχίσει να υποχωρεί η κακοκαιρία, ο Βαγγέλης Δαρσινός, 74 χρονών, ανέβηκε στην ταράτσα, γιατί είχαν φύγει από τον αέρα μερικά πλακάκια και έμπαινε το νερό της βροχής μέσα στο σπίτι. Την ώρα που κατέβαινε, και ενώ υπήρχε ακόμα αέρας, γκρεμίστηκε κάτω, και υπέστη κατάγματα στα πλευρά του, το δεξί του χέρι και το γοφό του. Ο Βαγγέλης Δαρσινός έχει μεγάλη οικογένεια με τέσσερα παιδιά και πολλά εγγόνια.
Ο αδελφός του, Σπύρος Δαρσινός, που μένει επίσης, στο Νάσβιλ, δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι αν και η καταιγίδα πέρασε μακριά από την περιοχή που μένει, υπήρχε δυνατός αέρας και συνεχής βροχή. «Στο δικό μας σπίτι έσπασαν δύο-τρία παντζούρια από τα παράθυρα, ενώ έφυγαν από την ταράτσα μας μερικά από τα επιστρωμένα εκείνα τεμάχια για να προφυλάξουν από τα νερά».
Ο ίδιος είπε ότι ήταν τύχη που η κακοκαιρία η οποία προξένησε τεράστιες και μεγάλες καταστροφές σε άλλες περιοχές, δεν «χτύπησε» την δική τους περιοχή. «Υπήρχαν μόνο μικροζημιές», πρόσθεσε.
Την ώρα της καταιγίδας, ο κ. Δαρσινός βρισκόταν στο σπίτι του. Μόλις είχε γυρίσει από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται η σύζυγός του, Σοφία, η οποία αυτές τις μέρες είχε υποβληθεί σε εγχείρηση.
«Από νωρίς την ίδια μέρα, είχαμε ειδοποιηθεί από τα μετεωρολογικά δελτία στην τηλεόραση και τα ραδιόφωνα, ότι έρχεται καταιγίδα», είπε. «Ενώ επρόκειτο να επιστρέψω στο νοσοκομείο, προτίμησα να παραμείνω στο σπίτι μέχρι να περάσει το κακό. Ηταν φοβερή η εμπειρία να νιώθεις όλο το σπίτι να τρέμει από τη μανία του καιρού. Είχα αρχίσει να φοβάμαι και να λέω στον εαυτό μου, ότι από στιγμή σε στιγμή θα φύγει η στέγη του σπιτιού μας. Φύσαγε πολύ και έπεφτε συνεχής, δυνατή και χοντρή βροχή. Μας σήκωσε στον αέρα και πέταξε διάφορους κάδους απορριμμάτων και έφυγαν πλακάκια της πίσσας από την ταράτσα. Εσπασαν, επίσης, από τον αέρα τρία παντζούρια από τα παράθυρά μας. Το ένα εξαφανίστηκε από το δυνατό αέρα. Ο κόσμος είχε φοβηθεί από τις προειδοποιήσεις και δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα».
Οπως είπε ο κ. Δαρσινός, η κακοκαιρία διήρκεσε μισή ώρα περίπου.
Επειδή τα άσχημα νέα είχαν γίνει γνωστά παντού, ο ίδιος είχε πολλά τηλεφωνήματα γνωστών και φίλων από τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Κεντάκι και άλλες περιοχές. «Ολοι ανησυχούσαν μήπως πάθαμε κάτι, αφού οι ειδήσεις έλεγαν για αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, καθώς και καταστροφές σπιτιών και περιοχών», συνέχισε ο κ. Δαρσινός.
Την άλλη μέρα, πήγε στο νοσοκομείο για να επισκεφθεί την σύζυγο του κ. Δαρσινού, ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας της Αγίας Τριάδος του Νάσβιλ, π. Γκρέγκορι Χόνχολντ. «Ανήσυχος επειδή η εκκλησία βρίσκεται επάνω σε λόφο, τον ρώτησα αν έγινε καμιά ζημιά από την κακοκαιρία», είπε ο κ. Δαρσινός. «Με καθησύχασε ότι τίποτε σοβαρό δεν συνέβη. Μόνο μερικοί κάδοι έφυγαν από τις θέσεις τους και σκόρπισαν τριγύρω».
Ο κ. Δαρσινός τόνισε ότι μένει 40 χρόνια στην πολιτεία του Τενεσί. «Τις καταιγίδες που έχουμε τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν τις είχαμε ποτέ μέχρι σήμερα», είπε. Και με το ποιητικό ταλέντο που διαθέτει, πρόσθεσε: «Είναι σαν ο πλανήτης μας να περνάει κρίση και τινάζει τα φτερά του για να πετάξει πιο ανάλαφρος και πιο αναμάρτητος στο ατέλειωτο μέλλον. Εχει κι αυτός τους λογαριασμούς του με το κάθε παρόν και κάνει τους κύκλους του, όμοιους με ό,τι γεννιέται και αναγεννιέται με τις αμαρτίες που τον βαραίνουν».
Στη Ατλάντα της Τζόρτζια, το βράδυ της Τετάρτης, παρά την κακοκαιρία που είχε προαναγγελθεί για αργότερα, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο εβδομαδιαίο δείπνο στην κοινοτική αίθουσα του Ευαγγελισμού. «Πολλοί φοβήθηκαν από την τηλεόραση και δεν ήλθαν και έτσι είχαμε λιγότερο κόσμο», είπε στον «Ε.Κ.» η Ευγενία Ρόγκλεν, υπεύθυνη του γραφείου της Κοινότητας. «Αλλά, κι αυτοί που ήλθαν, βιάστηκαν μετά να φύγουν. Πράγματι, ύστερα από λίγο άρχισε δυνατός αέρας και βροχή».
Για δυνατό αέρα και βροχή, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στη δική τους περιοχή, μίλησαν και ο Τζον Σταυρόπουλος και η σύζυγός του, Ξανθή, που μένουν στο Μόμπιλ της Αλαμπάμα.
Η Κατερίνα Ψαρά, που μένει στην πόλη Μπέρμιγχαμ, επίσης της Αλαμπάμα, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των θυμάτων στην πολιτεία τους, αλλά δεν άκουσε για προβλήματα ομογενών. «Το θέαμα ήταν εφιαλτικό, όταν βλέπαμε μακριά στον ουρανό, τα σημάδια της καταιγίδας», είπε.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Του Σταύρου Μαρμαρινού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου