Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

«Μεταδοτική» η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου, 2011

Οι επενδυτές και πολιτικοί στην Ευρώπη που ασκούν σχεδόν αδιάκοπές πιέσεις προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ίσως τελικά να το μετανιώσουν πικρά, και να έρθει μια στιγμή που θα εύχονται να μην το είχαν κάνει. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, στο οποίο τονίζεται ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλέσει επίσης επιδείνωση της κρίσης σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, και μάλιστα λίγες μόλις εβδομάδες μετά τα «μνημόνια» διάσωσης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης θα υποστεί μέγα σοκ, επειδή οι τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδας, όπως οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων, μεταξύ αυτών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ασφαλιστικά ταμεία, θα καταγράψουν ζημίες.
Ο αναλυτής Ντέιβιντ Βατς, της CreditSights Inc. στο Λονδίνο, το λέει ξεκάθαρα: «Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να προκαλέσει κρίση στην Ισπανία», και συμπληρώνει ότι δεν έχει σημασία πόσα θα κερδίσει η Ευρώπη από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς ο αντίκτυπος στην Ισπανία θα είναι πολύ μεγαλύτερος και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το τελικό κόστος.
Αλλά και ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρίας Joh. Berenberg Gossler & Co με έδρα το Λονδίνο, σημείωσε ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης του ελληνικού προβλήματος είναι πολύ σοβαροί καθώς η Ιρλανδία και η Ισπανία χρειάζονται ακόμα χρόνο για να φτιάξουν τα δημοσιονομικά τους.
Η φημολογία στην οποία επιδίδονται Γερμανοί αξιωματούχοι, ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο χωρίς εναλλακτικές παρά μόνο την αναδιάρθρωση, υπογραμμίζει την απροθυμία τους να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια για διάσωση, αγνοώντας παράλληλα τις εμπειρίες που παρελθόντος.
Οι κρίσεις δημόσιου χρέους συνήθως δεν είναι απομονωμένες. Η υποτίμηση στην Ταϊλάνδη το 1997 προκάλεσε την ασιατική κρίση, ενώ και η χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998 προκάλεσε μια παγκόσμια χρηματοοικονομική πανδημία.
Το ευρώ χθες σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του σε περίπου 4 μήνες, ενώ τα ελληνικά και τα πορτογαλικά ομόλογα εκτοξεύθηκαν σε νέα ρεκόρ, ωθώντας τα ασφάλιστρα σε ευρωζωνικά ρεκόρ, με τις φήμες περί αναδιάρθρωσης να πληθαίνουν.
Στο κλίμα αυτό, ο Ότο Φρίκε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών που συμμετέχει στον συνασπισμό της καγκελαρίου Μέρκελ, ανέφερε ότι «η Ελλάδα ίσως να μην αντέξει έως το καλοκαίρι».
Τα σχόλια αυτά υποδεικνύουν «έλλειψη υπομονής» που ενδεχομένως οδηγήσει σε βιαστικές κινήσεις, με τον κίνδυνο να υπάρξει μια αλυσιδωτή αντίδραση τύπου Lehman Brothers, αναφορικά με μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υπερβολικά μεγάλος, καθώς η Ισπανία και η Ιρλανδία χρειάζονται ακόμη χρόνο για να αντιστρέψουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου