Πέμπτη, 28 Απριλίου, 2011
Με συνεχείς συσκέψεις και δηλώσεις προσπαθεί η κυβέρνηση να ξορκίσει το κακό στο εσωτερικό της, καθώς οι τριγμοί στο οικονομικό πεδίο, αλληλοδιαδέχονται αυτούς στο πολιτικό. Ετσι, ο Πρωθυπουργός, κι ενώ τρέχουν οι προθεσμίες για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της Οικονομίας πρέπει να πείσει τους Υπουργούς του να συμφωνήσουν στα βασικά τουλάχιστον του προγράμματος αυτού, χωρίς να φαίνονται, τουλάχιστον προς τα έξω ότι κονταροχτυπιούνται επειδή έχουν διαφορετικές απόψεις.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, «η άποψη κανενός υπουργού δεν μπορεί να δεσμεύσει μία συλλογική κυβερνητική απόφαση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωθυπουργικό γραφείο περνούν από χθες ο ένας μετά τον άλλο, οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εμπλέκονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κι αυτό γιατί πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους.Τα μέτρα αυτά θα παρουσιαστούν στις 9 Μαϊου στην τρόικα, μετά πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή για να ψηφιστούν αρχές Μαϊου.
Οσο όμως στενεύουν τα χρονικά όρια, τόσο διευρύνονται οι διαφωνίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κάθετη διαφωνία της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνας Μπριμπίλη στην πρόθεση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να φέρει ρύθμιση για τα αυθαίρετα, ώστε να υπάρξουν και από εκεί κάποια έσοδα.
Η Υπουργός αν και στενή συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε τη δυσφορία του Γιώργου Παπανδρέου. Ως αποτέλεσμα χθες σημειώθηκε εντελώς ξαφνική συνάντηση των δύο Υπουργών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Real» δήλωσε ότι αφενός «δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης της Τίνας Μπιρμπίλη από την κυβέρνηση», και αφετέρου για τα αυθαίρετα, δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει απόφαση, που θα λαμβάνει υπόψη και το περιβάλλον και δευτερευόντως τα έσοδα.
Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, έστειλε και ένα μήνυμα, λέγοντας ότι «η άποψη κανενός υπουργού δεν μπορεί να δεσμεύσει μία συλλογική κυβερνητική απόφαση».
«Ο,τι έχει να κάνει με επιλογές της κυβέρνησης, είναι απόφαση συλλογική και αυτό είναι ξεκάθαρο. Στο τέλος, αυτό που προέχει είναι η λήψη απόφασης σε συλλογικό κυβερνητικό επίπεδο», πρόσθεσε.
Ο κ.Πεταλωτής προσπάθησε, βεβαίως, να δώσει μία αισιόδοξη εικόνα προς τα έξω, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, ούτε πρόωρων εκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε «βλαπτικές» για τον τόπο.
Και μπορεί για το δεύτερο να έχει δίκιο, αλλά όλα τα σενάρια που κυκλοφορούν, συνηγορούν υπέρ ενός δομικού ανασχηματισμού, έτσι και διαπιστώσει ο Πρωθυπουργός ότι συνεχίζονται οι διαφωνίες.
Κάτι που παρατηρείται ακόμη και στις συναντήσεις των διαφόρων Υπουργών με τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα και με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Newscode.gr», στις συναντήσεις που γίνονται από προχθές στο Μαξίμου διαπιστώνεται ότι ελάχιστοι είναι οι πρόθυμοι Υπουργοί, όσοι δηλαδή δέχονται να προχωρήσουν με τα αυστηρά μέτρα που μένει να ανακοινωθούν και τα οποία θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Η ίδια ιστοσελίδα μάλιστα αναφέρει την ανεπιβεβαίωτη, να στέλνει απροειδοποίητα στα υπουργεία την στενή του συνεργάτιδα (σ.σ. κάτι σαν προσωπάρχη του Μαξίμου) Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία θα αναλαμβάνει να τσεκάρει τι από όσα συμφωνούνται στη διάρκεια των συσκέψεων, υλοποιείται. Λέγεται μάλιστα ότι αυτές οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις έχουν κιόλας ξεκινήσει, καθώς οι τριμερείς συναντήσεις στο Μαξίμου άρχισαν πριν από αρκετές μέρες.
Και δεν είναι μόνο η διαφωνία της Υπουργού Περιβάλλοντος. Μόλις την Κυριακή του Πάσχα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, μιλώντας στη Σχολή Μηχανικού αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο κλείσιμο του 6ου Συντάγματος Πεζικού στην Κόρινθο, που σημειωτέον βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια και τόνισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των αλλαγών που θα βοηθήσουν τόσο στη μείωση του κόστους όσο και στη δημιουργία ενός πιο σφιχτού και ευέλικτου στρατεύματος. Αφησε αιχμές όμως χωρίς να τον κατονομάσει κατά του Προέδρου της Βουλής που ζήτησε να παραμείνει ανοικτό το στρατόπεδο-κέντρο νεοσυλλέκτων, το Αργος Ορεστικού, κάτι που ικανοποίησε ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο μεγάλος κίνδυνος για την κυβερνητική συνοχή, ωστόσο, ελλοχεύει στο αν θα πειθαρχήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Εϊναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδη, στον ραδιοσταθμό «Σκάι» ότι θα δώσει όλες τις μάχες για να κρατηθεί το 51% της ΔΕΗ στον έλεγχο του κράτους και εκτίμησε ότι αν φύγει η ΔΕΗ από την Κοζάνη, η περιοχή θα υποστεί οικονομική ζημιά και το κράτος θα χάσει τεράστια κεφάλαια.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και οι Υπουργοί Χρήστος Παπουτσής και Λούκα Κατσέλη.
Είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι, οπότε ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο δίλημμα πρόωρες εκλογές ή πισωγύρισμα. Προς το παρόν ακούει και συσκέπτεται. Αν δει ότι συνεχίζεται η ασυνεννοησία θεωρείται σίγουρο ότι θα προχωρήσει σε ένα δομικό ανασχηματισμό που ίσως να «συνετίσει» και τους διαφωνούντες βουλευτές του.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Άρη Παπαδόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου