Πέμπτη, 7 Απριλίου, 2011
Ο Γ. Παπανδρέου έχει κάποιες ιδέες για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, τις οποίες και θα μεταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης στην εφημερίδα Washington Post, όπως και ο ίδιος επιβεβαίωσε χθες σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την «Ε».
Ο κ. Δόλλης δεν θέλησε να μιλήσει «αντί» του πρωθυπουργού, επανέλαβε ωστόσο ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη Λιβύη είναι γνωστές και έχουν αναπτυχθεί τόσο από τον Γ. Παπανδρέου όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Κυριακή με τον απεσταλμένο του Καντάφι Αμπντέλ Ατι αλ Ομπέιντι.
Δηλαδή ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας διεξάγονται προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και προστασία των αμάχων. Από εκεί και πέρα προκειμένου να βρούμε μια βιώσιμη λύση στη Λιβύη, θα πρέπει να την αναζητήσουμε με πολιτικούς όρους και εκεί ακριβώς εστιάζουν οι προσπάθειες της Ελλάδας».
Πάντως, σύμφωνα με τη διατύπωση της αμερικανικής εφημερίδας, ο κ. Δόλλης φέρεται να έχει πει ότι εντός των επομένων ημερών ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει «σχέδιο ειρήνης για τη Λιβύη». Κάτι που ο ίδιος διαψεύδει, τονίζοντας πως γνωρίζει ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» και ότι βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τόσο «υπερφιλόδοξους» στόχους.
Σε ό,τι αφορά το μήνυμα Καντάφι που μετέφερε ο Ομπέιντι, πάντως, στη συνέντευξη στη Washington Post, ο υφυπουργός λέει ότι ήταν πως «θα πρέπει να αποφύγουμε έναν εμφύλιο πόλεμο και η κρίση πρέπει να λήξει». Στην επικοινωνία του με την «Ε», ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι στη συνάντηση δεν ειπώθηκε λέξη ούτε για τους υιούς Καντάφι, αλλά ούτε και για τον ίδιο τον ηγέτη της Λιβύης. Κατέστη πάντως σαφής η πρόθεση του καθεστώτος να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου.
Πηγή: Ελευθεροτυπία, Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου