Κυριακή, 29 Μαΐου, 2011 Μια υπόγεια σήραγγα με ταφικούς θαλάμους εντόπισαν αρχαιολόγοι στην πόλη Τεοτιουακάν.
Μία σήραγγα μήκους 120 μέτρων, που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, εντόπισαν Μεξικανοί ερευνητές κάτω από το Ναό του Ερπετού στην προκολομβιανή πόλη Τεοτιουακάν, η οποία απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μεξικού. Η σήραγγα φαίνεται ότι είχε σφραγιστεί πριν από περίπου 1800 χρόνια.
Οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού κατάφεραν να τη βρουν με τη βοήθεια ενός ραντάρ. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Σέρχιο Γκόμες Τσάβες, του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, η στοά παρουσιάζει μια «εικόνα του κάτω κόσμου». Οι ειδικοί βρήκαν «μια σειρά από σύμβολα, που φαίνεται ότι καταλήγουν στους ταφικούς θαλάμους, στο τέρμα της σήραγγας». Η σήραγγα βρίσκεται σε βάθος 14 μέτρων και έχει μήκος 120 μέτρων.
«Στο τέρμα της υπάρχουν πολλοί θάλαμοι που μπορεί να φιλοξενούσαν τα λείψανα των ηγεμόνων αυτού του μεσοαμερικανικού πολιτισμού. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα σε παγκόσμια κλίμακα», είπε ο Γκόμες Τσάβες. Το Τεοτιουακάν, με τις τεράστιες πυραμίδες του Ήλιου και της Σελήνης, τα μέγαρα, τους ναούς, τα σπίτια, τα εργαστήρια, τις αγορές και τις λεωφόρους, είναι η μεγαλύτερη προκολομβιανή πόλη της Μέσης Αμερικής. Έφτασε στο ζενίθ του μεταξύ 300-600 μ.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου