Οι «καυτοί» διάλογοι στην πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Νέους ειδικούς φόρους στο φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά και περικοπές σειράς επιδομάτων (πλην του οικογενειακού και του χρονοεπιδόματος) αποφάσισε στη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα πρώτα μέτρα του νέου πακέτου που θα έρθουν στη Βουλή και αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχεια της βοήθειας από τους δανειστές μας είναι τα εξής:
Νέοι φόροι
-Επιβάλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αναψυκτικά.
-Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης.
-Επιβάλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο αλλά θα εξακολουθήσει να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο
-Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ
Περικοπές μισθών
-Κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης - εξομάλυνσης στο δημόσιο.
-Επιβάλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου
Αποκρατικοποπιήσεις «εξπρές»
-Ταχυδρομικό ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, καζίνο Πάρνηθας, επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος
-ΤΤ και λιμάνια πρώτα στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων
Δηλώσεις ανώνυμης κυβερνητικής πηγής στο Bloomberg
Η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των δύο μεγαλυτέρων λιμανιών της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του προγράμματος εκποίησης δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του χρέους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που μετείχε σε σημερινή υπουργική συνάντηση στην Αθήνα.
Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν μείνει ακόμη αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2011 - 2015.
Τα μέτρα επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής
Εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ξεκινήσει άμεσα, επιπρόσθετες παρεμβάσεις ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ για το 2011, καθώς και εξασφάλιση άλλων 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015 αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.
Στόχος, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1% το 2015 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% που θα βοηθήσουν στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθεί Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και ακίνητη περιουσία και ανάμεσα στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις που ανέφερε ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΠΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, κ.ά.
Η πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Παρά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ότι στο Υπουργικό θα υπήρχε ένταση, τελικώς υπήρξε ομοφωνία στα μεγάλα ζητήματα.
Οι πρώτοι ομιλητές Ανδρ. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας και Αννα Διαμαντοπούλου καθόρισαν το κλίμα της συνεδρίασης με τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι δεν θα προχωρήσει κανένα πρόγραμμα και η χώρα δεν θα αλλάξει αν ορισμένοι δίνουν ανόρεχτες μάχες οπισθοφυλακής. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε ταχύτερους ρυθμούς στην αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας «Αν δεν βγούμε με ενιαία φωνή από αυτή τη συνεδρίαση και να προγραμματίσουμε το αύριο, τότε θα έχουμε λύσει το χειρόφρανο για τη χρεοκοπία» και ζήτησε να εξηγήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου γατί υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους στόχους και την εφαρμογή τους. Πρότεινε ακόμα τρία σημεία που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα: ρευστότητα στην αγορά, αξιοποίηση της περιουσίας, συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο και επιπλέον να ορισθεί υφυπουργός αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεσει να αντέξει αν τεθούν θέματα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας ή θέματα συνταγματικά όπως είναι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή αν ζητηθεί η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. «'Εχουμε αγγίξει τα όρια της εξουσιοδότησης μας από τον ελληνικό λαό, γιαυτό χρειάζεται να αναζητήσουμε με σοβαρότητα συναίνεση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα", σημείωσε.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Δήμητρα Κρουστάλλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου