Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δευτέρα, 30 Μαΐου, 2011
*   Αθήνα, Μιλάνο, Παρίσι και άλλες 100 πόλεις σε μία ταυτόχρονη ειρηνική διαμαρτυρία. Δεκάδες χιλιάδες «Αγανακτισμένοι», ένα πολύχρωμο πλήθος όλων των ηλικιών, κατέκλυσαν την Κυριακή την πλατεία Συντάγματος στη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή συγκέντρωση του κινήματος που διαδηλώνει εδώ και πέντε ημέρες κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας. Οι «Αγανακτισμένοι» φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ τις 50.000, συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και την Ευρώπη.
*   Για σενάρια εκτροπής και αλλοίωση της λαϊκής εντολής έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας το απόγευμα της Κυριακής τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις συζητήσεις για «κυβέρνηση προθύμων» και για νέο εκλογικό νόμο. Απαντώντας και στο θέμα της λεγόμενης κυβέρνησης τεχνοκρατών είπε ότι «δεν φθάνει που παρέδωσαν την οικονομία στους τραπεζίτες, πάνε να παραδώσουν και την λαϊκή εντολή». Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και τον Γ.Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι είναι πανικόβλητοι και αξιοθρήνητοι.
*   Την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ συγκαλεί τη Δευτέρα το μεσημέρι (12:30) ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν συναινεί με τα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναφέρουν ότι όσοι τού ζητούν να γίνει συνένοχος στο λάθος, «στην πραγματικότητα επιδιώκουν να τον ακυρώσουν πολιτικά».
*   «Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, αλλά όχι εχθροί» τόνισε την Κυριακή ο πρωθυπουργός μιλώντας σε τοπικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Αναφερόμενος στο Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο τόνισε ότι «συγκλίνουμε σε πολλά», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι, τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν το καθήκον τους. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τα Καλάβρυτα μαζί με τον Καναδό ομόλογό του. Στη διάρκεια της επίσκεψης σημειώθηκαν αντιδράσεις.
*   Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι η ίδρυση εφετείου στο Αγρίνιο, όπως προβλέπει φετινό Προεδρικό Διάταγμα, αντίκειται στην ορθολογική οργάνωση της Δικαιοσύνης, αφού δεν υπάρχει προσωπικό και κτίριο και δεν έχει προηγηθεί γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου.

Κόσμος
*   Συριακά τανκ περικύκλωσαν τις πόλεις Ραστάν και Ταμπισέχ, δύο από τις πόλεις στις οποίες έχουν γίνει μεγάλες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Άσαντ, ενώ οι δυνάμεις του στρατού που βγήκαν στους δρόμους άνοιξαν πυρ σκοτώντας, σύμφωνα με μάρτυρες, τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους. Οι οργανώσεις ακτιβιστών αναφέρουν επίσης πως οι δρόμοι που οδηγούν στις δύο πόλεις έχουν αποκλειστεί.
*   Ο κατηγορούμενος για γενοκτονία πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς υποστηρίζει ότι ουδεμία ανάμειξη είχε στη χειρότερη θηριωδία επί ευρωπαϊκού εδάφους από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μλάντιτς ισχυρίζεται ότι δεν έδωσε εντολή για τη σφαγή στη Σρμπρένιτσα «που μπορεί να έγινε πίσω από την πλάτη του», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γιος του. Τη Δευτέρα αναμένεται η έφεση κατά της έκδοσης Μλάντιτς στη Χάγη με τους συνηγόρους του να επιμένουν ότι η διανοητική υγεία του πελάτη τους έχει επιδεινωθεί. Το ICTY αναμένει πάντως την «άφιξη» Μλάντιτς εντός των επόμενων 24ώρων.
*   Τη μεταφορά του Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη μέσα στην εβδομάδα περιμένει το ειδικό Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΙCTY), όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ICTY Μεχμέτ Γκουνέι. Το περιβάλλον του Μλάντιτς, που βρίσκεται υπό κράτηση στο Βελιγράδι και επικαλείται σοβαρά προβλήματα υγείας για να μην εκδοθεί στη Χάγη, επιμένει ότι ο πρώην στρατηγός δεν έχει καμία σχέση με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, την κυριότερη κατηγορία σε βάρος του. Γερμανός ορίστηκε προεδρεύων στη σύνθεση του δικαστηρίου για την υπόθεση, την οποία συμπληρώνουν ένας Ολλανδός και ένας Νοτιοαφρικανός δικαστικός.
*   Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ζορζ Τρον, στέλεχος της κυβέρνησης Σαρκοζί, υπό την πίεση που προκάλεσε η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης δύο κρατικών υπαλλήλων προχωρά η γαλλική Δικαιοσύνη. Ο Ζ.Τρον, αρμόδιος της γαλλικής κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση, απορρίπτει ως αποκυήματα φαντασίας τις κατηγορίες αλλά είχε αναγνωρίσει πως από τη φημολογία «εγείρεται ζήτημα παραίτησής του».
*   Υπέρ της νομιμοποίησης του διαζυγίου ψήφισαν οι πολίτες της Μάλτας, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Λόρενς Γκόνζι. Ο ίδιος είχε ταχθεί κατά της νομιμοποίησης, ωστόσο, σε 10 από τις 13 εκλογικές περιφέρειες της νησιωτικής χώρας οι κάτοικοι ψήφισαν «ναι». Η Καθολική Μάλτα ήταν η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, όπου το διαζύγιο δεν επιτρεπόταν.

Οικονομία
*   Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους εντός των προσεχών ημερών, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή πίεση για μεγαλύτερες μειώσεις κρατικών δαπανών και επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων για αποκρατικοποιήσεις.
*   Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους εντός των προσεχών ημερών, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή πίεση για μεγαλύτερες μειώσεις κρατικών δαπανών και επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων για αποκρατικοποιήσεις.
*   Η Ομάδα των Οκτώ (G8) υποστηρίζει ομόφωνα την υποψηφιότητα της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Η Λαγκάρντ αρχίζει περιοδεία με πρώτο σταθμό τη Βραζιλία με στόχο να κερδίσει τη στήριξη των αναδυόμενων οικονομιών,

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου