Υπερψηφίστηκε με 155 «ναι» επί της αρχής
και επί των άρθρων ο εφαρμοστικός νόμος.
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2011Υπερψηφίστηκε στη Βουλή επί της αρχής και επί των άρθρων, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εφαρμοστικός νόμος για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Επί της αρχής υπερψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την ανεξάρτητη βουλευτή Έλσα Παπαδημητρίου, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία δήλωσε «παρών». Ειδικότερα, υπέρ δήλωσαν 155 βουλευτές, κατά 136 και 5 «παρών».
Στην ψήφιση των άρθρων παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στη στάση των κομμάτων, αλλά και μεμονωμένων βουλευτών. Η ΝΔ υπερψήφισε 22 από τα 49 άρθρα και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν αποκρατικοποιήσεις, περιστολές δαπανών και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ενώ καταψήφισε όλα τα φορολογικά και περιβαλλοντικά άρθρα.
Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος ψήφισε «όχι σε όλα» καταγγέλλοντας το προεδρείο για «προσπάθεια φίμωσης βουλευτών», επειδή δεν του δόθηκε ο λόγος κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ενώ «όχι σε όλα» δήλωσε και ο βουλευτής Λέσβου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Γαληνός.
Επίσης, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, δήλωσαν «όχι σε όλα», ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία καταψήφισε τις φορολογικές ρυθμίσεις και τα άρθρα για τη δημόσια περιουσία.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, εξάλλου, καταψήφισε δέκα από τα άρθρα του νομοσχεδίου που αναφέρονται στις αποκρατικοποιήσεις, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και στην παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας. Μάλιστα κατήγγειλε διάκριση σε συναδέλφους της βουλευτές, καθώς, όπως είπε, κάποιοι πήραν το λόγο για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους, ενώ άλλοι αποκλείστηκαν.
Επίθεση από Σαμαρά
«Σας το λέμε ξεκάθαρα και σας το λέμε από τώρα για να κάνετε τους λογαριασμούς σας. Εμείς αν δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά η κατεύθυνση της πολιτικής σας θα το καταψηφίσουμε και το Μνημόνιο 2. Και με 180 και με 250 και με 300 ψήφους να το φέρετε».
Με αυτή τη χαρακτηριστική αποστροφή ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθάρισε νωρίτερα στη Βουλή κατά την συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου, την στάση που θα κρατούσε το κόμμα του σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νέα δανειακή σύμβαση και απαιτήσει να υπερψηφιστεί με 180 βουλευτές.
Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για αντισυνταγματικό χαρακτήρα μιας τέτοιας απόφασης, πρόσθεσε ότι «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη πολιτική αστάθεια και εκτροπή».
«Αν έχουν γίνει αλλαγές αν έχει επιτραπεί στην Ελλάδα να αναπνεύσει και στην Οικονομία να ανακάμψει, θα το ψηφίσουμε ακόμα και ως απλό νόμο να το φέρετε», τόνισε ο κ.Σαμαράς. Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποδράσει μέσα από πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζοντας: «Εκβιασμούς δεν δεχόμαστε. Εκτός αν εκείνο που δεν σας άφησαν οι δικοί σας να κάνετε, δηλαδή να παραιτηθείτε πριν λίγε μέρες, τώρα θέλετε να το κάνετε ζητώντας 180. Τέτοια μανία παραίτησης έχετε».
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι δεν διαπραγματεύονται, αλλά επαναλαμβάνουν μονότονα ότι η μόνη λύση είναι το Μνημόνιο. Ανέφερε ότι με αυτή την οικονομική συνταγή και με αυτή τη θεραπεία, γιατρειά δεν υπάρχει και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της ΝΔ για ένα διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση έχουν ήδη βρει ανταπόκριση από την ίδια την Τρόϊκα.
«Είναι απογοητευτικό να ταυτίζεται η κυβέρνηση απόλυτα με ότι προτείνει η Τρόϊκα και να το δέχεται χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης και αντίστασης και να επιτίθεται σε εμένα.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως ένα ακόμα βήμα στο λάθος δρόμο που οδηγεί πιο βαθιά στο αδιέξοδο, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν δέχθηκε την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας έκανε πίσω για μικροκομματικούς λόγους γιατί δεν αντέχει να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο.
Τεράστιες ευθύνες στη κυβέρνηση καταλόγισε ο πρόεδρος της ΝΔ και για τα χθεσινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, μίλησε «για πανηγυρική αποτυχία της στο να προστατεύσει την ελευθερία των πολιτών και την ασφάλεια της χώρας» και για «περίεργες σκηνές που μυρίζουν παρακράτος», ενώ κάλεσε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δώσουν απαντήσεις στη Βουλή.
Βενιζέλος: «Η χώρα προσέρχεται ισχυρότερη στο Eurogroup»
Το δρόμο της συστράτευσης και της κοινής ευθύνης προέκρινε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας το πρωί στη Βουλή εμφανίστηκε βέβαιος ότι την Κυριακή η χώρα μας προσέρχεται στο Eurogroup ισχυρότερη μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου. Παρ΄όλα αυτά όμως ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι, παρά τις δηλώσεις των εταίρων μας για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, τα πράγματα εξακολουθούν να μην είναι εύκολα, διότι πρέπει να έχουμε σαφή μηνύματα για τη συμμετοχή τους στη διαχείριση του χρέους και επιπλέον πρέπει να ξεπεράσουμε και εμπόδια που υψώνουν χώρες όπως η Φινλανδία που αξιώνουν την παροχή εγγυήσεων για τη συμμετοχή τους.
Ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μετά την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, αν και δήλωσε βέβαιος ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η αίσθηση του καθήκοντος» και ότι τα κόμματα «θα συναντηθούν στο δρόμο της συστράτευσης και της κοινής ευθύνης», δεν δίστασε να επικρίνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του.
«Σήμερα ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε στη Βουλή με πολύ μεγάλη άνεση και αυτοπεποίθηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χθες ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο και η χώρα υπάρχει σήμερα δημοσιονομικά, είναι αξιόπιστη και μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση τη σκληρή διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας μας», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε και τον Πρόεδρο και τους βουλευτές της ΝΔ να αναλογιστούν τί θα έλεγαν σήμερα αν είχε καταψηφιστεί χθες το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα: «Τι θα έλεγε σήμερα ο κ. Σαμαράς αν είχε απορριφθεί το μεσοπρόθεσμο. Τί θα έλεγε στον ελληνικό λαό; Τί θα έλεγε στους καταθέτες, στις τράπεζες; Τί θα έλεγε στους ανέργους; Τί θα έλεγε στην Ευρώπη; Στους εταίρους μας; Ποιος θα καλούσε σήμερα τον πρόεδρο της ΝΔ; Ποιος θα τον δεχόταν; Τι θα του έλεγε»;
Σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις του Προέδρου της ΝΔ ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να «περάσει» από τη Βουλή το νέο Μνημόνιο με 180 ψήφους τότε θα πάμε σε εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι στην ουσία ζητάει από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μόνη της, να μην τολμήσει να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία για τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά να την ψηφίσει μόνη της για να εξακολουθήσει να κυβερνά. «Η ΝΔ φοβάται τη διακυβέρνηση της χώρας και ο κ. Σαμαράς θέλει να συγκεντρώνει πολιτικό κεφάλαιο στις δημοσκοπήσεις», δήλωσε σε καταγγελτικό τόνο ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας υπονομευτική για το κύρος του πολιτικού συστήματος τη φράση του προέδρου της ΝΔ, ότι αποδέχθηκε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας παρότι είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις.
Αναφορικά με την κριτική που διατυπώνεται απέναντι στα σκληρά φορολογικά μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκβιάζει την κοινή λογική όταν επιχειρεί να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα που θέλει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, την ώρα που η ΝΔ είναι οπαδός της μειωμένης φορολογίας. «Έπρεπε να φέρουμε ένα σωστικό πρόγραμμα. Δεν καταλαβαίνει ο κ. Σαμαράς ότι τα μέτρα βραδύτερης απόδοσης δεν θα μας λύσουν το άμεσο πρόβλημα της ταμιακής επιβίωσης», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Θα λέγαμε όχι αν μας δινόταν η δυνατότητα για πιο βραδεία και σταδιακή προσαρμογή; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι είμαστε οπαδοί της ύφεσης; Προφανώς και θέλουμε μέτρα ανάτασης και κοινωνικής συνοχής αλλά όταν είσαι δανειζόμενος πρέπει να κινηθείς στα πολύ στενά περιθώρια ενός συσχετισμού δυνάμεων που δεν είναι μόνο πολιτικός δυστυχώς, αλλά είναι και οικονομικός».
Κουβέλης: «Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού διατηρεί την πληγή της κρίσης»
Τη βεβαιότητά του ότι, αυτή την πολιτική δεν την αποδέχεται η ελληνική κοινωνία και την αποκρούει, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, με σημερινή δήλωσή του, αναφερόμενος στην κατάσταση που δημιουργείται μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι, «η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου διατηρεί την πληγή της κρίσης. Με δραματικές συνέπειες για την κοινωνία, για την κοινωνική συνοχή, για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, για τους συνεπείς φορολογούμενους».
Καρατζαφέρης: «Από δω και πέρα ότι φέρνει το ΠΑΣΟΚ δεν θα το στηρίξουμε»
«Από δω και πέρα ότι φέρνει το ΠΑΣΟΚ δεν θα το στηρίξουμε. Γιατί δεν κάνει και πρέπει να φύγει», ξεκαθάρισε με την φράση αυτή τη μελλοντική στάση του απέναντι στα νομοθετήματα της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ταυτόχρονα καταλόγισε και στη ΝΔ ευθύνες, τόσο για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα όσο και τη σημερινή της θέση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Επανέλαβε, επίσης, την ανάγκη για εθνική συνεννόηση ζητώντας συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.
«Είναι σαν δύο δολοφόνοι πάνω από το πτώμα να μαλώνουν για το ποιος φόνεψε περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά και έψεξε τον κ. Σαμαρά γιατί αποκάλυψε τη στάση του στη Βουλή αντί να μπλοφάρει και να προκληθούν εκλογές. Ρώτησε, μάλιστα, προς την ΝΔ «αφού το μείζον είναι να πέσει το ΠΑΣΟΚ, και η μακροημέρευση αυτής της κυβέρνησης δεν ωφελεί τον τόπο, γιατί μία ψηφίζετε και μία όχι τα νομοσχέδιά του;».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε, πως θεωρεί δεδομένη την αποτυχία του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει το Μνημόνιο, και ως εκ τούτου δεν προσφέρει πλέον τα εχέγγυα για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, γι αυτό «θα λέμε όχι σε όλα ότι φέρνει πλέον το ΠΑΣΟΚ» και αιτιολόγησε: «Δεν θέλουμε να αλλάξει ο Μανωλιός».
«Να πούμε στο λαό να δώσει την εντολή που σας την ψιθυρίζει στο αυτί και δεν την ακούτε. Πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.
Αναφερόμενος στα επεισόδια στην Αθήνα, καταλόγισε ανικανότητα στην κυβέρνηση να συλλάβει τα 200 αυτά άτομα, όπως είπε, που καίνε και ξανακαίνε την Αθήνα αλλά και στην προηγούμενη για τον ίδιο λόγο. Διερωτήθηκε μάλιστα: «Αυτοί οι δύο που δεν μπορούν να πιάσουν διακόσια άτομα, θα σώσουν την Ελλάδα;» και συμπερασματικά είπε: «Όχι είναι ανίκανοι. Το αποδεικνύουν κάθε μέρα».
Μπακογιάννη: «Θα δώσουμε τη μάχη μας για την στήριξη της Οικονομίας»
«Θα δώσουμε τη μάχη μας για την στήριξη της ελληνικής Οικονομίας κι οφείλουμε να την δώσουμε γιατί αλλιώς στη Βουλή την επόμενη φορά η ένταση που ζήσαμε σήμερα θα είναι επί εκατό», είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου.
Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ο εφαρμοστικός σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση, προσθέτοντας πως η μεν κυβέρνηση αυτάρεσκα ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέψει την κατάρρευση της Ελλάδας, αν και ξέρει ότι δεν θα πετύχουν οι στόχοι ούτε οι αριθμοί του Μεσοπρόθεσμου, ο δε κ. Σαμαράς προσήλθε και αφού έκανε προσπάθεια να τα μπαλώσει προς το ΕΛΚ, προανήγγειλε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα, η οποία ωστόσο είπε πως με τις προτάσεις της ΝΔ θα πήγαινε το έλλειμμα 15%.
Αναφερόμενη στα χθεσινά επεισόδια η κυρία Μπακογιάννη, εξέφρασε την λύπη της, γιατί ο κ. Παπουτσής δεν έκανε καμία αναφορά στα όσα έγιναν χθες στα Χανιά, όπου καταστράφηκαν τα γραφεία όλων των βουλευτών, εκτός του κ. Δαμιανάκη, γιατί ήταν στον τέταρτο όροφο από μία ομάδα 600 ανθρώπων, η οποία έκανε βόλτες χθες στα Χανιά έκαιγε ότι έβρισκε μπροστά της. «Αυτοί είναι γνωστοί και τους ξέρει η ΕΛΑΣ», είπε και απευθύνθηκε προς τον κ. Παπουτσή για να πει ότι περιμένει από εκείνον να γίνουν συλλήψεις στα Χανιά και να και να πουν ποιοι είναι τίνος κόμματος είναι στελέχη και ποιόν υπηρετούν.
Τα επεισόδια στα Χανιά καταδίκασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου