Πέμπτη , 2 Ιουνίου, 2011
Το ενδεχόμενο να υποβάλλουν την παραίτησή τους από το αξίωμά τους οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, για να προκληθούν εκλογές, εξετάζει ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο και έκλεισε ραντεβού για να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Καρατζαφέρης, μπροστά στο εκρηκτικό κλίμα που δημιουργείται στην κοινωνία, επιδιώκει όχι μόνο πρόωρες εκλογές, αλλά και αποστασιοποίηση μπροστά στην πρωτοφανή απαξίωση της πολιτικής ζωής.
Η κίνησή του δεν άργησε να βρει μιμητή τον Αλέκο Αλαβάνο, που απηύθυνε έκκληση σε όλη την Αριστερά να αποχωρήσει από τη «Βουλή της ντροπής», όπως την χαρακτηρίζει.
Ωστόσο, ενώ ο κ. Αλαβάνος δεν είναι βουλευτής, αλλά και δεν επηρεάζει με τις ακραίες του θέσεις το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καρατζαφέρης μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στο σύστημα αν παραιτηθούν οι 15 βουλευτές του. Κι αυτό επιδιώκει, αφού όπως είπε, η κίνησή του αποσκοπεί να λειτουργήσει «ως χαστούκι σε ένα λιποθυμισμένο σύστημα, όπου, δυστυχώς, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση περί άλλων τυρβάζουν, σε μια στιγμή κρίσης και όταν ο εχθρός δεν είναι προ των πυλών, είναι εντός. Να καταλάβουν ότι το πράγμα δεν πάει άλλο».
Ο κ. Καρατζαφέρης ήδη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής και επεδίωξε να κλείσει ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ωστόσο, ο Πρόεδρος βρίσκεται εκτός Αθηνών και η συνάντησή του θα οριστεί με την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1» χθες το πρωί και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι σκέπτεται πολύ σοβαρά να αποσύρει το κόμμα του από τη Βουλή, «να παραιτηθούμε όλοι για να ξεκινήσει η διαδικασία».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στις δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αυτός ο Ιούνιος θα είναι ο πιο δύσκολος Ιούνιος των τελευταίων δεκαετιών και υποστήριξε ότι κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. «Κάποιοι έχουν ακόμη την πολυτέλεια των διαφωνιών», είπε και αναρωτήθηκε: «Γιατί να πάμε όλοι μέσα και να δούμε αν μπορούμε να σώσουμε το πολιτικό σύστημα, αν μπορούμε να σώσουμε την κοινωνία, αν εν τέλει έχουμε περιθώριο να σώσουμε την Ελλάδα;».
«Επειδή όλα αυτά είναι ρευστά και επειδή όλα αυτά τυραννούν, ταλανίζουν καθημερινώς το μυαλό μου, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να αποσύρω τον ΛΑΟΣ από τη Βουλή», πρόσθεσε και σημείωσε πως αυτό πιθανώς θα υποχρεώσει τα δυο μεγάλα κόμματα να ομονοήσουν, να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, «γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφεραν τα πράγματα όχι από οικονομικής μόνο κατάθλιψης, αλλά και κοινωνικής, να έρθουν να βάλουν πλάτη να σώσουμε τον τόπο. Ο τόπος χάνεται». Εκανε λόγο, τέλος, για απραξία της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι βλέπει «έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος τα έχει χάσει» και «μια αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία φοβάται να μπει μέσα στο παιχνίδι να σώσει την πατρίδα» και «μια Αριστερά, η οποία είναι στον κόσμο της και ποντάρει ενδεχομένως στο χάος. Αυτό με φοβίζει».
Οι δηλώσεις του ασφαλώς δεν έμειναν ασχολίαστες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, ανέφερε ότι σε μία τέτοια περίπτωση, εκλογές θα γίνουν μόνο σε τοπικό επίπεδο και εφόσον παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ και οι αναπληρωματικοί τους σε όλες τις περιφέρειες, στις οποίες το κόμμα έχει έδρες και οι εκλογές θα αφορούν τις κενές έδρες.
Πάντως, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν ο κ. Γ. Καρατζαφέρης θα υλοποιήσει τη δήλωσή του, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε σε τίποτα.
Ερωτηθείς από το «ΑΠΕ» για το ενδεχόμενο παραίτησης του βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, δήλωσε: «Η παραίτηση βουλευτή Επικρατείας και όλων των αναπληρωματικών του από ψηφοδέλτιο του ιδίου κόμματος οδηγεί, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, στην προκήρυξη αναπληρωματικών εκλογών, ενιαία, σε όλη την επικράτεια, με αντικείμενο τη μοναδική αυτή έδρα».
Συγκεκριμένα, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ, σχετικά με την πρόθεσή του να ζητήσει την παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ και των αναπληρωτών του, ώστε να προχωρήσουμε σε εθνικές εκλογές, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Κώστας Χρυσόγονος, σε δήλωσή του στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ», σημειώνει επίσης ότι Ϊτο κύριο ζήτημα, ωστόσο, από την άποψη της λειτουργίας του πολιτεύματος, είναι το κραυγαλέο έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας, το οποίο αναδεικνύει η εξαγγελία του προέδρου του ΛΑΟΣ, δεδομένου ότι κανένα κομματικό όργανο δεν ρωτήθηκε, ενώ οι βουλευτές και οι αναπληρωματικοί θα υποχρεωθούν σε παραίτηση από τον αρχηγό τους, σαν να ήταν υπάλληλοι σε ιδιωτική επιχείρηση και ο αρχηγός, ιδιοκτήτης της».
«Οι παθογένειες αυτές, οι οποίες υφίστανται και σε άλλα μεγαλύτερα κόμματα, έχουν οδηγήσει στην έκπτωση της ποιότητας της δημοκρατίας μας», κατέληξε ο καθηγητής.
Παράλληλα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως εάν το πολιτικό σύστημα δεν μπορέσει να δώσει στο λαό να καταλάβει τι συμβαίνει, «θα δρέψουμε φοβερές θύελλες, θα δούμε αίμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου