«Υπήρξαν πράγματι καθυστερήσεις και προβλήματα με δικά μας ευθύνη», παραδέχτηκε σε ομιλία του
Tετάρτη, 27 Ιουλίου, 2011
«Τώρα έχουμε ένα νέο ευρωπαϊκό "Σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα, με κύρια συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και των κρατών μελών της ΕΕ. Ενα αρχικό ποσό των 20 δισ. ευρώ είναι ήδη διαθέσιμο στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος στην Ουάσιγκτον, από όπου απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις στους Αμερικανούς.
«Αυτό είναι το σχέδιο που συζητήσαμε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες κλάδοι όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων. Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ισχυρή και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να λάβει πολύ συγκεκριμένη και πρακτική μορφή» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έκλεισε τον κύκλο των επαφών του στις ΗΠΑ τη Δευτέρα. Συναντήθηκε με τον Γερουσιαστή Τιμ Τζόνσον, πρόεδρο της Επιτροπής της Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις, και τον Γερουσιαστή Τζον Κέρι, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
«Νέα ώθηση μετά τις αποφάσεις για το χρέος»
«Επιθυμούμε την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του ελληνικού έθνους μέσα και έξω από την Ελλάδα. Αναφέρομαι στους Ελληνες της διασποράς, τους Ελληνες της Αμερικής και την ελληνική εμπορική ναυτιλία η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του στο Peterson Institute for International Economics Peterson με τίτλο «Η ελληνική κρίση χρέους: Προκλήσεις και Ευκαιρίες».
Μιλώντας σε ένα κοινό ακαδημαϊκών, οικονομολόγων, δημοσιογράφων και άλλων διαμορφωτών της κοινής γνώμης ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για τη αντιμετώπιση του χρέους μπορούν να δώσουν «νέα ώθηση για την Ελλάδα». «Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτή την ευκαιρία» δήλωσε και επανέλαβε τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2012.
Για το χρέος ο κ. Βενιζέλος σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Οι ανάγκες δανεισμού της Ελλάδας καλύπτονται μέχρι το 2020.
- Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει μειωθεί σημαντικά. Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας για τα επόμενα 30 χρόνια έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κάτω του 5%.
- Για τα πρώτα πέντε χρόνια, μέχρι το 2016, υπάρχει πρόβλεψη για ένα ακόμα χαμηλότερο ποσοστό που διευκολύνει τους ετήσιους προϋπολογισμούς.
«Υπήρξαν πράγματι καθυστερήσεις»
«Τους τελευταίους 20 μήνες, εφαρμόζουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας σε όλους τους τομείς» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει αμέσως μετά: «Υπήρξαν πράγματι καθυστερήσεις και προβλήματα με δική μας ευθύνη. Είχαμε ωστόσο να αντιμετωπίσουμε τη διαρκή αμφισβήτηση των αγορών σχετικά με το αν το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν πράγματι βιώσιμο, ή για το αν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, των πολιτών και των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να αποφέρουν καρπούς χωρίς μια ριζική παρέμβαση για τη διατηρισιμότητα του χρέους».
Αφότου περιέγραψε τις δυσκολίες και τις ιδιομορφίες της ελληνικής κρίσης ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Στην Ελλάδα υπάρχει πλούτος, υπάρχει περιουσία, υπάρχουν εισοδήματα, υπάρχουν εθνικοί πόροι για την ανάπτυξη, υπάρχει μεγάλη δημόσια ακίνητη περιουσία και ακόμη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία που ανήκει σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου