Η ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Πέμπτη, 28 Ιουλίου, 2011
Το εσωκομματικό μέτωπο, που άνοιξε και πάλι με αφορμή την απελευθέρωση των αδειών ταξί, επιχείρησε να κλείσει ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ορμώμενος από τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για το χρέους, ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία και στον Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε «πόλεμο χαρακωμάτων» για να μην αλλάξει τίποτα και τον αρχηγό της ότι φιλοδοξεί πάση θυσία να γίνει πρωθυπουργός, έστω και «πρωθυπουργός της δραχμής». Αναλαμβάνοντας "πυροσβεστικό" ρόλο, δήλωσε υπερήφανος για τους βουλευτές της συμπολίτευσης, σημειώνοντας ότι έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό. «Επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την διεθνή θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε.
Δήλωσε ότι διασφαλίστηκαν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα, η εξυπηρέτηση του χρέους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων των πολιτών, ενώ υποστήριξε, ότι ο δανεισμός με επιτόκιο 3,5% αποτελεί μια ιδιότυπη καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου.
"Οι αποφάσεις που λάβαμε είναι ιστορικής σημασίας και για την ίδια την Ευρώπη, καθώς αποδεικνύεται ότι η Ε.Ε. μπορεί να συμπεριφέρεται ως μια μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη και να προστατεύσει το ίδιο το νόμισμα", δήλωσε. Εκτίμησε ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να αμφισβητούν την Ελλάδα, πρόσθεσε όμως ότι η Ευρώπη θα απαντά με ισχυρό τρόπο και αλληλεγγύη.
«Πετύχαμε όσα μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση [σ.σ. ότι δεν διαπραγματεύομαστε]», υπογράμμισε..
Επίθεση στην αντιπολίτευση
Ο Γ. Παπανδρέου, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για μικροπολιτική λογική και χαρακτήρισε την αντιπολίτευση ότι ασχολείται με δημοσκοπήσεις, αντί να μετέχει στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. "Τι να τα κάνω τα εκλογικά ποσοστά αν η χώρα μου έχει δυστυχήσει" διερωτήθηκε.
"Αφήνουμε σε άλλους τη φιλοδοξία να γίνουν πρωθυπουργοι πάσει θυσία, έστω κι αν γίνουν πρωθυπουργοί της δραχμής", είπε.
Χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως "οι εκκλήσεις μας έμειναν αναπάντητες, αντίθετα περίσσευσε η ανευθυνότητα, η υποκρισία, η λοιδορία, η λάσπη, η αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από αυτούς που έβαλαν φωτιά στο σπίτι και το έβαλαν στα πόδια".
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε πόλεμο χαρακωμάτων για να μην αλλάξει τίποτα. "Ακόμη και την ενδέκατη ώρα η Νέα Δημοκρατία έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι έχει αλλάξει [...] να συμμετάσχει σε μία εθνική προσπάθεια -θα ήμουν ευτυχής αν είχαν συμμετάσχει", πρόσθεσε.
"Δική μας επιθυμία και βούληση είναι να αλλάξουμε την πατρίδα μας και να μην στεκόμαστε με δάνειες δυνάμεις", είπε και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να μπει ένα τέλος στο κράτος - "πατερούλη".
"Προχωράμε με όσους θέλουν και μπορούν"
Στέλνοντας μήνυμα σε αντιπολίτευση αλλά και μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει "με όσους θέλουν και μπορούν", εκτιμώντας ότι αυτοί είναι η συντριπτική πλειονότητα των "σκληρά εργαζόμενων", Ελλήνων Πολιτών.
Έδωσε εύσημα στους Έλληνες, λέγοντας ότι έδειξαν «σοφία και σύνεση», έκλεισαν τα αυτιά τους στις «σειρήνες του λαϊκισμού και της ευκολίας» και «άντεξαν και στάθηκαν όρθιοι».
Πρόσθεσε ότι η ιστορία θα καταγράψει αυτή την περίοδο, όχι μόνον ως περίοδο δυσκολιών αλλά και των μεγάλων και προοδευτικών αλλαγών.
Όσον αφορά στην οικονομική πολιτική, δήλωσε: "Η εποχή των ελλειμμάτων τελείωσε. Ακόμη κι αν μηδενίζαμε το χρέος, θα είχαμε έλλειμμα στον προϋπολογισμό, όχι σαν αυτό του 2009 αλλά έλλειμμα. Είναι λογικό οι Ευρωπαίοι εταίροι να μην θέλουν να πληρώνουν το έλλειμμά μας, γι αυτό στόχος ο μηδενισμός του ελλείμματος και η δημιουργία πλεονάσματος".
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ενιαίο μισθολόγιο, οι ξένες επενδύσεις, η καταπολέμηση φοροδιαφυγής, η μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, οι επενδύσεις του ΕΣΠΑ και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Για τα ταξί
Κάνοντας αναφορά στις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί -που στάθηκαν η αφορμή για να δεχτεί επίθεση από βουλευτές της συμπολίτευσης ο υπουργός Υποδομών, Γ. Ραγκούσης-, δήλωσε ότι "είναι σταθερή η θέση μας για άνοιγμα των επαγγελμάτων, με κανόνες. Θα ακούσουμε κάθε πρόταση στο πλαίσιο του διαλόγου, για ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά οι απελευθέρωση θα γίνει".
Κάλεσε τους αυτοκινητιστές σε διάλογο τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για αντιπαράθεση και τους ζήτησε να συναισθανθούν τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις τους.
Κατηγόρησε στελέχη της αντιπολίτευσης ότι υποδαυλίζουν τις κινητοποιήσεις.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου