Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ψηφοφορία - θρίλερ στην αμερικανική Βουλή


Ante portas η στάση πληρωμών αν καταψηφιστεί το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών
Ψηφοφορία - θρίλερ στην αμερικανική Βουλή
Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2011
Ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπόνερ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ομπάμα στις 25/7/2011 [AP Photo/J. Scott Applewhite]
Με την προθεσμία της 2ας Αυγούστου να πλησιάζει απειλητικά και τις διαβουλεύσεις να παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται το απόγευμα της Πέμπτης να εγκρίνει νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για τον περιορισμό των δαπανών και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που θα αποτρέψουν την στάση πληρωμών για τις ΗΠΑ με απροσδιόριστες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Εφικτός ο συμβιβασμός ακόμα και για μεγαλύτερες περικοπές από τα σχέδια που είναι τώρα στο τραπέζι, λέει ο Λευκός Οίκος.

Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί -εκτός απροόπτου- για τις έξι το απόγευμα (μία μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος).

Το εν λόγω σχέδιο προτάθηκε από τον πρόεδρο του σώματος, Ρεπουμπλικάνο Τζον Μπένερ, και προβλέπει αύξηση 900 δισεκατομμυρίων στο όριο του δανεισμού και περικοπές ύψους 917 δισεκατομμυρίων στα επόμενα 10 χρόνια. Το ζήτημα της διαμόρφωσης του ορίου δανεισμού σύμφωνα με το σχέδιο θα τεθεί εκ νέου σε ένα χρόνο, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, κάτι που απορρίπτει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία προετοιμάζει δικό της σχέδιο, με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, χωρίς και αυτό να ικανοποιεί απόλυτα όλα τα μέλη του σώματος και προφανώς όχι τους Ρεπουμπλικάνους. Προβλέπει περικοπές 2,2 τρισεκατομμυρίων μέσα σε 10 χρόνια και αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 2,7 τρισεκατομμύρια—σήμερα είναι στα 14,3 τρισεκατομμύρια.

Παρά τις εκκλήσεις του Μπαράκ Ομπάμα για φορολόγηση των υψηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων, και τα δύο σχέδια αποφεύγουν να υπεισέλθουν στο ζήτημα, αν και προβλέπουν σύσταση επιτροπών που θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες μίας ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Είναι χαρακτηριστικό και για τις δύο παρατάξεις ότι τα σχέδια τους κρίθηκαν αρνητικά από το ανεξάρτητο γραφείο του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό που επισήμανε ότι υπερβάλλουν στα ποσά που εξοικονομούνται.

Σε παρέμβαση του την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι είναι «αρκετά σαφές» ποια πρέπει να είναι τα συστατικά ενός συμβιβασμού: σημαντική μείωση των δαπανών, μηχανισμοί για φορολογική μεταρρύθμιση και αύξηση του ορίου δανεισμού.

Ο ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζέι Κάρνεϊ, δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για να καταλήξουμε ως τις 2 Αυγούστου σε ένα μεγάλο, γενικό συμβιβασμό. Δεν είναι πιθανό, αλλά είναι εφικτό αν υπάρξει η πολιτική βούληση».

Ταυτόχρονα απέρριψε το σχέδιο Μπένερ, λέγοντας ότι δεν θα φέρει το θέμα πιο κοντά σε ένα συμβιβασμό.

Προσπάθεια για περιορισμό των διαρροών

Καθώς αμφότερες οι παρατάξεις ανησυχούν ότι οι διαρροές στη ψηφοφορία θα υπονομεύσουν την προσπάθεια για επίλυση στη κρίση και θα φέρουν την οικονομία σε ακόμα δυσκολότερη θέση, ο επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ράιντ, κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής οι οποίοι αντιτίθενται στην αύξηση της οροφής, να δείξουν συμβιβαστικό πνεύμα.

Με λιγότερο κομψές εκφράσεις, ο Τζον Μπένερ ζήτησε από τους διαφωνούντες να «ξεκουνηθούν και να ευθυγραμμιστούν» με την γραμμή υπέρ του νομοσχεδίου.

Πάντως, η καθόλου ασφαλής με τις τρέχουσες συνθήκες πλειοψηφία των 33 βουλευτών των Ρεπουμπλικάνων (240 από τις 433 έδρες του σώματος) δεν εμφανίζεται καθόλου συμπαγής και φυσικά οι Δημοκρατικοί είναι ομόφωνα αντίθετοι.

Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο σώματα πρέπει να υπερψηφίσουν το όποιο σχέδιο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα υπάρξουν συμφωνίες, παζάρια και διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα.

* Την Πέμπτη η Γουόλ Στριτ άνοιξε με άνοδο, με τους επενδυτές να προσδοκούν θετική κατάληξη στο πολιτικό και οικονομικό δράμα των τελευταίων εβδομάδων αν και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι τους φάνηκαν λιγότεροι αισιόδοξοι.

 TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου